Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do użytkowników kotła kondensacyjnego BROTJE

kasiaR

Recommended Posts

Witam,

Mam prośbe o użytkowników pieca /kotła kondensacyjnego gazowego firmy Brotje. Jak sie sprawdzają, jak z ekonomicznością i awaryjnością tych urzadzeń??

http://www.broetje.com.pl/

serdecznie dziękuję za opinie...

Pozdrawiam,

KasiaR

:wink:

http://www2.broetje.com.pl/attachment/a0716cb6ee76d07098e6c183ca21d0dd/bcf927ff2b3d0623931a591d86353efb/bbs2n1.jpg

EcoCondens BBS 2N

http://www2.broetje.com.pl/attachment/a0716cb6ee76d07098e6c183ca21d0dd/33bf7ba239d6ae50752dca08096301f2/wbs.jpg

Ecotherm Kompakt WBS/WBC

http://www2.broetje.com.pl/attachment/a0716cb6ee76d07098e6c183ca21d0dd/2c8e2cc3b6d47c0012a04cafeebdc05f/sgb_220x227.jpg

EuroCondens SGB 2

??? :-? :roll:

sorki ale pytanie o ekonomicznosc troche bez sensu bo cizeko sobie wyobrazic przypadek ze ktos w domu mial 2-3 podobne kotly roznych marek, uzytkowal je w zimy o podobnych temp utrzymujac w domu podobna temp i moze powiedziec... no tak.. na broetje idzie 5% gazu mniej czy wiecej niz jakis junkersie itp

Pamietam ze moj instalator bardzo chwalil broetje i wolfa (oba lodowki)... ten drugi byl w promocji, byl tanszy i bardziej wymiarami mi pasowal ('chudszy') ale nie uruchmialem 'kotlowni' jeszcze i nie uzytkowalem kotla jakies minimum 5 lat by moc sie na jego temat wypowiadac specjalnie

Przemek

??? :-? :roll:

sorki ale pytanie o ekonomicznosc troche bez sensu bo cizeko sobie wyobrazic przypadek ze ktos w domu mial 2-3 podobne kotly roznych marek, uzytkowal je w zimy o podobnych temp utrzymujac w domu podobna temp i moze powiedziec... no tak.. na broetje idzie 5% gazu mniej czy wiecej niz jakis junkersie itp

Pamietam ze moj instalator bardzo chwalil broetje i wolfa (oba lodowki)... ten drugi byl w promocji, byl tanszy i bardziej wymiarami mi pasowal ('chudszy') ale nie uruchmialem 'kotlowni' jeszcze i nie uzytkowalem kotla jakies minimum 5 lat by moc sie na jego temat wypowiadac specjalnie

Przemek

Dzieki za informacje :D . Wiem,że w każdym domu ten sam piec bedzie sie inaczej sprawował, ale pytam ogólnie, jeżeli znajdzie sie kilka osób, które stwierdzš,że te piece (czy inne) sš ekonomiczne, a każdy z nich bedzie miał inny dom - to mozna wywnioskowac,że dany piec jest ekonomiczy (i na odwrotnie :wink: )

Jak narazie to słyszałam same dobre opinie (nie na tym forum), ale jeszcze chce sie utwierdzic

:wink:

czekam nadal na opinie, bo juz niedługo musimy podjšc decyzje jaki piec :-? :roll: ?? :-?

w tamtym tygodniu, robiłem w jednym dniu analizę spalin,

Viessmann Vitodens 200 i Broetje Eco Therm WBS 22,

pomiar straty kominowej:

dla Vitodensa przy pełnej mocy 1,5%, Broetje 1,6%

przy mocy minimalnej Vitodens 1,1%, Broetje 1,1%,

jak widzisz niewiele się różnią poza ceną

"Każda pliszka swój ogonek chwali". :-)

Każdy chwali to co ma i bedzie twierdzil, ze jest ekonomiczny, to tak jak mezczyzni przechwalaja sie jak malo pali ich samochod. :D

Nie przesadzaj, kondensaty maja podobną sprawność i tak napradę to są między nimi niewielkie różnice do 2% sprawności.

A Andrzej Ci podał konkretny przykład.

Obydwa kotły to znaczy lodówki wolfa i brotje są bardzo czesto porównywane i oba nalezą do czołówki kotłów najlepiej wypadających w europejskich rankingach.

Cenowo tzn. centrala grzewcza + sterownik dla obu marek wypada porównywalnie, z lekkim ukłonem w kierunku Wolfa. W tej chwili Zestaw Wolfa ok 1 tyś tańszy od Broetje. Podobnie jak Przemek długo zastanawiałem się nad wyborem i w końcu postawiłem na centralę Wolfa.

Obydwa kotły to znaczy lodówki wolfa i brotje są bardzo czesto porównywane i oba nalezą do czołówki kotłów najlepiej wypadających w europejskich rankingach.

Cenowo tzn. centrala grzewcza + sterownik dla obu marek wypada porównywalnie, z lekkim ukłonem w kierunku Wolfa. W tej chwili Zestaw Wolfa ok 1 tyś tańszy od Broetje. Podobnie jak Przemek długo zastanawiałem się nad wyborem i w końcu postawiłem na centralę Wolfa.

Dziękuję Framer, wysłałam Ci zapytanie na priva. :wink:

• 7 years później...
w tamtym tygodniu, robiłem w jednym dniu analizę spalin,

Viessmann Vitodens 200 i Broetje Eco Therm WBS 22,

pomiar straty kominowej:

dla Vitodensa przy pełnej mocy 1,5%, Broetje 1,6%

przy mocy minimalnej Vitodens 1,1%, Broetje 1,1%,

jak widzisz niewiele się różnią poza ceną

Ile sezonów pracował Brotje, bo nie chce mi się wierzyć? w takie podobieństwo. Z moich doświadczeń wychodzi nieco inaczej, Chyba, że mamy do czynienia z nowymi komorami. Po kilku latach np. trzech kocioł Brotje bedzie miał wyraźny spadek efektywności. chyba, że zmniejszyłeś mu moc aby osiągnąć mniejsza stratę kominową. Przy tych samych temp i tej samej mocy po trzech latach eksploatacji , żadna komora aluminiowa nie może się równać stalowej. Proszę podaj dokładnie jakie parametry osiągały te kotły , bo wprowadzasz w błąd ludzi i kierunkujesz ich na złe tory. Jeśli kocioł jest gorszy to niech tak pozostanie. Są osoby, dla których cena zakupu to podstawa i kupią Brotje, a ludzie którzy cenią sobie oszczędzanie latami wybiorą inny kocioł. Narka