jmm 12.04.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Witam Mam pytanie -moj kuzyn jest rolnikiem (ogólem pola ma 2,2 h) posiada działke rolna o pow 33 ar na ktorej ma wybudowany dom reszta działki ok 15 ar to sad ktory chce mi przekazac jako darowizne a ja chcialbym postawic tam domek (nie jestem rolnikiem )ale w gminie powiedziano mi ze podzial tej działki jest niemożliwy . własciciel to zn kuzyn moze wybudowac tam domek.Czesc dzialki to znaczy sad posiada dostep do drogi publicznej oraz sasiadujaca dzialka jest zabudowana i dostep do medi jest tez.Gmina jest w trakcie przygotowania miejscowego planu zagospodarowania ma byc zatwierdzony we wrzesniu. Prosze o pomoc co w tej sytuacji moge zrobic aby mozna bylo dokonac podzialu i wybudowac domek na tej działce rolnej(sadzie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 13.04.2006 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 W tej chwili to podział rzeczywiście jest niemożliwy, ale ciekawe co jest zapisane w planie który ma byc uchwalony.Można by spróbować drogą trochę okrężną, czyli sprzedaz udziału, nastepnie wybudowanie domu(oczywiście jezeli bedzie wolno-plan) a nastepnie podział do wyjścia ze współwłasności.Teraz radzę dowiedzieć się co jest napisane w planie który ma powstać, bo być może interesujący Ciebie teren nie będzie miał możliwości zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmm 13.04.2006 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Dzieki JANARO za odpowiedz Dzialka na nowym planie jest zaznaczona jako rolna ale powiedziano mi ze kuzyn jako wlasciciel- rolnik moze postawic sobie tam 2 domek (bo jeden juz stoi) to widocznie mozliwosc zabudowy jest ,ale podzial nie wchodzi w gre bo dzialka jest za mala aby ja podzielic (podobno w 2004 roku weszla taka ustawa ze dzialka po podziale nie moze byc mniejsza niz 0,3 hektara ).Na czym polega ta sprzedaz udzialu czy bede tam sie mogł wybudowac nie bedac rolnikiem? Czy zostane wspolwłascicielem całej działki ( 33 arowej )czy jakiegos wyznaczonego kawałka ? -bardzo mnie to interesuje poniewaz bede brac kredyt na buowe pod hipoteke. Pozdrawiam i prosze o pomoc jmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 13.04.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 1. Kuzyn może postawić drugi dom, bo ma gospodarstwo.2. Wejście we współwłasność jest możliwe, oznacza to jednak, że będziecie obaj współwłaścicielami (w ustalonym ułamku) każdego metra kwadratowego działki i naniesień (np. budynków), także nowych (a więc kuzyn w tej sytuacji będzie współwłaścicielem budowanego przez ciebie domku).3. We współwłasności nie ma "wyznaczonego kawałka" (co nie znaczy, że nie możecie sie umówić, kto którą część uprawia, ale zgodnie z prawem jesteście współwłaścicielami wszystkiego). Nie będzie też odrębnej księgi wieczystej (dla Ciebie), a bank ewentualnie udzieli kredytu na współwłasność (z hipoteką na całą działkę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmm 13.04.2006 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 a czy do darowizny czesci działki potrzebny jest podział-chodzi mi o to czy lepiej to zrobic jako darowizne czy jako współwłasnosc ?A po jakim czasie mozna znieść współwłasność ?czy wtedy nastapi podział ?czy odbedzie sie to notarialnie czy sadownie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 13.04.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Do darowizny udziału w nieruchomości nie jest potrzebny podział.Wtedy staniecie sie współwłaścicielami (w ustalonym między wami ułamku).Darowizna musi mieć formę aktu notarialnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 13.04.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Moim zdaniem można mówić o zniesieniu współwłasności po rozpoczęciu budowy drugiego domu, np. przynajmniej po zbudowaniu fundamentów, choć w przepisach jest mowa o możliwości podziału działki zabudowanej dwoma domami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmm 13.04.2006 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 załuzmy ze zostane współwłascicielem tej dzialki (33 ar)ktora jest dziaka rolna to czy bedac nierolnikiem bede mogl postawic tam dom (kuzyn moze bo jest rolmikiem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 13.04.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Dom na działce siedliskowej może zbudować rolnik. Moim zdaniem pozwolenie na budowę będzie tylko wtedy, gdy o pozwolenie będzie występował kuzyn, albo wy obaj jako współwłaściciele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts