Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to dobra cena za kabel?

Recommended Posts

Witam :)

geguś

Nie wiem jaką moc może mieć mechanizm do bramy, plus lampy na zewnątrz. Myślałem o trzech stojących latarniach, żarówka max 100w, no i oświetlenie samej bramy to może 2x60w i to wszystko.

Będzie taniej ale krócej.

Jak mam to rozumieć

Wystarczy 5 x 2,5mm2

Przewód YDY nie nadaje się do ziemi. I tyle.

Witam,

czy cena 22zł/m za kabel YKY 5x16 jest okay? (YKY to kabel do ziemi). Potrzebuję go ok. 140m, więc każda złotówka się liczy.

kubanki rozważ położenie YKY 4x16

Ja kupiłem YKY 5x6. Gdy przyszli pracownicy z ZE, to nie podłšczyli mi PE w ZPP tłumaczšc, że ich uziemienie ma być oddzielone od mojego w domku... i tak mam zrobione...

A co do ceny: cennik telefoniki - ok. 40%

Pozdrawiam

Carl

NJerzy, nie mógłby. To jest 140m, ponad 20kW mocy

możesz mi wytłumaczyć czemu taki gruby kabel dla 20 KW ?? mnie się wydaje że na 5X16 można podłączyć do 55 KW lub jak kto woli do 80A, czego się boisz oporu ?? czy może rozgrzania izolacji ??

Sama średnica kabla nie wystarczy, ważna jest jeszcze jego długość - wszak opór rośnie wraz długością. A długość w moim przypadku nie jest pomijalna (140m). Zresztą ja nie jestem elektrykiem, więc trudno mi to tłumaczyć - to są zalecenia fachowca. Ale sam, tu na forum, znalazłem wzór, który zapodał jakiś fachowiec, zgodnie z którym przy tych założeniach (moc, odległość, napięcie) spadek napięcia dla 10 byłby ponad 8%, a dla 16 jest nieco ponad 2% (oczywiście przy kablu miedzianym).

Bubu.