Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile czasu zaj??o Ci uzyskanie pozwolenia na budow??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 255
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 1 year później...
  • 2 weeks później...

Kupilismy działkę z pozwoleniem na budowę i myśleliśmy, ze będzie łatwiej. Od początku wiedzielismy, ze nie chcemy wybudować domu, na który jest PnB, chcieliśmy zrobić projekt zamienny.

Na odpowiedz na jedno z pism czekaliśmy rok i 2 miesiące Po 3 latach wiemy co mamy zrobić, żeby zatwierdzili nam projekt zamienny.

• 2 weeks później...
  • 7 months później...
  • 9 months później...
Trzy tygodnie-odrolnienie dwa tygodnie reszta papierów.

Bardzo miły młody urzędnik(ON) bardzo grzeczna petentka(ja).

Wynik- załatwione od ręki, bez łapówki(nawet czekolady nie chciał)

Chyba miałam szczęście.....

W naszym przypadku 65 dni minęło a mnie kazała taka młoda flegmatyczna panna chodzić po kilka razy dziennie i donosić dane, które wcale nie były potrzebne i gdybym nie pojechała do starostwa ze skargą /raz nie wystarczyło/ to do dzisiaj nie mielibyśmy zgody na budowę, a tak w końcu dom stoi. W starostwiedo pracy przyjmowane są niekompetentne osoby, które robią Laskę, że rozmawiają z petentem. Ja osobiście jestem zbulwersowana lekceważeniem i brakiem kompetencji niektórych pracowników krakowskiego starostwa.

• 2 months później...
Jeżeli nie weżmiesz sprawy w swoje ręce to predzej doczekasz się smierci niż zgody na budowę - w naszym starostwie to była droga przez mękę, a z ustawowych terminów nikt sobie nic nie robi i a karą 500 zł za każdy dzień zwłoki tylko straszą. Natomiast inwestor musi odnawiać wszystkie zezwolenia, chodzić tygodniami, miesiącami a urzędniczki robią ci łaskę, że z tobą rozmawiają, - na szczęscie zlikwidowano starostwo u nas bo nawet architekci - pełnomocnicy nie umieli z nimi nic załatwić.- to co to za starostwo. Gdybym się nie zajęła tym ostro do tej pory nie byłoby zgody, a tak dom był wystawiony i zamknięty na zimę. A o ile wszystko podrożało - ale urzedników to nie obchodzi.