Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOLEKTORY SŁONECZNE

z_as

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oswiadczam wszem i wobec, że nie mam nic przeciwko kolektorom słonecznym. Wręcz przeciwnie myślę żeby sobie taki zrobić (własnoręcznie).

Natomiast - jeżeli ktoś ma 6 tyś na zbyciu to proponuję zakupić 1 ha ziemi rolnej. Dostanie ok 1 tyś zł dopłat bezpośrednich rocznie (powinno wystarczyć na opłacenie CWU), własne ziemniaki(albo coś innego) i dodatkowo ceny ziemi idą cały czas w górę. :D

• 3 weeks później...
Czy ktoś może mi doradzić, czy warto instalować kolektory słoneczne do podgrzania ciepłej wody? Jak taka instalacja ma się do kosztów podgrzewania wody gazem w skali roku.Za informacje dzięki.

Jestem użytkownikiem solarów od dwóch miesięcy i przyznam że nie zawiodłem się na ich działaniu. Dziennie wg moich obliczeń Instalacja solarna zużywa 0,5 kW energii elektrycznej i produkuje ok 25kW energii cieplnej, co zapewnia mi pełne pokrycie w ciepłą wodę. Polecam solary każdemu kto mnie pyta chociaż nie mam nic wspólnego z producentem. Można odszukać moje wpisy dokonane na innych forach dotyczących solarów, myślę że pomoże to dokonać wyboru.

Pozdrawiam i życzę słonecznych dni

• 1 month później...

WITAM NA FORUM .JA POSIADAM KOLEKTORY SLONECZNE OD 8 LAT.OPIS INSTALACJI: KOLEKTORY 1,87m2 X3 SZT .ZASOBNIK SOLARNY

250 L ,WYMIENNIK 2,5m2 JAKO WĘŻOWNICA NA CAŁEJ WYSOKOŚCI ZASOBNIKA (POJEMNOŚĆ ROBOCZA ZASOBNIKA 250 L),ZASOBNIK 150 L GRZAŁKA ELEKTRYCZNA 2,2 KW STEROWANA TERMOSTATEM (LATO 45 C*- ZIMA 61 C* +ZEGAR PODAJE NAPIĘCI TYLKO W CZASIE II TARYFY)POŁĄCZONY W KASKADZIE Z SOLARNYM 250L .W 1997 ROKU CAŁA INSTALACJA KOSZTOWAŁA OKOŁO 5000 ZŁ VAT 7%.W TAMTYM OKRESIE

BRAK II TARYFY -GRZANIE WODY PRĄD I TARYFA O ILE PAMIETAM OKOŁO 0,23 ZŁ ZA KWH (DO GRZAŁKI PODŁĄCZONY LICZIK GODZIN PRACY ROCZNE WSKAZANIA OKOŁO 2000 H *2,2 KW =4400KWH *0,23ZŁ=1012 ZŁ/ROK.

POLECAM STRONY WWW.http://www.jenni.ch[/img]

OPIS INSTALACJI SOLARNEJ Instalacja została oddana do użytku i rozpoczęła pracę 25 października 2001 roku. Jest ona wyposażona w prosty system monitoringu, składający się z ciepłomierzy i czujników temperatury.

http://www.muratorplus.pl/images/projektow_oprogr95-1.jpghttp://www.muratorplus.pl/images/oprogram95-2.jpghttp://www.muratorplus.pl/images/95-3.JPG

http://www.muratorplus.pl/17362_14855.htm

Witam.

Narazie projekt instalacji mam w przygotowaniu.

Chcialam polaczyc trzy zrodla energii w jedno: kocial na gaz plynny, kominek z plaszczem wodnym i 2-3 wysokosprawne kolektory prozniowe (6-9 m kw). Na parterze- ogrzewanie podlogowe pietro-grzejniki. W przyszlosci rozbudowa instalacji by podgrzwac wode w basenie calorocznym.

Na kolektory prozniowe zdecydowalam sie ze wzgledu na niskotemperaturowe ogrzewanie (parter).

Nie znam sie na instalacjach, czy ktos powie mi czy warto budowac taka instalacje?

Dzieki za rade.

Paaaaaa

PODAJE TEN ADRES BO NA IE BRAK OTWIERANIA STR NA OPERZE OTWIERA I WSZYSTKO.

OPISANA INSTALACJA PRZEDSTAWIA SYSTEM SOLARNY 128m2 W MIEJSCOWOŚCI TUCHÓW KOŁO TARNOWA .

PS.

PYTANIE ?

1.KIEDY SIĘ ZWRÓCI BUDOWA DOMU (MAŁEGO)ZA 200000 ZŁ I ROCZNE KOSZT :OGRZEWANIA ,WODA,ŚCIEKI,PODATEK ITP OKOŁO 4000 ZŁ W PORÓWNANIU Z MIESZKANIEM ZA 400ZŁ/MIESIĘCZNIE

2.KIEDY SIĘ ZWRÓCI INSTALACJA PODGRZEWACZ C.W.U. GAZWEGO

NP. ZA 1400 ZŁ + ROBOCIZNA +PRZEGLĄD KOMINIARSKI (PRAWO BUDOWLANE) PRZY 6m3 WODY /MIESIĘCZNIE O T 45 C*

Tak dla zainteresowanych podaje ceny gazu

Górnośląska Spółka Gazownictwa w Zabrzu Sp. z o.o.

• Dla odbiorcy zużywającego 15 m3 gazu miesięcznie (do 10 m3/h) roczne zużycie wyniesie 180 m3.

Odbiorca ten zostanie zakwalifikowany do grupy taryfowej W-1.

Jego miesięczna opłata za gaz wyniesie:

15 m3 * 0,7780 zł/m3 + 1 m-c * 3,79 zł/m-c + 1 m-c * 1,98 zł/m-c + 15 m3 * 0,4967 zł/m3 = 24,89 zł netto (30,37 zł brutto)

Cena jednostkowa gazu w skali roku wynosi:

(12 m-cy * 24,89 zł/m-c) / 180 m3 = 1,66 zł/m3 netto (2,02 zł/m3 brutto)

• Dla odbiorcy zużywającego 85 m3 gazu miesięcznie (do 10 m3/h) roczne zużycie wyniesie 1020 m3.

Odbiorca ten zostanie zakwalifikowany do grupy taryfowej W-2.

85 m3 * 0,7654 zł/m3 + 1 m-c * 4,80 zł/m-c + 1 m-c * 6,00 zł/m-c + 85 m3 * 0,4325 zł/m3 = 112,62 zł netto (137,40 zł brutto)

(12 m-cy * 112,62 zł/m-c) / 1.020 m3 = 1,32 zł/m3 netto (1,62 zł/m3 brutto),

• Dla odbiorcy zużywającego 600 m3 gazu miesięcznie (do 10 m3/h) roczne zużycie wyniesie 7.200 m3.

Odbiorca ten zostanie zakwalifikowany do grupy taryfowej W-3.

600 m3 * 0,7401 zł/m3 + 1 m-c * 6,00 zł/m-c + 1 m-c * 15,65 zł/m-c + 600 m3 * 0,3493 zł/m3 =

= 675,29 zł netto (823,85 zł brutto)

(12 m-cy * 675,29 zł/m-c) / 7.200 m3 = 1,13 zł/m3 netto (1,37 zł/m3 brutto)

• Dla odbiorcy zużywającego 2.000 m3 gazu miesięcznie (do 10 m3/h) roczne zużycie wyniesie 24.000 m3.

Odbiorca ten zostanie zakwalifikowany do grupy taryfowej W-4.

2.000 m3 * 0,7394 zł/m3 + 1 m-c * 11,00 zł/m-c + 1 m-c * 119,12 zł/m-c + 2.000 m3 * 0,3484 zł/m3 =

= 2.305,72 zł netto (2.812,98 zł brutto)

(12 m-cy * 2.305,72 zł/m-c) / 24.000 m3 = 1,15 zł/m3 netto (1,41 zł/m3 brutto).

Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo chce po raz trzeci w tym roku podnieść ceny gazu. A od 2007 roku zamierza scentralizować handel gazem w całym kraju, umacniając swoją pozycję monopolisty.

W tym roku gaz podrożał już w styczniu (ok. 6 proc.), a potem w kwietniu (nawet około 15 proc. za gaz do kuchenek). Czy cena znów podskoczy o kilka procent . Tego chce PGNiG.

PGNiG chce 12 proc. podwyżki cen gazu

Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo wystąpiło do Urzędu Regulacji Energetyki o 12 proc. podwyżkę hurtowych cen gazu od 1 lipca. Prezes URE jest jednak sceptyczny i zaleca PGNiG większą redukcję kosztów działania.

Zobaczymy!!!!

U nas w tym roku instalacja, w przyszłym na wiosne kolektor. Rodzina 6 osób, w tym 4 w młodym wieku, kąpać się lubimy. Dam znać, jak już urządzenie będzie sobie pracowało.

P.s. 150 PLN na gaz do CWU spokojnie da się wydać i w mieszkanku - pod warunkiem posiadania właśnie większej rodziny, co się kąpać lubi ;)