Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kociol Vaillant TURBOmax VUW PLUS - jaka moc?

Recommended Posts

witam!

Potrzebuje porady ktory kociol dwufunkcyjny wybrac, czy wersje 202-5 (7,7-20 kW), czy 242-5 (8,9-24 kW). Mam do ogrzania mieszkanie o pow. 60 m2 w zaadaptowanym strychu (ocieplona kamienica po remoncie dachu). Dach solidnie wyizolowany. Jesli chodzi o ogrzanie mieszkania to z tego co czytam na forum ten mniejszy piec spokojnie wystarczy... Jednakże mam watpliwosci co do komfortu uzywania cieplej wody. Roznica w cenie miedzy tymi kotlami wynosi 1000 zl, wiec jest sie nad czym zastanawiac... Czy ktos moglby cos poradzic?

Pozdrawiam,

jedrek

Witaj,

Nie pamietam, czy ten kociol ma jakis zasobnik wbudowany, czy nie. Jesli nie, to ciepla wode masz z ogrzewacza przeplywowego. Jedna lazienka i kuchnia, wiec nie za duzo punktow poboru. czyli teoretycznie mniejszy powinien wystarczyc. Dodatkowo, mieszkanie jest na tyle male, ze mniejszy kociol bedzie pracowac z lepsza sprawnoscia. I dodatkowa sprawa. Jesli nie masz komina, to z tego mniejszego kotla komin mozna wypuscic przez sciane. Z wiekszego nie, bo limit mocy kotla do takiego rozwiazania jest 21 kW. Mysle, ze ten mniejszy bedzie ok.

Pozdrawiam

Jankes

Ja mam Turbo Max Pro 24 kW w domu jednorodzinnym. Moc maksymalna faktycznie jest potrzebna do podgrzewania wody użytkowej przy poborze wody ciepłej (np. u mnie zapotrzebowanie na ciepło dla budynku wynosi 6,5 kW) Póki co mam jedną łazienkę i te 24 kW ze spokojem wystarczają do wszystkich potrzeb. W poprzednim domu był piec 21 kW i w zasadzie też nie było problemów z ciepłą wodą. Niedogodności występowały w sytuacjach, gdy w czasie pobierania wody, ktoś zacznie pobierać z drugiego odbiornika. Ale to występuje i przy 21 kW i przy 24 kW. Wyjściem byłby piec z zasobnikiem, ale wiadomo, ze to inna kasa.

Dzieki za odpowiedzi. Jesli chodzi o komin, to bede chcial sie przebijac bezposrednio przez dach (zaleta mieszkania na strychu). Zasobnik odpada z dwoch powodow: cena i powierzchnia lazienki w ktorej bedzie kociol (tylko 3,7 m2...). Chyba zdecyduje sie faktycznie na ten mniejszy.

Pozdrawiam,

jedrek

Również stoję przed trudnym wyborem kociołka wiszącego niezajmującego dużo miejsca (mieszkanie 80m2), najlepiej dwufunkcyjnego. Uważam, że moc przy takich małych mieszkaniach powinna być podyktowana nie jak wszyscy twierdzą w koło zapotrzebowaniem CWU, tylko mocą minimalną, aby dobrze modulował ograniczając w ten sposób zużycie gazu. Pisząc to, cały czas mam na myśli kociołek TURBO, który jest bardziej ekonomiczny przy wyższych temperaturach CO.

Z uwagi na powyższe, uważam, że bardzo fajnym kotłem (chyba go kupię) jest SAUNIER-DUVAL ISOTWIN H-MOD F-35E (TURBO), który moduluje od 5kW do 35kW. Kocioł można z powodzeniem kupić za 4000 netto + chyba płyta montażowa za 200 netto. Kocioł jest renomowanej firmy, dobry serwis (w mojej okolicy), duży zakres modulacji i bardzo zadowalające wyniki w przygotowaniu CWU z uwagi na górny zakres mocy 35kW.

Niestety nie udało mi się znaleźć osoby, która by go użytkowała i mogła zdać relację, instalatora na razie żadnego nie pytałem.