Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

reumatyzm

Majka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może, to nie jest reumatyzm, tylko boli Cię od nadmiaru klikania na klawiaturze?

Swego czasu bolała mnie prawa ręka. Nawet uścisk dłoni na powitanie sprawiał mi ból. Nie wiedziałem co jest. Po pewnym czasie zaobserwowałem, że to od trzymania komputerowego "gryzonia" (99% czasu przy kompie, to obsługa tego zwierza).

Wprowadziłem pewne modyfikacje i się wyleczyłem. :wink:

fajnie by było. Niestety pisanie nie sprawia mi problemów, pisze szybko i bez napinania mięśni.

Nadgarski bola mnie od pewnego czasu, reagują również na zmianę pogody :(

Teraz jestem przeziębiona, więc dyskomfort się zwiększył. Rano, jak wstaję to własciwie mam problem z ruchomością dłoni. :roll:

Majka wpółczuję :( wiem jak to jest. Mnie od jakiegoś czasu bolą nogi a szczególnie stawy kolanowe. Są takie dni że mam spokój a potem znowu ból wraca. Denerwuje mnie to strasznie, jestem podrażniona i zrezygnowana :-? Zrobiłam wyniki, które nic nie wykazały :roll: i tak chodzę od lekarza do lekarza :roll:

Tak na pierwszy rzut to myślę że powinnaś zrobić wyniki: OB, czynnik reumatoidalny, może to coś wyjaśni. To może być jakieś zapalenie stawów i po odpowiedniej kuracji przejdzie. Także do lekarza! im szybciej tym lepiej :D

Myślę że OB, Aso i czynnik reumatoidalny...ale ja się nie znam :roll: :D

aso niekoniecznie, to raczej badanie robione u dzieci. Można jeszcze zrobić CRP- jest to nbadanie bardziej specyficzne.

Przyczyną takich dolegliwości mogą być zmiany zwyrodnieniowe lub ogólnie mówiąc reumatyczne. Leczenie zależy od przyczyny. Ważna też jest informacja o tym, kiedy bardziej bolą-rano,,czy wieczorem, czy występuje obrzęk, czy marzną Ci łatwo ręce i generalnie reakcja na zimno, urazy z przeszłości. Jak się nad tym zastanowisz łatwiej będzie lekarzowi postawić diagnozę

fajnie by było. Niestety pisanie nie sprawia mi problemów, pisze szybko i bez napinania mięśni.

Nadgarski bola mnie od pewnego czasu, reagują również na zmianę pogody :(

Teraz jestem przeziębiona, więc dyskomfort się zwiększył. Rano, jak wstaję to własciwie mam problem z ruchomością dłoni. :roll:

czasem może też wystąpić tzw. zespół cieśni nadgarstka

ooo, pani doktor :D

- bardziej bolą rano i jak jest zimno

- nie wygladaja na opuchnięte, ale ruchomość kiepska

- jak bolą to nadgarstki sa gorące

- urazów w przeszlości niet, ale troche ostatnio /pare lat pod rząd marzłam w pracy/

opowiem to lekarzowi, jeżeli bedzie chciał mnie sluchać

aso niekoniecznie, to raczej badanie robione u dzieci. Można jeszcze zrobić CRP- jest to nbadanie bardziej specyficzne.

Przyczyną takich dolegliwości mogą być zmiany zwyrodnieniowe lub ogólnie mówiąc reumatyczne. Leczenie zależy od przyczyny. Ważna też jest informacja o tym, kiedy bardziej bolą-rano,,czy wieczorem, czy występuje obrzęk, czy marzną Ci łatwo ręce i generalnie reakcja na zimno, urazy z przeszłości. Jak się nad tym zastanowisz łatwiej będzie lekarzowi postawić diagnozę

to po co mi starej babie kazano zrobić aso :roll:

mnie nogi bolą prawie cały dzień ale wieczorem najbardziej, obrzęku nie ma, jestem wrażliwa na zimno (tej zimy w pracy toczyłam wojny o otwarte okno, przychodziłam do pracy w grubych swetrach i ręce i tak były sine :-? ) urazów brak

co to za badanie CRP?

to po co mi starej babie kazano zrobić aso :roll:

mnie nogi bolą prawie cały dzień ale wieczorem najbardziej, obrzęku nie ma, jestem wrażliwa na zimno (tej zimy w pracy toczyłam wojny o otwarte okno, przychodziłam do pracy w grubych swetrach i ręce i tak były sine :-? ) urazów brak

co to za badanie CRP?

białko C-reaktywne, jest lepszym wyznacznikiem procesów zapalnych

ASO ma większe znaczenie przy gorączce reumatycznej, która ma większe znaczenie u dzieci

ooo, pani doktor :D

- bardziej bolą rano i jak jest zimno

- nie wygladaja na opuchnięte, ale ruchomość kiepska

- jak bolą to nadgarstki sa gorące

- urazów w przeszlości niet, ale troche ostatnio /pare lat pod rząd marzłam w pracy/

opowiem to lekarzowi, jeżeli bedzie chciał mnie sluchać

zmuś go, żeby Cię słuchał.

:wink:

Tak naprawde nie ma czegos takiego jak "reumatyzm" , choc termin ten funkcjonuje w jezyku potocznym i kazdy kojarzy go z bolami stawow lub miesni.

Nie nalezy jednak tego typu objawow bagatelizowac , objawom z ukladu ruchu moga bowiem towarzyszyc zmiany patologiczne w obrebie innych narzadow i ukladow np serca , nerek , oun .....Majka idz do lekarza!!!

dobra, dobra, pójdę. Ale nie mam kiedy. Lekarz zajmuje sporo czasu. A przez ten tydzień mój pracownik źle się czuł i mial zwolnienie, następny tydzień jest na study w Turcji. :roll:

Załatwiłam sobie Bactrim 800/160 /te nadgarstki + kolana + wszelkie gnaty doszły jako dodatek do zapalenia zatok,:( / jakos dociągnę mam nadzieję.

Dla takich osób jak ja, przydałby się gabinet lekarski w aptece :lol: