Gagata 11.04.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Mamy takie okna w domu na wsi, który obecnie kupilismy. Jest to dom na wiosce i okna skrzynkowe sa jak najbradziej na miejscu, takie chcielismy. Tyle że nie sa to to okna poniemieckie (tak jak dom) tylko zakładane jakieś może ok. 25 lat temu. Wyglądają nieźle, są cały czas używane. Wymagają na pewno uzupełnienia tu i tam kitu, wymiany klameczek no i - oczyszczenia z białej, zreszta obłażącej, farby. To podobno, poza oczywistym efektem estetycznym (chciałabym je potem zabejcować) może też poprawić ich działanie, bo teraz dość cieżko się zamykają i tego przyczyną może być nałożone kilka warstw farby. Zakładam, że to będa zabiegi tańsze od nowych okien, a dom ma mieć klimat wiejski, więc okna MOGĄ wyglądać na stare a na pewno NIE MOGĄ być plastikowe! Dodam że takie rozwiązanie zalecił nam ... stolarz, który ewentualnie miała nam robic okna.. Powiedział że skrzynkowe teraz gdyby robił to nie byłyby wiele lepsze (taka autoreklama ?) więc po co ??? Ale może to po prostu racjonalna, sensowna rada nietendencyjnego fachowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 11.04.2006 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 jeżeli nie są spaczone to je zostawiaj. Mają pełno uroku. A w zimie pomiędzy nie wsadza się wałek z koca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 11.04.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 zostaw - bo inaczej zaleje nas plastik, chemia okien drewnianych azabytki to beda jedynie na starych fotografiach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 11.04.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 A ja uważam że życie powinniśmy sobi ułatwiać a nie urudniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 12.04.2006 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 W pelni zgadzam się z przedmówcami, oprócz Siwego, ale to tez zależy co miał dokładnie na myśli;-)...? Powiem krótko - PLASTIKI ODPADAJĄ. Chodzi mi tylko o to, czy warto stare drewniane okna skrzynkowe zamieniać na nowe skrzynkowe?? Może zdrapanie farby ze starych i drobna renowacja da tyle samo co wymiana ich na nowe - więc - .."po co przepłacać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.04.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Jeżeli sama/sam będziesz dopasowywał okna, usuwał farbę / czyli ją prawdopodobnie opalał, zakładał nowe "klamki" czyli zamknięcia, uzupełniał ubytki kitu, być może wymieniał/mocował zawiasy, w trakcie prac jakaś szyba pęknie trzeba ją będzie wymienić, a potem te okna malował/ kilkakrotnie będzie trzeba - to pewnie i będzie ta renowacja tańsza od nowych okien Natomiast gdy planujesz kogoś nająć do tej pracy - to podejrzewam że nowe okna będą tańsze.... Na koniec jeszcze chciałbym zwrócić uwagę na jedną sprawę - termoizolację - no pewnie że można do tych starych okien wlepić kilometr uszczelek i już prawdopodobnie nie będzie przez nie wiało/ trzeba to będzie naprawiać co jesień - ale w nowych oknach masz uszczelki od razu gotowe i "niepsujące się", a szyby zespolone to już na pewno są cieplejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.04.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Gagata ... na Twoim miejscu wykułbym jedno okno (najgorsze Twoim zdaniem)sprawdził dolny ramiak ... i (szczególnie !) stan mchu, pakuł czy siana jakim były te okna były 25 lat temu uszczelnione ...decyzje podjąłbym po wizji lokalnej ...byc moze okna zostałyby te same ... a mech czy siano zastapiłaby pianka pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 12.04.2006 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Dziękuję za rady! Problem jest jeszcze w tym, że my chcemy zachować wiejski klimat domu (znosimy ze spokojem patrzących dziwnie fachowców, kiedy nie godzimy sie na równanie ścian regipsami ), no i bardzo pasują nam te skrzynkowe okna. Gdybysmy mieli robic nowe to : 1. stolarze nie chcą takich wcale robić 2. ewentualnie twierdzą jak powyżej - że te co mi teraz zrobią(niechętnie! dlaczego??) nie będą lepsze od tych co mam. Brzoza- przyjrzę się tak jak sugerujesz. Ależ mam teraz młyn - w piatek po świętach przkazuje dom nowym właścicielom, dwa dni wczesniej przeprowadzka do mieszkania, które mi właśnie remontuje ekipa a ja nie zaczęłam się jeszcze pakować!!!!! Równolegle zaczynają się prace na wsi.. Celowo nie zaglądam na priv - czekam na wolną chwilę....może w Wielkanoc? Choć wtedy powinnam wziąć się za pakowanie, nie mówiąc juz że na zajęcia w szkole mam przygotować przynajmniej wstępne wersje dwóch projektów... Aaaaaa! .....Mam nadzieję, że jak juz wyprowadzę się na tą wieś to życie będzie płynąć wolniej........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 12.04.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Dziękuję za rady! Problem jest jeszcze w tym, że my chcemy zachować wiejski klimat domu (znosimy ze spokojem patrzących dziwnie fachowców, kiedy nie godzimy sie na równanie ścian regipsami ), no i bardzo pasują nam te skrzynkowe okna. Gdybysmy mieli robic nowe to : 1. stolarze nie chcą takich wcale robić 2. ewentualnie twierdzą jak powyżej - że te co mi teraz zrobią(niechętnie! dlaczego??) nie będą lepsze od tych co mam. Brzoza- przyjrzę się tak jak sugerujesz. Ależ mam teraz młyn - w piatek po świętach przkazuje dom nowym właścicielom, dwa dni wczesniej przeprowadzka do mieszkania, które mi właśnie remontuje ekipa a ja nie zaczęłam się jeszcze pakować!!!!! Równolegle zaczynają się prace na wsi.. Celowo nie zaglądam na priv - czekam na wolną chwilę....może w Wielkanoc? Choć wtedy powinnam wziąć się za pakowanie, nie mówiąc juz że na zajęcia w szkole mam przygotować przynajmniej wstępne wersje dwóch projektów... Aaaaaa! .....Mam nadzieję, że jak juz wyprowadzę się na tą wieś to życie będzie płynąć wolniej........ Cześc, jeśli będziecie potrzebować namiary na producenta okien skrzynkowych to nie ma problem ( stolarze nie chcą produkować bo nie mają narzędzi do ich produkcji a także nie umieją). Okno skrzynkowe to najcieplejsze okno ze wszystkich okien. Niestety, ale też najdroższe. Sporo tego sprzedaje się do Austrii czy Niemiec. W Polsce problem cena. Pozdro.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.04.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Dziękuję za rady! .....Mam nadzieję, że jak juz wyprowadzę się na tą wieś to życie będzie płynąć wolniej........ faktycznie ... tu na wsi zycie płynie wolniej ... i jest czas na wypoczynek życzę miłego projektowania ( stolarze nie chcą produkować bo nie mają narzędzi do ich produkcji a także nie umieją). Okno skrzynkowe to najcieplejsze okno ze wszystkich okien ... Pozdro.. narzedzia do produkcji okien skrzynkowych są te same co do produkcji okien zespolonych ... nie podejrzewam stolarzy o brak narzędzi ... ale zgadzam sie ze skrzynkowe maja lepsza izolacyjnośc od zespolonych pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 13.04.2006 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Charlie - o co chodzi konkretnie z tymi umiejętnościami a raczej ich brakiem?? DLACZEGO stolarze nie umieją ich montować i DLACZEGO one są najdroższe? Bo to co piszę Brzoza brzmi sensownie... No - jeśli nasze stare dobre okna skrzynkowe to się zrobił dziś jakiś luksus dla snobów to będe musiała zrezygnować... Koszt jest niestety istotnym argumentem. Ale w takim razie mam pytanie - która firma sprzedaje okna drewniane ale wykończone w drewnie surowym i można sobie samemu na ten przykład zabejcować lub zamówić bejcowanie, lakierowanie czy lakierobejcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 13.04.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 narzedzia do produkcji okien skrzynkowych są te same co do produkcji okien zespolonych ... nie podejrzewam stolarzy o brak narzędzi ...ale zgadzam sie ze skrzynkowe maja lepsza izolacyjnośc od zespolonych pzdr ...jak są te same - a czym wyfrezujesz pod okucia obwiedniowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 13.04.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 do okien skrzynkowych sa inne okucia, inne prxzekroje ram, inne szklenia - tego nie ma praktycznie na rynku.Okucia obwiedniowe pasuja tylko do okien jednoramowych. W ramach okien skrzynkowych mozna w zasadzie osadzic tylko szyby pojedyncze - ale i mozna tez szyby zespolone z ramka 6 mm. I tak dalej i tak dalej.Ja Ci proponuje renowacje - kup w OBI preparaty do czyszczenia drewna z farby. Kup dremelka lub mala frezarke i wyfrezuj kanaly pod uszczelki przylgowe - jak zechcesz takie trwale uszczelki to mam ich ze 2000 metrow - dam ci - uszczelki takie jak w oknach drewnianych. Okucia poprawisz albo kupisz tez na pchlim targu lub dorobisz. Szyby to ci dorobi szklarz - nawet zespolone na ramkach 6 mm - cieple, niskoemisyjneNie ma lepszych okien niz skrzynkowe - jednoramowe to duzy krok naprzod do uproszczenia konstrukcji [unifikacja]to jak płyta CD w stosunku do starej płyty czarnej - wygodniej ale dzwiek cos nie taki sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.04.2006 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 ...jak są te same - a czym wyfrezujesz pod okucia obwiedniowe ? do okien skrzynkowych stosuje sie inne okucia i sa to tego frezy ...DLACZEGO stolarze nie umieją ich montować i DLACZEGO one są najdroższe? Bo to co piszę Brzoza brzmi sensownie... przepraszam Gagato, ze odpowiadam za Charliego, stolarze umieja te okna wykonywac lecz sa one pracochłonniejsze i trzeba w nie wbudowac większa ilośc materiału ... wobec tego staja sie droższe i ze względu na materiał i robocizne ... w sytuacji kiedy stolarz tasmowo robi jeden typ okien (zespolonych)- przestawienie sie na inny (skrzynkowych) sprawia ze wykonuje ja jak prototyp ...wolniej i moze popełniac błedy owocujące marnotrawieniem materiału staja sie tym samym niekonkurencyjne cenowo a materiał ... o ile był w starych oknach dobrze zabezpieczony przed wilgocia - moze byc wcale nie gorszy od obecnego drzewa ... tak wiec stolarz wiedział co mówi i radził Ci uczciwie ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 14.04.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Dziękuję za rady! Problem jest jeszcze w tym, że my chcemy zachować wiejski klimat domu (znosimy ze spokojem patrzących dziwnie fachowców, kiedy nie godzimy sie na równanie ścian regipsami ), no i bardzo pasują nam te skrzynkowe okna. Gdybysmy mieli robic nowe to : 1. stolarze nie chcą takich wcale robić 2. ewentualnie twierdzą jak powyżej - że te co mi teraz zrobią(niechętnie! dlaczego??) nie będą lepsze od tych co mam. Brzoza- przyjrzę się tak jak sugerujesz. Ależ mam teraz młyn - w piatek po świętach przkazuje dom nowym właścicielom, dwa dni wczesniej przeprowadzka do mieszkania, które mi właśnie remontuje ekipa a ja nie zaczęłam się jeszcze pakować!!!!! Równolegle zaczynają się prace na wsi.. Celowo nie zaglądam na priv - czekam na wolną chwilę....może w Wielkanoc? Choć wtedy powinnam wziąć się za pakowanie, nie mówiąc juz że na zajęcia w szkole mam przygotować przynajmniej wstępne wersje dwóch projektów... Aaaaaa! .....Mam nadzieję, że jak juz wyprowadzę się na tą wieś to życie będzie płynąć wolniej........ Cześc, jeśli będziecie potrzebować namiary na producenta okien skrzynkowych to nie ma problem ( stolarze nie chcą produkować bo nie mają narzędzi do ich produkcji a także nie umieją). Okno skrzynkowe to najcieplejsze okno ze wszystkich okien. Niestety, ale też najdroższe. Sporo tego sprzedaje się do Austrii czy Niemiec. W Polsce problem cena. Pozdro.. Charlie pls "dawaj" te namiary na producentów okien skrzynkowych Dzięki Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts