kuniek 11.04.2006 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 WitamMoże troche dziwne pytanie, ale czy ktoś wiercił otwór w umywalce pod baterie? Kupiłem za grosze umywalke z szafką (sprzęt na dziłke letniskową) tylko niema dziury pod baterie. Czy jak będe wiercił widiowym wiertełkiem nie pęknie umywalkaZ góry dzieki za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.04.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Witam. Potraktuj jak szkło. Są specjalne wiertła. Zasada - mała prędkość wiercenia i zawsze w osłonce z terpentyny.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 11.04.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Ja wierciłem. Robi sie to tak. Rysujesz otwór docelowy a w jego środku wiercisz mniejszy wiertłem do metalu. Potem za pomocą wąskiego przecinaczka i młotka powiększasz go do żądanej wielkości. Spokojnie, umywalka się nie rozpdnie. Ceramika bardzo ładnie odkrusza się po małym kawałeczku. Inwestowanie w zaawansowane wiertła dużej średnicy z ekeonomicznegopunktu widzenia jest bezsensowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuniek 11.04.2006 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Ja wierciłem. Robi sie to tak. Rysujesz otwór docelowy a w jego środku wiercisz mniejszy wiertłem do metalu. Potem za pomocą wąskiego przecinaczka i młotka powiększasz go do żądanej wielkości. Spokojnie, umywalka się nie rozpdnie. Ceramika bardzo ładnie odkrusza się po małym kawałeczku. Inwestowanie w zaawansowane wiertła dużej średnicy z ekeonomicznego punktu widzenia jest bezsensowne. Wiertłem do metalu?? a nie do betonu widiowych, np takiem jak się w glazurze wierci? od której strony wierciłeś od góry czy od dołu umywalki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 11.04.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Widiowe jest tępe. W glazurze się takim nie wierci. Jak bardzo chcesz to kup sobie takie do wiercenia w betonie bez udaru.Nie ma to jednak większego znaczenia bo chodzi tylko o zrobienie dziury, którą potem powiększysz przecinakiem.Nie ma też większego znaczenia z góry czy z dołu. Prawdopodobnie będzie Ci wygodniej od dołu bo umywalka nie będzie sie kolebała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaB 13.04.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 a nie lepiej wypuścić baterię ze ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MURMAN 13.04.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 co do wiercenia w glazurze , ceramice i szkle są specjalne wiertła w dużych marketach cena ok. 15,00 zł. w ceramikę i szkło wchodzi jak w masło .. nie zapomnieć dawać chłodziwa jak wyżej terpentyna , woda zwykła tez się nada - nie za szybkie obroty bez udaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 13.04.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 nie za szybkie obroty bez udaru Czemu bez udaru? To może być ciekawe doświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 13.04.2006 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 od udaru ceramika i inne twarde moga popekac dlatego stosuje sie specjalne wiertla i wierci bez udaru pzdr ps plytki tak samo - najlepiej bez udaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 14.04.2006 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 E tam popękać.... trzeba trochę robić to z wyczuciem... albo lepiej dam sobie spokój bo jeszcze ktoś w to uwierzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.chmielinski 14.04.2006 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Jak ja w kaflach wierce otwory (nawet fi ok 24) to robie to zawsze wiertłem do betony widiowym, bez udaru i wolne obroty. Jak wywiercisz taki otwór, to najlepiej kombinerkami uszczypywać po kawałeczku. Adam Słodowy też tak radzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 14.04.2006 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Wierciłem zwykłym do drewna(czy metalu) - wolno szło, ale się udało. Wiertło robiło się dość szybko czerwone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuniek 25.04.2006 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 a nie lepiej wypuścić baterię ze ściany? Niebardzo bo wyjścia mam pod zlewem a na przeróbki zapóźno i taniej by było nowy zlew kupić hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuniek 04.05.2006 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Witam Może troche dziwne pytanie, ale czy ktoś wiercił otwór w umywalce pod baterie? Kupiłem za grosze umywalke z szafką (sprzęt na dziłke letniskową) tylko niema dziury pod baterie. Czy jak będe wiercił widiowym wiertełkiem nie pęknie umywalka Z góry dzieki za wszelką pomoc Właśnie udało mi się wywiercić otwór Najpierw wiertłem do betonu oczywiście bez udaru, potem próbowałem młotkiem i przecinakiem ale tylko iskry szły i nic nieodpryskiwało, założyłem taki kamień ścierny na wiertarke i tym rozwierciłem bez problemu tzn wytarłem Czyli jest to do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.05.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Uwagi poprzedników właściwe.Ja raz to robiłem.Cośtwarda była ta umywalka.Ostatnie uderzenie (było od dołu) po wywierceniu widią "wianuszka" otworów - w wyleciało mi nieco za dużo.. Przed ostatnim uderzeniem radzę diamentem od wierzchu zarysować szkliwo, aby nie odskoczyło płatem poza obręb otworu przy ostatecznym wybiciu otworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts