Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nierówna i zanieczyszczona działka -brać czy nie brać???

Recommended Posts

Droga będzie tam gdzie czerwona przerywana linia:

W poblizu Traktu ona jakoś zakreca w dół, ale nie jestem pewna jak dokładnie...

http://www.album.com.pl/zWy384aAbzYQg/199647.jpg

Zielona działka to działk nad którą zastanawia się Olaf, a niebieska to moja działeczka.

Po kontakty do działek na sprzedaż to najlepiej do Pani S...

w geodezji powiedzieli mi, że ma być tam droga ale taka coś jak trakt, czyli chyba niezbyt uciążliwa,. trasa (po 2 pasy w każdą stronę) ma być jakieś 500m od tych działek, gdzieś gdzie jest jakiś mostek i ma biec równolegle do traktu

Olaf.

Ja mam pięknie położoną działkę.

Brzozy,trawy,łąki,bażanty,sarny,grzyby.

Ale nierówny teren i ciężkie warunki gruntowe zabijają wiele radości z posiadania tej działeczki.

Na każdym niemal etapie budowy łączy to się z dodatkowymi kosztami lub problemami technicznymi.

Drugi raz bym jej nie kupił.

Witam.

Jesli mozna slowo o zasmieconych dzialkach :).Co prawda moja dzialeczkajest w zupelnie innym miejscu i zupelnie innym typie,cos pewnie podobnego do dzialki Pattay'i(mniemam z opisu),ale kupilam ja jako smietnik.Kiedy ja kupowalismy podsmiechiwano sie z nas troche.Przez tydzien pracowala koparka i w duecie z starym Starem wygrzebywala rozmaitosci z pomiedzy drzew ,wykopalismy potezna dziore do ktora wladowalismy kupe ton szkla.Czesc gruzu poszla na utwardzenie drogi,czesc nadal porosnieta mchem czeka na swoje jakies tam przeznaczenie.Koszt oczyszczenia jej tylko powierzchownie byl niemal rowny ceny dzialki!!!

Dzis nikt sie z nas juz nie smieje.I wlasnie dzis ,po 6 latach wytyczylismy miejsca pod budowe,dzialka robi wrazenie.ale do tej pory gdzie by nie grzebnac motyka,lopata czy czymkolwiek innym natykam sie na gruz,szklo,stare garnki :evil: :evil: :evil: i nie wiem,czy bede miala kiedys odwage pozwolic biegac dzieciaka tam na bosaka.

Pozdrawiam serdecznie.

Hej !

Pani S. jest osobą która wie wszystko o działkach w okolicy. Skąd nie wiem. Kiedyś zaczepiłam jakąś kobietę z pytaniem czy nie wie czy ktoś tu sprzedaje działki i skierowała mnie do niej. I rzeczywiście ta Pani wszystkich zna i naszą działkę kupiliśmy właśnie od osoby z namiaru Pani S.

Ale nie wiem czy mogę namiary na nią tak rozprzestrzeniać - zapytam jej przy okazji.

Ale wystarczy się przejść na spacer w sobotę i zaczepiać każdą napotkaną osobę - zawsze się dorwie jakiś namiar. Ja mam w tym duuuuuuże doswiadczenie :-)

Byłem, jeszcze raz widziałem, 2 dołki wykopałem, czyli póki co badania gruntu we własnym zakresie metodą szpadla i rąk własnych.

I tak : generalnie działkę można podzielić na 2 części - 1/3 to te wcześniej wspomniane dołki i okopy + gruz dużo gruzu a 2/3 to teren płaski z 3 drzewkami położony jakieś 2m powyżej najniższego punktu na pierwszej okopowej części.

Po wykopaniu dołka na części pierwszej w najniższym punkcie (w okopach) okazało się, że bezpośrednio pod powierzchnią jest ok 40-50 cm warstwa torfu a potem już mokry piasek i już zaczynała się pokazywać woda.

Na części drugiej płaskiej dołek wykopałem na ok. 1,5m, najpierw była normalna ziemia a na ok. 1m zaczęła się czarna wilgotnawa ziemia, samej wody brak jak i torfu.

Rozumiem, że badania geologiczne są niezbędne i napewno zrobię je przed podjęciem decyzji o kupnie ale czy z tych obserwacji skromnych można już coś więcej powiedzieć?

Druga sprawa czy geolog da radę zrobić tam wogóle badania jeśli na tej okopowej części praktycznie wszędzie jest gruz?

PS. @Zuzza : widziałem, że u Ciebie już wykopki są grane ;)

Olaf,

Doskonale Cię rozumiem, że okolica Ci się podoba - mi też :-)

Wnioski z twoich wykopów mogą być takie:

Możliwe że wystarczy zrobić fundamenty na poziomie -50 cm od tej najniższej strefy, czyli od miejsca gdzie pojawia Ci się piasek. I na całej powierzchni domu na tym samym poziomie - potem to obsypać tak,aby wyrównac teren i wtedy miałbyś fundamenty około 250cm w najgłębszym miejscu.

Czyli kosztowałby Cię dodatkowo: oczyszczenie terenu z gruzu, wyższe fundamenty, więcej piasku i ziemi do wsypania i obsypania...

ALe może być tam gorzej... Może ale nie musi.. Byc może w najgorszym stanie są działki pomiedzy moją a Twoją.

Proponuję też przyjrzeć się naszym wykopom. W piątek koparka zrezygnowała na głębokości niecałego metra - bo zaczęła się zapadać. Od dziś będa trwały wykopy ręczne. Na głębokości metra piasku jeszcze nie napotkaliśmy... Sam torf.

Dla geologa pewnie trzeba by oczyscić kawałek terenu, żeby mógł tam powiercić. to nie jest duży teren potrzebny - ale przez te zwały betonu się nie przebije raczej...

Ja bym najbardziej się bała drogi....