Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mój architekt pracuje właśnie nad projektem indywidualnym. Zakładane źródło ogrzewania to kotłownia olejowa. Architekt twierdzi, że minimalna powierzchnia kotłowni olejowej to 10m2. Na dodatek, kotłownia nie moze być połączona z garażem ze względów bezpieczeństwa. Te wymogi są podobno zapisane w znowelizowanym prawie budowlanym. Ja osobiście nie spotkałem się z takimi zapisami. Jedyne, co wiem to to, ze kotłownia musi mieć minimalną kubaturę 8m3.

Czy te 10m2 to prawdziwy wymóg, czy też zwykły wymysł. Problem w tym, że są problemy ze zmieszczeniem tak dużej kotłowni w przygotowywanym projekcie. Wg mnie, wystarczyłoby 7-8 m2.

Będę wdzięczny za waszą pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/5191-wielko%C5%9B%C4%87-kot%C5%82owni-olejowej-pom%C3%B3%C5%BCcie/

Zapewne nie chodzi o znowelizowane prawo budowlane, ale o nowe warunki techniczne, jakim powinny odpowiadać budynki ich usytuowanie, które obowiązują od 16 grudnia 2002 r. Jednak par. 136 ust. 10 tego rozporządzenia brzmi: "Wysokość pomieszczenia, w którym instaluje się kotły na olej opałowy, nie może być mniejsza niż 2,2 m, a kubatura nie mniejsza niż 8,8 m sześc." Par. 4: "Kotły na olej opałowy o łącznej mocy cieplnej do 30 kW mogą być instalowane w pomieszczeniach nieprzeznaczonych na stały pobyt ludzi, w tym również w pomieszczeniach pomocniczych w mieszkaniach, a także w innych miejscach, o których mowa w ust. 5" (tzn. wydzielonych wyłącznie na ten cel pomieszczeniach technicznych).

Dodam z własnego doświadczenia (kocioł olejowy zainstalowany dwa miesiące temu): warto zaprojektować kotłownię w miejscu jak najbardziej oddalonym od pomieszczeń mieszkalnych ze względu na dużą głośność kotła.

Bardzo dziękuję za informację. Rozumiem, że w/w przepisy nie wspominają nic o niedopuszczalności połączenia kotłowni z garażem, na którą powołuje się moja pani architekt?
Niech pani architekt wskaże przepis, który zabrania takiego połączenia - ja nie znalazłam. Dodam, że w projekcie mojego domu były drzwi pomiędzy garażem a pomieszczeniem z kotłem olejowym, nikt (ani opiniujący projekt strażak, ani urząd) nie zgłaszał co do tego uwag.

Trochę obok głownego pytania ale temat pokrewny ...

Czy w garażu dopuszczalne jest wybudowanie "kanału" w posadzce, uszczelnienie go i umieszczenie tam zbiornika na olej

Jest to ponoć dosyć popularne - tylko czy zgodne z prawem?

Ponawiam pytanie co ze zbiornikiem na olej? I dodam jeszcze 2 pytania:

1. Czy kocioł olejowy (sam kocioł) można umieścić na piętrze (u mnie nad garażem) w osobnym pomieszczeniu ale czy strop wytrzyma?

2. Gdzie umieścić zbiornik na olej na zewnątrz budynku (są jakieś przepisowe odległości?)?

Cytat z aktualnych warunków techicznych, jakim powinny odpowiadać budynki:

"§ 137. 1. Magazynowanie oleju opałowego o temperaturze zapłonu powyżej 55°C może się odbywać w bezciśnieniowych, stałych zbiornikach naziemnych i podziemnych przy budynku lub w przeznaczonym wyłącznie na ten cel pomieszczeniu technicznym w piwnicy lub na najniższej kondygnacji nadziemnej budynku, zwanym dalej "magazynem" oleju opałowego.

2. Pojedyncze zbiorniki lub baterie zbiorników w magazynach oleju opałowego w budynku powinny być wyposażone w układ przewodów do napełniania, odpowietrzania i czerpania oleju oraz w sygnalizator poziomu napełnienia, przekazujący sygnał do miejsca, w którym jest zlokalizowany króciec do napełniania.

3. W baterii zbiorników w magazynie oleju opałowego w budynku wszystkie zbiorniki powinny być tego samego rodzaju i wielkości, przy czym łączna objętość tych zbiorników nie powinna przekraczać 100 m3.

4. W magazynie oleju opałowego powinna być wykonana, na części lub całości pomieszczenia, izolacja szczelna na przenikanie oleju w postaci wanny wychwytującej, mogącej w przypadku awarii pomieścić olej o objętości jednego zbiornika.

5. Dopuszcza się w pomieszczeniu, w którym są zainstalowane kotły na olej opałowy, ustawienie zbiornika tego oleju o objętości nie większej niż 1 m3 pod warunkiem:

1) umieszczenia zbiornika w odległości nie mniejszej niż 1 m od kotła,

2) oddzielenia zbiornika od kotła ścianką murowaną o grubości co najmniej 12 cm i przekraczającą wymiary zbiornika co najmniej o 30 cm w pionie i o 60 cm w poziomie,

3) umieszczenie zbiornika w wannie wychwytującej olej opałowy.

6. Wanna wychwytująca, o której mowa w ust. 4 i 5 pkt 3, nie jest wymagana w przypadku stosowania zbiorników oleju opałowego o konstrukcji uniemożliwiającej wydostawanie się oleju na zewnątrz w przypadku awarii, w tym typu dwupłaszczowego.

7. Magazyn oleju opałowego powinien być wyposażony w:

1) wentylację nawiewno-wywiewną zapewniającą od 2 do 4 wymian powietrza na godzinę,

2) okno lub półstałe urządzenie gaśnicze pianowe.

8. W magazynie oleju opałowego może być stosowane wyłącznie centralne ogrzewanie wodne.

9. Stosowane do magazynowania oleju opałowego zbiorniki, wykładziny zbiorników oraz przewody wykonane z tworzywa sztucznego powinny być chronione przed elektrycznością statyczną, zgodnie z warunkami określonymi w Polskich Normach dotyczących tej ochrony."

Wracam do tematu zbiornika na olej w garażu. Chyba sam znalazłem odpowiedź na moje pytanie.

Również cytuję: rozporządzenie ministra spraw wewnetrznych z 3 listopada 1992 w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków ...

"w garażach o powierzchni do 60m2 (...) jest dopuszczalne przechowywanie 60dm3 (60l) cieczy o temperaturze zapłonu 21-100st C (a więc również oleju opałowego)."

Wniosek

NIELEGALNE JEST:

- Umieszczanie zbiorników oleju w kanałach/piwniczkach w garażu

- Umieszczanie zbiorników oleju w garażu oddzielając go od reszty garażu ścianką (chyba, że tworzy się nowe, zamknięte pomieszczenie

A może się jednak mylę ....:sad: