kasiaR 11.04.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Witam, Mam prośbe o użytkowników pieca /kotła kondensacyjnego gazowego firmy Brotje. Jak sie sprawdzają, jak z ekonomicznością i awaryjnością tych urzadzeń?? http://www.broetje.com.pl/ serdecznie dziękuję za opinie... Pozdrawiam, KasiaR http://www2.broetje.com.pl/attachment/a0716cb6ee76d07098e6c183ca21d0dd/bcf927ff2b3d0623931a591d86353efb/bbs2n1.jpg EcoCondens BBS 2N http://www2.broetje.com.pl/attachment/a0716cb6ee76d07098e6c183ca21d0dd/33bf7ba239d6ae50752dca08096301f2/wbs.jpg Ecotherm Kompakt WBS/WBC http://www2.broetje.com.pl/attachment/a0716cb6ee76d07098e6c183ca21d0dd/2c8e2cc3b6d47c0012a04cafeebdc05f/sgb_220x227.jpg EuroCondens SGB 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 12.04.2006 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 12.04.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 ??? sorki ale pytanie o ekonomicznosc troche bez sensu bo cizeko sobie wyobrazic przypadek ze ktos w domu mial 2-3 podobne kotly roznych marek, uzytkowal je w zimy o podobnych temp utrzymujac w domu podobna temp i moze powiedziec... no tak.. na broetje idzie 5% gazu mniej czy wiecej niz jakis junkersie itp Pamietam ze moj instalator bardzo chwalil broetje i wolfa (oba lodowki)... ten drugi byl w promocji, byl tanszy i bardziej wymiarami mi pasowal ('chudszy') ale nie uruchmialem 'kotlowni' jeszcze i nie uzytkowalem kotla jakies minimum 5 lat by moc sie na jego temat wypowiadac specjalnie Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 12.04.2006 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 ??? sorki ale pytanie o ekonomicznosc troche bez sensu bo cizeko sobie wyobrazic przypadek ze ktos w domu mial 2-3 podobne kotly roznych marek, uzytkowal je w zimy o podobnych temp utrzymujac w domu podobna temp i moze powiedziec... no tak.. na broetje idzie 5% gazu mniej czy wiecej niz jakis junkersie itp Pamietam ze moj instalator bardzo chwalil broetje i wolfa (oba lodowki)... ten drugi byl w promocji, byl tanszy i bardziej wymiarami mi pasowal ('chudszy') ale nie uruchmialem 'kotlowni' jeszcze i nie uzytkowalem kotla jakies minimum 5 lat by moc sie na jego temat wypowiadac specjalnie Przemek Dzieki za informacje . Wiem,że w każdym domu ten sam piec bedzie sie inaczej sprawował, ale pytam ogólnie, jeżeli znajdzie sie kilka osób, które stwierdzš,że te piece (czy inne) sš ekonomiczne, a każdy z nich bedzie miał inny dom - to mozna wywnioskowac,że dany piec jest ekonomiczy (i na odwrotnie ) Jak narazie to słyszałam same dobre opinie (nie na tym forum), ale jeszcze chce sie utwierdzic czekam nadal na opinie, bo juz niedługo musimy podjšc decyzje jaki piec ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.04.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 w tamtym tygodniu, robiłem w jednym dniu analizę spalin, Viessmann Vitodens 200 i Broetje Eco Therm WBS 22,pomiar straty kominowej: dla Vitodensa przy pełnej mocy 1,5%, Broetje 1,6%przy mocy minimalnej Vitodens 1,1%, Broetje 1,1%,jak widzisz niewiele się różnią poza ceną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 12.04.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 "Każda pliszka swój ogonek chwali". Każdy chwali to co ma i bedzie twierdzil, ze jest ekonomiczny, to tak jak mezczyzni przechwalaja sie jak malo pali ich samochod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.04.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 dobijają mnie takie odpowiedzi, co chciałeś przez to powiedzieć, to są fakty, to nie mój wymysł, tylko dane z wydruku, który chcąc uzyskać gwarancję, musisz zrobić przy pierwszym uruchomieniu kondensata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 13.04.2006 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 "Każda pliszka swój ogonek chwali". Każdy chwali to co ma i bedzie twierdzil, ze jest ekonomiczny, to tak jak mezczyzni przechwalaja sie jak malo pali ich samochod. Nie przesadzaj, kondensaty maja podobną sprawność i tak napradę to są między nimi niewielkie różnice do 2% sprawności. A Andrzej Ci podał konkretny przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 13.04.2006 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Framer 13.04.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Obydwa kotły to znaczy lodówki wolfa i brotje są bardzo czesto porównywane i oba nalezą do czołówki kotłów najlepiej wypadających w europejskich rankingach.Cenowo tzn. centrala grzewcza + sterownik dla obu marek wypada porównywalnie, z lekkim ukłonem w kierunku Wolfa. W tej chwili Zestaw Wolfa ok 1 tyś tańszy od Broetje. Podobnie jak Przemek długo zastanawiałem się nad wyborem i w końcu postawiłem na centralę Wolfa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 14.04.2006 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Obydwa kotły to znaczy lodówki wolfa i brotje są bardzo czesto porównywane i oba nalezą do czołówki kotłów najlepiej wypadających w europejskich rankingach. Cenowo tzn. centrala grzewcza + sterownik dla obu marek wypada porównywalnie, z lekkim ukłonem w kierunku Wolfa. W tej chwili Zestaw Wolfa ok 1 tyś tańszy od Broetje. Podobnie jak Przemek długo zastanawiałem się nad wyborem i w końcu postawiłem na centralę Wolfa. Dziękuję Framer, wysłałam Ci zapytanie na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwisant 17.10.2013 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 w tamtym tygodniu, robiłem w jednym dniu analizę spalin, Viessmann Vitodens 200 i Broetje Eco Therm WBS 22, pomiar straty kominowej: dla Vitodensa przy pełnej mocy 1,5%, Broetje 1,6% przy mocy minimalnej Vitodens 1,1%, Broetje 1,1%, jak widzisz niewiele się różnią poza ceną Ile sezonów pracował Brotje, bo nie chce mi się wierzyć? w takie podobieństwo. Z moich doświadczeń wychodzi nieco inaczej, Chyba, że mamy do czynienia z nowymi komorami. Po kilku latach np. trzech kocioł Brotje bedzie miał wyraźny spadek efektywności. chyba, że zmniejszyłeś mu moc aby osiągnąć mniejsza stratę kominową. Przy tych samych temp i tej samej mocy po trzech latach eksploatacji , żadna komora aluminiowa nie może się równać stalowej. Proszę podaj dokładnie jakie parametry osiągały te kotły , bo wprowadzasz w błąd ludzi i kierunkujesz ich na złe tory. Jeśli kocioł jest gorszy to niech tak pozostanie. Są osoby, dla których cena zakupu to podstawa i kupią Brotje, a ludzie którzy cenią sobie oszczędzanie latami wybiorą inny kocioł. Narka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts