Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Smochowice

vanka

Recommended Posts

Witaj mac7. Bardzo mi miło poznać nowego sąsiada ( przyszłego), bo mam wielką nadzieję od jesieni być Smochowiczanką.... hmm... a może Smochowianką?? Teraz najbardziej interesuje mnie jak się tam mieszka? Wiem, okolica super, las, jezioro, ale czy dojazdy do miasta nie są stresujące? W której części Smochowic mieszkasz? Mówią, że Smochowice dzielą się na lewe i prawe, jeśli tak, to my będziemy te prawe...

Pozdrawiam gorąco i tak już bardziej świątecznie, vanka

HEJ! Mieszkam po lewej stronie - patrząc wg A2 jadąc w stronę miasta. Mieszka się dobrze. Bardzo blisko do trzech jezior Kierskie, Strzeszynek , Rusałka wszystko połączone szlakami rowerowymi. Blisko są lasy. Część zachodnia Poznania, a ze względu na 60% wiatrów zachodnich w Polsce - czyste powietrze. Blisko mam do sklepów Chata Polska, Batrek i inne nawet dobrze zaopatrzone, no ale są też minusy np. z tytułu sklepów jest duży ruch samochodów. jest bardzo droga ziemia dlatego też buduję sie ale zupełnie gdzie indziej, także niedgługo tam jeszcze pomieszkam. Jest duże zagęszczenie domów robi się bardzo tłoczno. Ze względu na pobliskie lotnisko i coraz większą liczbę lotów tworzy się hałas, lecz dotyczy to bardziej prawej strony, tak samo mieszkający w pobliżu A2 też nie mają zbyt przyjemnie. Dojazd do miasta (centrum) jest tragiczny - Dąbrowskiego jest zawsze zakorkowana. Jadąc na prawo - Polska - to samo, teraz jeszcze gorzej bo remont, na ale jak się skończy to powinno być nawet dużo lepiej. To może na razie tyle NARA