Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umywalka

kuniek

Recommended Posts

Ja wierciłem. Robi sie to tak. Rysujesz otwór docelowy a w jego środku wiercisz mniejszy wiertłem do metalu. Potem za pomocą wąskiego przecinaczka i młotka powiększasz go do żądanej wielkości.

Spokojnie, umywalka się nie rozpdnie. Ceramika bardzo ładnie odkrusza się po małym kawałeczku.

Inwestowanie w zaawansowane wiertła dużej średnicy z ekeonomicznego

punktu widzenia jest bezsensowne.

Ja wierciłem. Robi sie to tak. Rysujesz otwór docelowy a w jego środku wiercisz mniejszy wiertłem do metalu. Potem za pomocą wąskiego przecinaczka i młotka powiększasz go do żądanej wielkości.

Spokojnie, umywalka się nie rozpdnie. Ceramika bardzo ładnie odkrusza się po małym kawałeczku.

Inwestowanie w zaawansowane wiertła dużej średnicy z ekeonomicznego

punktu widzenia jest bezsensowne.

Wiertłem do metalu?? a nie do betonu widiowych, np takiem jak się w glazurze wierci?

od której strony wierciłeś od góry czy od dołu umywalki?

Widiowe jest tępe. W glazurze się takim nie wierci. Jak bardzo chcesz to kup sobie takie do wiercenia w betonie bez udaru.

Nie ma to jednak większego znaczenia bo chodzi tylko o zrobienie dziury,

którą potem powiększysz przecinakiem.

Nie ma też większego znaczenia z góry czy z dołu. Prawdopodobnie

będzie Ci wygodniej od dołu bo umywalka nie będzie sie kolebała.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam

Może troche dziwne pytanie, ale czy ktoś wiercił otwór w umywalce pod baterie? Kupiłem za grosze umywalke z szafką (sprzęt na dziłke letniskową) tylko niema dziury pod baterie. Czy jak będe wiercił widiowym wiertełkiem nie pęknie umywalka

Z góry dzieki za wszelką pomoc

Właśnie udało mi się wywiercić otwór

Najpierw wiertłem do betonu oczywiście bez udaru, potem próbowałem młotkiem i przecinakiem ale tylko iskry szły i nic nieodpryskiwało, założyłem taki kamień ścierny na wiertarke i tym rozwierciłem bez problemu tzn wytarłem

Czyli jest to do zrobienia :D

Uwagi poprzedników właściwe.

Ja raz to robiłem.

Cośtwarda była ta umywalka.

Ostatnie uderzenie (było od dołu) po wywierceniu widią "wianuszka" otworów - w wyleciało mi nieco za dużo..

Przed ostatnim uderzeniem radzę diamentem od wierzchu zarysować szkliwo, aby nie odskoczyło płatem poza obręb otworu przy ostatecznym wybiciu otworu.