Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile czasu zaj??o Ci uzyskanie pozwolenia na budow??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 255
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ile czasu zajęło Ci uzyskanie pozwolenia na budowę od dnia złożenia wniosku o warunkach zabudowy:

- do 2 m-cy

- do 3 m-cy

- do pół roku

- do roku

- ponad rok?

Co sprawia największą trudność w kontaktach z urzędem?

Ja rozumiem, że pytanie dotyczy: od dnia złożenia wniosku o warunki zabudowy a nie od dnia złożenia wniosku o Pozwolenie na budowę?

U mnie od dnia złożenia wniosku o warunki zabudowy do dnia otrzymania Pozwolenia na budowę upłynęło dokładnie 5 m-cy. Byłoby szybciej ale konstruktora nie moglem popędzić i w zasadzie o 1 m-c mi się przez to przedłużyło.

A co sprawia największą trudność w kontaktach z urzędnikami?

Dużo pisać, ale niech się nauczą, że nie są świętymi krowami i są tam dla nas, zarabiają z naszych podatków i że najpierw jest projektant, inwestor a potem oni a nie odwrotnie, bo ich wiedza formalno-prawna jest w większości przypadków niewiele warta (wiedzy technicznej nawet nie wymieniam bo nie dość że w tym zakresie im nie wolno w żaden sposób ingerować to totalnie g... wiedzą a i tak ingerują- absurd) a im się wydaje że wszystko mogą.

Nawet formalno-prawnie są niedouczeni (bo zamiast poczytać przepisy to gadają albo kawkę piją, palą papieroski) i wypisują takie debilizmy w pismach urzędowych że aż się ma ochotę bombkę posłać.

Nawet w warunkach zabudowy bzdury wypisują niezgodne z innymi przepisami, paranoja.

Ale należy pamiętać, że są skargi i, że je warto pisać na tych $%#$%$#@!!!

Uwierzcie, warto pisać skargi :), służę pomocą w miarę możliwości- wszystko przeciw bezprawiu urzędników :).

Ja spotkałem tylko jednego przyjaznego urzędnika, współpraca jak marzenie- wymagania tylko te które nakazuje prawo, nic więcej, żadnej nadinterpretacji przepisow, żadnych pytań.

Sprawdzenie dokumentacji czysto formalne i PnB było.

pzdr i takich urzędników życzę wszystkim.

Projekt w Archonie kupiłem końcem kwietnia 2005 roku.

W maju 2005 Pani architekt wzięła zlecenie na adaptację projektu, plan zagospodarowania i załatwienie papierków w urzędach. Ja ganiałem za oświadczeniami/zgodami sąsiadów (media w drodze wspólnej).

Początkiem sierpnia były wszystkie papiery gotowe i poszły do urzędu miasta w Bielsku-B. 15 września mieliśmy pozwolenie (+2 tygodnie na uprawomocnienie).

Od zakupu projektu gotowego: prawie 5 miesięcy

Od złożenia papierów w UM: 1,5 miesiąca

...w tym okres urlopowy, nasz, Pani Architekt i... :lol: urzędników.

Wniosek: nie najgorzej.

• 1 month później...
No to aj się pochwale działka kupiona w kwietniu zeszłego roku.Niestety była wydzielona z większej całości i bez warunków zabudowy .Tak wiec do dziś dnia czekam na warunki ,które podobno jutro mają być na biurku ...gotowe do odbioru. żadnych złośliwości po drodze żadnych wrogich sąsiadów po prostu zwykła opieszałość urzędów.Dla mnie to szok by trzeba było czekać naWZ czy PnB rok w tym czasie dom mozna postawic szok ! Kiedy będzie PnB ..NO MAM NADZIEJE W TYM ROKU :evil:

• 2 weeks później...
  • 2 months później...