Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nierówna i zanieczyszczona działka -brać czy nie brać???

Recommended Posts

Witam!

Na początku zaznaczam, że w budowaniu i wszystkich sprawach tym związanych jestem zupełnie zielony :oops:

Noszę się z zamiarem rozpoczęcia budowy domu na początku przyszłego roku (w tym roku chciałbym kupić działkę i może zrobić fundamenty). No i właśnie w tej chwili jestem na etapie szukania działki. Trafiła się można powiedzieć pewna "okazja" ale jak na moje niefachowe oko działka jest w strasznym stanie. Biorąc pod uwagę cenę i lokalizację to może być super okazja ale boję się tego, że koszt doprowadzenia tej działki do ładu będzie bardzo wysoki.

Stąd moje pytanie do Was doświadczonych ile mogłoby kosztować mniej więcej wyrównanie tej działki, przygotowanie tak żeby można byłoby wybudować dom i wogóle od czego zacząć. Decyzję kupna muszę podjąć w miare szybko a nie chcę się władować na minę.

Opis działki w skrócie : wygląda jak po zbombardowaniu, górki dołki różnice w wys dochodzą na oko do 2m, kupe śmieci, niepotrzebne cegły, beton, smoła z okolicznych budów jest zrzucona na działkę, poprostu sąsiedzi, którzy już się wybudowali przy tej ulicy traktowali tą działkę jako śmietnik. Ponadto teren bezpośrednio za działką od strony pola jest w tej chwili 1-1,5 wyżej niż ten teren na którym jest działka (deszcz?). Praktycznie nie da się określic na oko granic działki bo jak powiedziałem jest to jedna wielka zarośnięta przestrzeń z okopami w każdym kierunku.

Pytanie: od czego zacząć przd kupnem? badania geologiczne? warto je robić w tej chwili biorąc pod uwagę stan działki, niemożliwość wskazania choć przybliżonego miejsca pod dom? Przybliżony koszt doprowadzenia do ładu takiej działki? Mam cichą nadzieję że może dla mnie laika to jest przerażające to co tam trzeba zrobić ale może dla fachowca to będzie "bułka z masłem" i nie takie rzeczy on widział ;)? Co jeszcze trzeba byłoby zrobić żeby nie wejść na minę? Poradźcie proszę :)

Załączam zdjęcia będzie małe rozeznanie, ale one nie odzwierciedlają tego jak to wszystko wygląda :)

http://img83.imageshack.us/img83/4876/dzialka13oe.th.jpg

http://img83.imageshack.us/img83/9931/dzialka28xz.th.jpg

http://img114.imageshack.us/img114/3673/dzialka39vx.th.jpg

Dzięki z góry za wszelkie sugestie :)

Patrząc na fotki nie wyglada tak źle. Myslę, że ważniejsze od śmieci jest:

- dostęp do mediów

- jak jest działka skomunikowana

- czy nie jest podmokła oraz rodzaj gruntu (teraz po zimie, czy stała gdzieś woda ?)

Poziom wód gruntowych oraz czy struktura gruntu jest właściwa - to ważne. Czy przypadkiem dawniej ktoś tam nie robił gruzowiska czy wysypiska a potem to zasypano?

Góry i dołki da się splantowac (czyli wyrównać). Płaci się za godzinę pracy spychacza (różnie 20 - 50 zł). Takie stawki są u mnie. U ciebie myślę, że 20 godz. pracy wystarczy na maxa. Dodaj do tego wywóz śmieci i gruzu - kilka ciężarówek też po 50 zł.

Jeżeli cena działki jest atrakcyjna to te dodatkowe, powiedzmy 1500 zł. moze całość zbilansować i tak na plus dla ciebie.

Wazniejsze na pewno są punkty wymienione na początku mego postu.

Moim zdaniem wyrównanie to nie problem, nawet mały Caterpillar da sobie z tym radę, nie trzeba Fadromy.

Jednak na tych zdjęciach zaniepokoiło mnie coś innego - roślinność porastająca może wskazywać na teren podmokły - a to już duże problemy. Koniecznie zrób badanie geotechniczne żeby się nie okazało że fundamenty musisz stawiać na palach - to będą dopiero koszty przy których wyrównanie działki to małe piwko.

Najważniejsze

1. woda gruntowa - na jakiej wysokości

2. rodzaj gruntu

3. czy nasyp czy grunt rodzimy

5. Uzbrojenie !!!

Zrób wiercenie (najwyżej stracisz pare stów - ale obronisz sie przed miną) smieci i nierówności to rzaden problem - jak zaczniesz zasuwac z fundamentami i tak bedziesz miał tam krajobraz księżycowy.

jak cena okazyjna i powyższe warunki spełnione a okolica Ci sie widzi - bierz chłopie jak nic - bo Ziemia dzis w cenie :)

Sebo8877

Patrząc na fotki nie wyglada tak źle. Myslę, że ważniejsze od śmieci jest:

- dostęp do mediów

- jak jest działka skomunikowana

- czy nie jest podmokła oraz rodzaj gruntu (teraz po zimie, czy stała gdzieś woda ?)

Poziom wód gruntowych oraz czy struktura gruntu jest właściwa - to ważne. Czy przypadkiem dawniej ktoś tam nie robił gruzowiska czy wysypiska a potem to zasypano?

Góry i dołki da się splantowac (czyli wyrównać). Płaci się za godzinę pracy spychacza (różnie 20 - 50 zł). Takie stawki są u mnie. U ciebie myślę, że 20 godz. pracy wystarczy na maxa. Dodaj do tego wywóz śmieci i gruzu - kilka ciężarówek też po 50 zł.

Jeżeli cena działki jest atrakcyjna to te dodatkowe, powiedzmy 1500 zł. moze całość zbilansować i tak na plus dla ciebie.

Wazniejsze na pewno są punkty wymienione na początku mego postu.

no takich cen w W-wie nie znajdziesz.

godzina koparki 80-100 zł.

ciężarówka za kurs 100-? tu są odległości....

No niechby tam się uzbierało w sumie nawet 5 tys. za porządkowanie- to jescze do przełknięcia jeśli cena działki w porzo.

Problemem może być niższy poziom w stosunku do okolicy - i jak inni pisali woda gruntowa na wysokim poziomie.

Piszesz, że sąsiedztwo siedzi aż 1,5 metra wyżej od rzeczonej działki :(

No to powinieneś podsypać się do tego poziomu, bo cię zaleje na przednówku. A takie grube podsypywanie to juz ciężka kasa.

Sam kiedyś zrezygnowałem z działki z "lejem" na środku o gł. 1 m., w którym rośnie wierzba. Kiedyś była tam sadzawka, grunt jakiś nienośny, torfiasty- do tej pory działki nikt nie kupił..

Hej !

Jak widzę jestem Twoją moze przyszłą sąsiadką ;-)

Ja mam działkę obok żółtego domu ;-)

Musisz uważać na torf - ta działka to zasypany wczesniej staw - moze tam byc niecieakawie.

Koniecznie zrób badania gruntu przed zakupem - inaczej się mozesz nieźle naciąć.

U mnie na działce jest 1,5 metra torfu - dalej może go być kilka metrów?

Odezwij się najlepiej na priv.

Działka jak zauważył KaiM pełna jakiś podejrzanych "tataraków" więc można posądzć o wysoki poziom wód gruntowych jakies terene bagienne itd. zresztą to potwierdza Zuzza. Bez badań geotechnicznym nie ma sensu się pchać jeśli tam jest torf ,który jest gruntem niebudowlanym więc wymaga specjalnych środków na pewno nie tanich jak najprostszy i nie zawsze możliwy - wymiana gruntu.

Trzcina na działce świadczy, ze teran jest podmokły - sprawdź poziom wody gruntowej. Jak ktoś już powyżej napisał - może być tam torf - problem z fundamentem. Gruz jako taki jest łatwy do usunięcia i zagospodarowania, ale widzę tam też płyty eternitowe. Ktoś się pozbył kłopotu, ale Ty go masz. Ile tam jest tego eternitu?

Kolejna sprawa - skoro jest to działka podmokła to jak wygląda dojazd? Przykro by było gdyby wiosną, jesienią i po deszczu trzeba by dojeżdzać amfibią. No i sprawa mediów, czy jest woda? bo kopanie tam studni budzi moje wątpliwości i to nie ze względu na to czy woda będzie, bo będzie raczej na pewno, ale jaka jest jakość tej wody?

Wracając do gruzu - ktoś powyżej napisał, że to zasypany staw (lub bagienko). Jeśli to tylko kilka kupek to nie problem, ale jeśli to gruz z całego osiedla to może być kłopot.

olafbasoski,

musze stanąć w obronie być może twoich przyszłych sąsiadów. niestety te śmieci nie są z budów, kore stoją obok. Ten teren jest tak zanieczyszczony od 6-7 lat. W nocy przyjeżdzały tam samochody i wyrzucały cały gruz z innych budów. Dopiero sąsidzi z pierwszego domu zabronili składowania tam śmieci, bo właściciele nawet się tym nie zainteresowali. Teraz niestety ta działka straszy zarówno nas jak i kolejnych kupujących.

To co mówi Zuzza to prawda, tam był staw. Wody gruntowe są na 0,5 m do 1 m. Torfu będziesz miał 2x tyle co zuzza. Wszystko zależy jaką cenę za tę działkę wynegocjujesz. Jeżeli poniżej 80 tysięcy, to kupuj. Właścicele nie powiedzą Ci całej prawdy o tym terenie. Acha tego terenu małą koparką nie wyrównasz bo w tym stawie jest zakopany gruz. Negocjuj cenę z właścicielami.

pozdro M.

Olaf,

jest takie powiedzenie, że skąpy traci dwa razy. Nie posądzam cię o skąpstwo lecz rozumię, że chcesz poprostu kupić działkę możliwie najtaniej i w dobrym miejscu.

Z uwagi na śmietnisko, które zarosło już nieco, wykopanie zwykłego rowu na kabel itp, będzie przekleństwem. Nie mówię już o zagospodarowaniu tej działki. Posadzenie drzew, krzewów czy założenie trawnika bez wywiezienia ton gruzu i różnych śmieci będzie wprost niemożliwe. Należało będzie też, nawieść więcej urodzajnej ziemi, co jest kosztowne.

Nie będę wspominał o aspekcie mieszkania na śmietniku, bo tak naprawdę nie wiadomo co tam jeszcze może być.

Podobny problem (bagno plus śmieci) mieli mieszkańcy osiedla w Starej Miłosnej (wg. prof. Miodka - Miłośnie).

Jednak to ty ostatecznie musisz zdecydować.

Powodzenia.

przede wszystkim nie œpiesz się z decyzjš...

Najprostszy chwyt marketingowo- kupiecki:

"OKAZJA, jest wielu innych zainteresowanych, musi Pan zdeycdować się szybko.."

"To prawdziwa okazja,, cena tak niska bo.... (np. wyjeżdzamy do Irlandii"

bez fachowca i odwiertów wg. mnie się nie obędzie..

a œmieci też mogš być ogromnym problemem..wystarczy, że ktoœ pozbył się tak popularnego eternitu z azbestem i lekko go przysypał ziemiš..

Witam,

Nie spodziewałem się tak wielu komentarzy i rad więc jestem bardzo mile zaskoczony, dzięki.

Co do ceny działki to jest relatywnie okazyjna biorąc pod uwagę ceny działek w Wawrze jednak nie jest to taki "bezcen". Działka ma ~1000m a koszt to sgrubo ponad 100 tys. Nie pytałem się właścicieli co tam wcześniej było ale mogę się domyślić odpowiedzi ;) pewnie żadnych stawów i inne a tymczasem sąsiedzi mówią co innego (dzięki sąsiedzi za Wasze opinie).

Co do "mieszkania na śmietniku" to może nie do końca chodziło mi o śmietnik w czystej postaci tzn butelki, meble, odpadki tylko bardziej gruz chociaż tak naprawde nie wiadomo co tam pod ziemią siedzi.

Interesuję się tą działką nie tylko ze względu na cenę ale głównie dlatego, że sąsiadowałbym ze szwagrem - no ale biorąc pod uwagę Wasze opinie i to że chcę w miare bezproblemowo wybudować dom a nie topić pieniądze w prace jeszcze przed samym budowaniem to zaczynam się mocno zastanawiać.

Czyli badania geologiczne koniecznie, tylko po przeczytaniu wszystkiego już sam nie wiem czy warto wydawać te 1000-1500zł na badania skoro większość i nawet bezpośredni sąsiedzi twierdzą, że ładowanie się tam nie jest dobrym pomysłem.

Olaf,

Jesli twoja działka jest ostatnią w tym pasie, a sądząc po wielkości to tak, to graniczy ona z projektowaną drogą Panny Wodnej o szerokości 24metrów... Ta droga raczej powstanie w przyszłym roku...

Poza tym cena, o której mówisz wcale nie jest niska.

Ta działka na dodatek ma nieregularny kształt...

Kilka dni temu rozmawiałam z właścicielem działek połozonych w tym samym pasie, co żółty dom, ale bliżej ulicy Borowieckiej - te pola właśnie lada dzień będa podzielone i wszystkie dzialki będa na sprzedaż. To dużo lepsza lokalizacja...

Jeżeli się nie śpieszysz to możesz na tę działkę trochę poczekać, bo właściciele będą obniżać cenę i to sporo ( bo za taką cenę to idą w tym miejscu normalne działki a nie zagruzowane). Myślę że za rok ta działka będzie miała zupełnie inną cenę. A badania geologiczne niestety trzeba będzie zrobić. Ale one mogą być twoją kartą przetargową. pozdrawiam m

Olaf,

Jesli twoja działka jest ostatnią w tym pasie, a sądząc po wielkości to tak, to graniczy ona z projektowaną drogą Panny Wodnej o szerokości 24metrów... Ta droga raczej powstanie w przyszłym roku...

Kilka dni temu rozmawiałam z właścicielem działek połozonych w tym samym pasie, co żółty dom, ale bliżej ulicy Borowieckiej - te pola właśnie lada dzień będa podzielone i wszystkie dzialki będa na sprzedaż. To dużo lepsza lokalizacja...

Zuzza, w którym miejscu ma być ta ulica? Byłam wczoraj na spacerze, ale zupełnie nie wiem, gdzie ją "lokalizować". :roll: Może jakieś znaki szczególne :wink:

I jeszcze jedno - znajomi szukają działki w tej okolicy. Czy możesz dać jakieś namiary na właściciela tych działek?