Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak usunąć lakier olejny z okien??

pawelkk76

Recommended Posts

Witam,mam problem z usunięciem lakieru białego(olejnego) z szyb :( .Szyby są hartowane czyli raczej je nie moge podgrzać w jednym miejscu bo pękną a rozpuszczalnik nitro tego nie zmyje,drapać mi się nie chce bo za duzo tego jest.Ma ktoś może jakiś pomysł jak sie tego pozbyć??oczywiście w jak najprostrzy sposób.Pozdrawiam

Jeśli trafisz rozpuszczalnik, który weżmie farbę, to małą kropkę rozpaprzesz na pół szyby. Ja bym skrobał żyletką, po prostu, to będzie najmniej roboty. Przed wymianą miałem drewniane okna, malowałem i owszem, gdzieś tam kapnęło. Wycieranie szmatą z rozpuszczalnikiem było bez sensu. Żyletka po zaschnięciu.

Prawde mówiąc z żyletką nie prubowałem jeszcze,ale zapomniałem napisać o jednej żeczy,tego lakieru jest polowe powierzchni szyby a szyba jest naprawde duża :( a w dodatku mam dwie takie i dla tego szukam jakiegoś rozwiązania żeby tylko nie drapać i nie dla tego że jestem leniem :D .No ale cóż,jeżli nie ma innego sposobu to bedzie trzeba jednak wykonac ta czynność.Pozdrawiam

Może prościej byłoby jak za PRLu młotkiem,rozbić i wstawić nową szybę. :D

Jasne że tak najprościej ale po co sobie robić koszty.Spotkałem ostatnio znajomego który coś wie na temat różnych żeczy i powiedział mi że można to usunąć środkiem który sie nazywa "Skansel".Ponoć ma złuszczyć ten lakier a pózmniej to tylko już szpachelka i ew.szmatką.Sprawdze to jak tylko dorwe ten "złoty środek" :wink: