fido 11.04.2006 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 czy wytrzyma konstrukcja dachu gdy krokwie całego dachu będą sie wspierać na ścianach kolankowych dodatkowo usztywnione jęytkami (2 na jedną krokiew) na wysokości sufitu poddasza oraz poktyje to sie płytami OSB tak aby połąć dachu była cała obawiam się czy takie domy są - ponoć w ten sposób unika się słupów w domach z poddaszem użytkowym a u mnie nie ma być płatew wspartych belkami pionowymi a jedynie to jętkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 11.04.2006 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 czy wytrzyma konstrukcja dachu gdy krokwie całego dachu będą sie wspierać na ścianach kolankowych dodatkowo usztywnione jęytkami (2 na jedną krokiew) na wysokości sufitu poddasza oraz poktyje to sie płytami OSB tak aby połąć dachu była cała obawiam się czy takie domy są - ponoć w ten sposób unika się słupów w domach z poddaszem użytkowym a u mnie nie ma być płatew wspartych belkami pionowymi a jedynie to jętkami Typowa konstrukcja krokwiowo jętkowa. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego i skomplikowanego. Wszystko zależy od rozstawów i rozpiętości itp. Zwróć uwagę na duży rozpór przkazywany na ścianę kolankową.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 12.04.2006 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 czy wytrzyma konstrukcja dachu gdy krokwie całego dachu będą sie wspierać na ścianach kolankowych dodatkowo usztywnione jęytkami (2 na jedną krokiew) na wysokości sufitu poddasza oraz poktyje to sie płytami OSB tak aby połąć dachu była cała obawiam się czy takie domy są - ponoć w ten sposób unika się słupów w domach z poddaszem użytkowym Czy to oznacza, że ściana kolankowa nie jest wzmocniona słupami żelbetowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 12.04.2006 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Jeżeli nie jest wysoka to nie musi być wzmacniana słupkami.Tak jest u mnie w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 12.04.2006 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 J...nie musi być wzmacniana słupkami ... A jest na niej wieniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 12.04.2006 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Jest i tak było w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 12.04.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Słyszałem, że słupki robi sie wtedy kiedy nie ma wieńca. Wtedy w nich są utopione szpilki kotwiące murłaty. Jeżeli jest wieniec to szpilki są topione w nim. Tak jak już ktoś napisał, masz więźbę jętkową i nie jest to nic nadzwyczajnego. Kwestia tylko jakie są wymiary dachu. Ponoć przy dużych powierzchniach robi się platwiowo-kleszczową ze słupami. Słupy przenoszą część obciążenia na strop (ja tak mam przy dachu dwuspadowym; dom 10x12 m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 12.04.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Słupków nie robi sie wtedy gdy nie ma wieńca tylko wtedy gdy ścianka kolankowa jest "wysoka" (w praktyce nie robi się ich do wysokości dwóch pustaków) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 12.04.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 U nas w projekcie cały dach "leży" na wieńcu. Nie ma dodatkowych elementów przenoszących obciazenia na strop. Projekt z Archipelagu (wiekszość z nich tak ma). Mam nadzieję, że się nie zawali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 12.04.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 O ile dobrze pamiętam, konstrukcja jętkowa bez podparcia płatwiami może mieć rozpiętość do 11 metrów pomiędzy podporami. Jak masz więcej, to nie możesz zrobić konstrukcji bez płatwi i podpór. A najbezpieczniej zrobić tak, jak w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg 12.04.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Ja mam tak zrobiłem, buduję na Podhal. Mam wysoką scianę kolankową, wieniec, sciana kolankowa dodatkowo połączona jest ze scianami żebrówką w rostawie co 2 metry po 2 pręty 12 stki. Krokwie z ociosem na wieńcu, jętki stanowią konstrukcje stropu drewnianego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 12.04.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Na sciance kolankowej mozna oprzec nawet same krokwie , jezeli jest ona odpowiednio przygotowana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.04.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Na sciance kolankowej mozna oprzec nawet same krokwie , jezeli jest ona odpowiednio przygotowana . To znaczy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 12.04.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 1. Ogladalem takie dachy ( nie znam szczegolow technicznych ).Wygladaly jakby ktos zapomnial wymurowac sciane szczytowa , i bylo widoczne kilka par krokwi. 2. Raz milem przyjemnosc samodzielnie wybudowac dom , w ktorym dzwig ustawil mi cztery ( jak dobrze pamietam 7-mio tonowe ) zelbetowe scianki kolankowe , wychodzily z nich prety( gora ) , po stropie tak , ze obie scianki laczyly sie nimi , pozniej maty i beton . Grubosc stropu ok. 25 cm , gorna czesc scianki kolankowej przygotowana do polozenia murlaty w "karo" , a nie w poziomie ... ...przy okazji - po co sie naciaga prety zbrojeniowe przed zalaniem betonem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 12.04.2006 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 co to znaczy połozenie murłaty w "karo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.04.2006 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 1. Ogladalem takie dachy ( nie znam szczegolow technicznych ).Wygladaly jakby ktos zapomnial wymurowac sciane szczytowa , i bylo widoczne kilka par krokwi. Sczerze mówiąc nie wiem o co Ci chodzi ale oki.... 2. Raz milem przyjemnosc samodzielnie wybudowac dom , w ktorym dzwig ustawil mi cztery ( jak dobrze pamietam 7-mio tonowe ) zelbetowe scianki kolankowe , wychodzily z nich prety( gora ) , po stropie tak , ze obie scianki laczyly sie nimi , pozniej maty i beton . Grubosc stropu ok. 25 cm , gorna czesc scianki kolankowej przygotowana do polozenia murlaty w "karo" , a nie w poziomie ... To jest całkiem inna sprawa niż murowana ścianka kolankowa- żelbetowe występują chociażby przy dachach YTONGA ...przy okazji - po co sie naciaga prety zbrojeniowe przed zalaniem betonem ? Może to był strunobeton, nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 03.01.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Chodzi mi o tego typu konstrukcje.Dzwig wrzuca gotowe scianki i plyty filigranowe , szalujemy w dwuspadzie dwa boki , maty , beton i gotowe . http://www.studiobinder.de/images/B2211.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.01.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 .... jak już niedawno Rezi o to prosił: zmień q... ten avatar na mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 04.01.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 .... jak już niedawno Rezi o to prosił: zmień q... ten avatar na mniejszy Sorki, już zmieniłem. Coś pozmieniali na stronce i mi wywaliło takie "cudo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts