Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

3 maja nie za bardzo wolny

Juras XR4Ti

Recommended Posts

art.130 par.2 K.p. mówi, że jeśli w tygodniu występują dwa dni wolne inne niż niedziela, to jeden z nich trzeba odpracować... U nas mamy pracować w sobotę 20 maja. Nie wiem co za ,,cenzura'' ,,cenzura'' to wymyślił i kiedy. Ale tak ode mnie i moich kumpli z fabryki - NIECH MU ZIEMIA CIĘŻKĄ BĘDZIE.

pozdrawiam - Juras

PS: Taki sam układ występuje w Boże Narodzenie...

• 3 weeks później...
No tak, ale nie wszyscy odpracowują, np. administracja państwowa nie odpracowuje. I gdzie tu równouprawnienie ??? :o :o

A tutaj się mylisz....

Za dni wolne 2 maja, 3 maja, 16 czerwca, 14 sierpnia,

urzędnicy będą pracowac w soboty - 6 maja, 20 maja (lub 27 maja lub 3 czerwca), 24 czerwca, 19 sierpnia.

Podstawa prawna - Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 14 marca 2006 r.

No tak, ale nie wszyscy odpracowują, np. administracja państwowa nie odpracowuje. I gdzie tu równouprawnienie ??? :o :o

A tutaj się mylisz....

Za dni wolne 2 maja, 3 maja, 16 czerwca, 14 sierpnia,

urzędnicy będą pracowac w soboty - 6 maja, 20 maja (lub 27 maja lub 3 czerwca), 24 czerwca, 19 sierpnia.

Podstawa prawna - Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 14 marca 2006 r.

dokladnie jest to zarzadzenie szefa kancelarii prezesa rady ministrow

tylko ze za nic nie moge sie tam dopatrzyc 3 maja :wink:

chyba ze byla juz jakas zmiana w miedzyczasie

Co do 1 lub też 3 maja (gdyż to właśnie o jeden z tych dni chodzi w art 130 § 2 k.p.) to termin odpracowania został pozostawiony w gestii kierowników urzędów. Dlatego też w swoim tekście podałem kilka dat.

Wejdź na którąkolwiek stronę jakiegoś np. Urzędu Wojewódzkiego a tam zobaczysz komunikaty o rozkładzie dni wolnych i dni do odpracowania)

A poznasz to po ty, że iloś dni do odpracowania jest większa niż liczba dni dodatkowo wolnych od pracy wynikających z Zarządzenia.

Zarządzenie (masz rację co do rangi tego aktu prawnego - za zwrócenie uwagi dziękuję) odnosi się tylko do dni "dodatkowo wolnych". Dni 1 i 3 maja są dniami wolnymi od pracy "ustawowo".

A ja jako pracodawca daję sobie wolne od 28.04 do 07.05 i do tego jeszcze nie każę sobie tego odpracowywać :lol:

ja chce byc pracodawca .... :( :( :(

Pawson - no to już :lol: . Mniejsza ilość czasu wolnego i śmieszna ilość urlopu gwarantowane :lol: .