Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zbudować dom na kredyt, na działce rodziców ?

Ulabe

Recommended Posts

Witam

Rodzice posiadają działkę rolną o pow 85 arów,(1 h przeliczeniowy)w gminie gdzie nie ma planu zagospodarowania przestrzennego.Rodzice są skłonni darować mi kawałek swojej ziemi np 1/4.Ktoś mi powiedział że można dokonać notarialnie takiej darowizny bez podziału fizycznego gruntu.

Chciałabym przy budowie oczywiście wspomóc się kredytem hipotecznym.Jak w takim wypadku wygląda wpis do księgi wieczystej? Czy na część działki będę mogła dokonać wpisu do hipoteki ,czy można/trzeba utworzyć nową księgę wieczystą?Dodam że nie chciałabym mieć wpisu w hipotece na całej ziemi tylko na swojej części.

Czy ktoś miał może podobny dylemat ?

Dzęki za odpowiedz ,choć nie jest budująca :)

A może komuś jednak udało się wziąć taki" kredyt ?

Dodam że w okolicy w bardzo bliskim sąsiedztwie ok 500 mertów gmina podzieliła swoje tereny na działki budowlane i je sprzedaje, więc myślę że cena tej ziemi nie będzie taka niska. Bo w okolicy wyrośnie osiedle domków i częśc rolników sasiadów juz zaciera ręce ze podzielą swoje grunty na budowlane i zarobią na sprzedaży działek. A "moja wioska "lezy 3 km za dużym miastem.

Przekopałam się przez forum i poczytałam o darowiznach i ewentualnym pózniejczym zniesieniu współwłasności.

Ale dalej nie wiem jak by to było z tą hipoteką ?

ja przerabiam podobny temat .

Nie miałem działki ani wkładu własnego, postanowiłem sie dobudowac do rodziców, na ich działce, na której była ustanowiona jedna księga wieczysta.

Pkt

1) Nastąpiło notarialne przekazanie częsci działki , na której bedzie znajdować sie moja dobudufka :) , nowa Księga wieczysta z podziałem

2) Kredyt załatawiany pod zabezpiecznie hipoteki własnej , czesci działki

3) Jeżeli dla banku Twoja 1/4 działki rolnej nie bedzie stanowić wystarczającego zabezpieczenia, mozna zawsze użyczyć hipoteki np, na budynek od rodziców, ale ale..... jest to zawsze jakies rozwiązanie.

Pozdrawiam

ja przerabiam podobny temat .

Nie miałem działki ani wkładu własnego, postanowiłem sie dobudowac do rodziców, na ich działce, na której była ustanowiona jedna księga wieczysta.

Pkt

1) Nastąpiło notarialne przekazanie częsci działki , na której bedzie znajdować sie moja dobudufka :) , nowa Księga wieczysta z podziałem

2) Kredyt załatawiany pod zabezpiecznie hipoteki własnej , czesci działki

3) Jeżeli dla banku Twoja 1/4 działki rolnej nie bedzie stanowić wystarczającego zabezpieczenia, mozna zawsze użyczyć hipoteki np, na budynek od rodziców, ale ale..... jest to zawsze jakies rozwiązanie.

Pozdrawiam

Sarin7 ,czy Ty robiłeś podział ułamkowy ,czy z ustaleniem konkretnych granic swojej cześci działki? ( to sie nazywa chyba podział geodezyjny :wink: )

No i tak z ciekawości który to bank ci dopomógł ?.Byłam co prawda dopiero w 2 i oby2 na takie rozwiazania kreciły nosem-chcieli przyłączyć do kredytu Rodziców ,lub zastawić hipotekę na całym gruncie

Ta nasza działka to jest "gołe pole ",bez zabudowań.

Sarin7 ,czy Ty robiłeś podział ułamkowy ,czy z ustaleniem konkretnych granic swojej cześci działki? ( to sie nazywa chyba podział geodezyjny :wink: )

No i tak z ciekawości który to bank ci dopomógł ?.Byłam co prawda dopiero w 2 i oby2 na takie rozwiazania kreciły nosem-chcieli przyłączyć do kredytu Rodziców ,lub zastawić hipotekę na całym gruncie

Ta nasza działka to jest "gołe pole ",bez zabudowań.

Ulabe

Ustalono nowe granice działki i naniesiiono je na nowe mapki .

Ustalono nową Księge Wieczysta.

Kredyt w BPH, ale za pośrednictwem dobrej przedstawicielki która potrafi duzo załatwić, dodam jeszcze że moja działka jest uzana za "komercyjną" wiec i jej wartośc jest sporym zabezpieczeniem , w Twoim przypadku nie wiem czy Bank wyrazi zgode na takie zabezpieczenie kredytu