Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ziemia na zadupiu -

igulinda

Recommended Posts

Moi drodzy!

Dopiero co założyłam konto na forum muratorskim i liczę na Waszą pomoc.

Znalazłam przepiekną działkę rolną wielkości niecałych 2 ha (łaki i pastwiska niskiej klasy oraz skrawek lasu) w atrakcyjnym turystycznie i widokowo miejscu...tyle ze na totalnym zadupiu:)

W sąsiedztwie działki nie ma żadnego zabudowania, do najbliższych sąsiasów jest ponad 1 kilometr, do działki prowadzi droga nieutwardzona, do najbliższego słupa elektrycznego jakiś kilometr...brak studni, brak kanalizacji...

Wiem już że muszę posiadać działkę o odpowiednim areale (powyżej 7ha) by móc się budować na zasadzie siedliska (bo o dobrosąsiedztwie nie ma mowy).

Oto moje pytania:

- droga - czy mogę na własny koszt "poprawić" drogę, tzn wysypać np żwirem i zrobić mostek na strumyku, który przechodzi przez drogę? A może jest jakaś możliwosć żeby zrobiła to gmina? Jeśli będę musiała sama robić drogę jaki to jest orientacyjnie koszt (nie trzeba drogi poszerzać wystarczy wysypać ją żwirem i zbudować niewielki mostek na strumyku z kręgów betonowych albo inny)

- prąd - ile będzie mnie kosztowało doprowadzenie pradu do działki? wiem ze do 200 m ZE przyłącza prad na własny koszt, a powyżej 200 m muszę zapłacić ja..ale ile i jakie sa koszty orpócz pociągniecia kabla./słupa?(skoro do słupa najbliższego jest ok 1 km, tzn że musiałabym zapłacić za 800 m)

- studnia - jakie są koszty wybudowania studni plus pompy? jakie są rodzaje studni, jaką powinnam ja zainstalować, czym się kierować w wyborze

- warunki zabudopwy i pozwolenie...oczywiscie na terenie gminy nie ma mpzp, musze wiec najpierw wystepowa o wzizt, czy nalezy to zrobic przed wystapieniem o warunki przylaczenia do sieci energetycznej czy po? co nalezy dolaczyc do wniosku ile to moze trwac i kosztowac?

Dzialka jest przepiekna i razem z mezem na nia zachorowalismy...do tego jest dosyc tania i stad moje pytania i watpliwosci...

Pomozecie?

z gory dziekuje

Witam!

Rozumiem wasze „chorobliwe” zainteresowanie tą działką. Ja też miałem możliwość kupienia takiej która mnie i żonę urzekła i to z rozpoczętą budową. Działka była usytuowana wysoko i przez to miała piękny widok, a z tyłu rozciągał się las. Postanowiliśmy się przespać z tym tematem. Ostatecznie zrezygnowaliśmy z uwagi na daleki dojazd do pracy (pomimo, że droga do działki była już asfaltowa).

W zakresie pytań:

1. Droga

Najpierw zorientujcie się do kogo należy. Czy zarządza nią gmina czy należy do rejonu dróg. Osobiście wątpię, by dysponujący drogą planował jakiekolwiek utwardzenie w najbliższym czasie (za mało potencjalnych mieszkańców). Dla przybliżenia kosztów, to przytoczę, że ja za jedną naczepę kamienia zapłaciłem 500,00 zł, a wystarczyło na 15 m drogi szer. 4 m. Za jeden krąg betonowy o średnicy otworu 40 cm i długości 1 metra płaciłem 47,00 zł.

2. Prąd

Jak to mówią, „zawsze są dwa wyjścia”. Albo kabel napowietrzny albo ziemny. Koszt 1 mb kabla ziemnego to kwota ok. 10,00 zł (czterożyłowy). O koszt wykonania linii napowietrznej NN najlepiej spytać w energetyku. Do tego jeszcze wymagana zgoda właścicieli działek przez które trzeba przeprowadzić kabel lub postawić słup. Wykop pod kabel to dół o głębokości 0,8 m. Ja osobiście polecał bym linię napowietrzną.

3. Woda

Najpierw bym wziął tzw. Różdżkarza by mi sprawdził czy działkę przecina jakaś „żyła” i w którym miejscu. Z opowieści rodzinnych wiem, że mój dziadek trzy razy kopał studnię i dopiero za tym trzecim razem się dokopał. Ale studnia miała 40 m głębokości. Jak by żył mój ociec to bym Wam go podesłał. Do szukania żył wodnych miał predyspozycje. Ja niestety ich nie mam.

Jak już będziecie wiedzieli gdzie, to popytajcie się w okolicy. Może ktoś z miejscowych kopie studnie to wam powie ile to wyniesie. Ja niestety cen nie znam.

4. Warunki zabudowy

Sam wniosek kosztuje parę złoty. Musicie między innymi dołączyć warunki przyłączenia do sieci NN (energetyk), a to u mnie kosztuje 120,00 zł).

Dla orientacji wam powiem, że mnie uzyskanie papierów (projekt + adaptacja + uzgodnienia) i uzbrojenie działki, czyli wykonanie przyłączy prądu (40 m) oraz wody kosztowało prawie 10 000,00 zł. (a myślałem, że się zmieszczę w 7 tys.). Co prawda robiłem jeszcze rozgraniczenie nieruchomości (1600,00 zł). A buduję siedlisko na działce o pow. 0,8 h (po przeliczeniu 1,2 h).

Tak więc, moja rada: najpierw się zorientujcie w gminie czy dostaniecie pozwolenie na budowę na tej działce. Dopiero czyńcie jakiekolwiek dalsze starania.

Życzę powodzenia i pozdrawiam, życząc miłych świąt.

Mały

:wink: