JarL 12.04.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Mam w studzience presostat sterujący pracą pompy głębinowej.LCA-1 (wg faktury od 1 - 4 atm.) Po zimie, w trakcie której studnia nie była specjalnie używana, a nawetraz mi coś przymarzło bo woda nie chciała lecieć, mam podejrzaną pracę tego systemu. Układ jest nabity prawie do 8 at. przy poborze wody presostat załącza pompę przy gdzieś 4 at. ciśnienie wzrasta jak jest koło 8at. (skala na presostacie się kończy) następuje czkawka, 4,5 razy wyłącza i włącza się presostat a za nim stycznik pompy, po czym ostatecznie pompa się wyłącza. Naczynko ciśnieniowe ma 25 litrów i trochę z niego spuściłem powietrza bo było jeszcze gorzej, pompa załączała się przy spadku do 6 at. i potem się długo czkawką wyłączała. Jeśli ktoś wie, to mam pytanie czy da się jakoś ustawić w tym czujniku górną granicę wyłączania, czy też reguluje się dolną i pętla histerezy jest stała? Tak na mój rozum to nominalnie powinno się wyłączać przy 4 at. a załączać przy 2 at. Czy to mogą być objawy uszkodzenia presostatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 12.04.2006 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Może zaglądają na forum fachowcy z hydrauliki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts