Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Firanki

Karolina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I jak takie cuda maja nie kosztować? Ewa- śliczne zdjęcia- taka prosta elegancja. Cały czas zastanawiałam sie nad oknem w kuchni- czy roleta czy firanka- i ta roletka wyglada super- sprawia wrażenie porządku. Jest nad czym myśleć, dałaś parę fajnych pomysłów-dzięki :lol: .

• 3 years później...

Fajnie, że odgrzebano ten stary wątek o firankach, bo tym sposobem dotarłam do tych pięknych zdjęć wklejonych przez Ewę.

Mnie interesuje sposób zamocowania tych firanek:

http://www.finezja.pl/foto/salony/images/DSCN1658.JPG

Czy ja dobrze widzę, że tu nie ma klasycznych żabek, tylko firanki mają dziurki u góry i są przewleczone przez karnisz tak jak się przewleka zazdroski przez te cienkie metalowe pałąki do mocowania na skrzydle okiennym? Czy w takim razie przy każdej zmianie firanki trzeba ściągać cały karnisz, na podłodze przewlekać rurę przez otwory w firance a potem to wszystko wieszać na ścianie? trochę mi się to wszystko wydaje skomplikowane :-? No chyba, że czegoś nie zrozumiałam...

Czy ma ktoś w taki sposób powieszone firanki?

Ja mam takie firanki. I faktycznie: żeby je zdjąć ściągam cały drążek karnisza. I bardzo to sobie chwalę. Zdejmuję drążek, rach- ciach zrzucam firankę i do prania. Z powrotem równie łatwo: nanizam raz-dwa i wieszam. Proste jak konstrukcja cepa. Polecam z doświadczenia.

Fajnie, że znów pojawił się ten wątek, bo dekoracja okien, ładne firanki naprawdę tworzą klimat domu. Korzystając w okazji poproszę Was o pomoc: buduję dom, gdzie są prześliczne "bawole oka". Efektowne, ale i trudne do aranżacji od wewnątrz. Zastanawiam się, jak można zawiesić w nich firanki? Karnisz nie może być prosty, bo cały efekt diabli wezmą. Ale jakby tu je "ubrać"? Może macie jakieś linki czy zdjęcia?

Jeszcze cię trochę Ash5 pomęczę :wink:

Po pierwsze, czy takie dziury w firance wytną mi w sklepie w każdym materiale jaki sobie wybiorę, bo jak rozumiem dziury są niezbędne?

Po drugie, moje okno tarasowe ma 3,5 m szerokości, czy przy tak długim karniszu zakładanie tych firanek będzie rówie proste? Masz jakieś doświadczenia w tej kwestii?

PS. Nie wiem jak ozdobić bawole oko :( Ale moim zdaniem takie okna są na tyle piękne i dekoracyjne same w sobie, że ja od wewnątrz nic bym w nich nie wieszała

Czy w każdym materiale można zrobić dziury? Chyba nie może być zbyt lekki, bo te metalowe kółka jednak są ciężkie. Ja kupiłam gotowe z "dziurami", ale nawet jeśli nie ma ich od razu to w większości sklepów na miejscu można zamówić zrobienie ich u fachowca. Większość sklepów ma kogoś takiego na miejscu.

Druga sprawa to długość karnisza: moje okna są małe, ale z dużymi faktycznie może być problem... C0oś mi się zdaje, że 3,5m to już wyzwanie.

Hihi, jesli nie zrobię choćby delikatnej przesłony w moim "bawolim oku" to się sąsiedzi napatrzą na moją sypialnię... Ale znalazłam fajną stronkę z "ubrankami" dla okien. Zobaczcie same

http://www.agnieszkaderek.pl/home.html

Kompletnie nie w moim stylu ta Cepelia :-?

Mam jeszcze być może naiwne pytanie do Ash5 :oops: :

Czy te dziurki muszą mieć metalową obwódkę? Nie wystarczy jak będą "obdziergane"? Ten materiał, który wpadł mi w oko jest bardzo delikatny, nie wiem, czy utrzyma takie kółeczka...

A może ma ktoś doświadczenia z dłuuugim karniszem i firanką umocowaną, jak te na zdjęciu powyżej?

Czy te dziurki muszą mieć metalową obwódkę? Nie wystarczy jak będą "obdziergane"? Ten materiał, który wpadł mi w oko jest bardzo delikatny, nie wiem, czy utrzyma takie kółeczka

Kółeczka nazywają się ringi lub deko ringi. Występują w rożnej średnicy. Aby je nabić na firankę lub zasłonę należy przykleić do niej taśmę szer. ok 8-10 cm (coś w rodzaju flizeliny). Wtedy z dziurkami sie nic nie stanie-firanka jest bezpieczna. Jednak zachęcam zlecić to fachowcowi a nie robić we własnym zakresie :) . Mam jedne zasłony na kółkach i jest to super sprawa-prześlicznie się układają, lekko jeżdżą po karniszu.

Jestem tradycjonalistko jeśli chodzi o firankowe wykończenie okien.

Próbowałam kiedys z nich zrezygnować po wymianie starych okien na ładne przeszklone plastiki z ładnymi roletami. Niestety :( ,czegoś mi w tym mieszkaniu brakowało. Powiesiłam kawałek organy zakupionej w Ikea na którą ponaszywałam kieszenie do których powkładałam łepki sztucznych gerberów :) .

Efekt był super :)

Do nowego domu zakupiłam woal i poszyłam zupełnie prościutkie firanki ,które upinam w różnoraki sposób fikuśnymi zapinkami z magnesem -co tydzień firanki wyglądają inaczej.

Piękno tkwi w prostocie. Nie zawsze rzeczy drogie są ładne :D

hehehe -tak fachowcy maja to do siebie ze zapominają na co dzień o higienie osobistej. Ich zmysł powonienia nie jest tak wrażliwy jak klientów :D .

Ja jak powiesiłam w domu firanki to skończyło się u mnie echo-wcześniej pogłos chciał roztrzaskać głowę. Poza tym w domu zrobiło się dużo przyjemniej dla oka :D .

• 2 years później...

Chciałam założyć wątek o firanach, roletach i żaluzjach, ale już początek tego co mnie interesuje znalazłam :)

Spróbuję podnieść do góry temat :)

Mam problem, nie wiem co powiesić w oknie dużej łazienki i w wykuszu, żeby pasowało do okien w salonie :(

Jeśli możecie wklejcie zdjęcia pomieszczeń, ale nie tylko od wewnątrz, ale również z zewnątrz.

Bardzo proszę pochwalcie się swoimi oknami :) :)

• 4 years później...
Nie zgadzam się, ze firanki to przeżytek. Zarówno zasłony, jak i firany nadają mieszkaniu fajnego klimatu. Teraz wszędzie królują rolety, powoli mnie to nudzi. Firany mają tę zaletę, że maskują widok, ale nie zasłaniają całkowicie. Obecnie można kupić naprawdę piękne firany - z tiulu, organzy, koronek. Do każdego typu mieszkania znajdzie się coś pasującego.