Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile czasu zaj??o Ci uzyskanie pozwolenia na budow??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 255
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Działkę kupiliśmy 1 października 1999 r. Pozwolenie mamy z datą 8 grudnia 1999. O warunki zabudowy wystąpiliśmy jeszcze przed kupnem. Potem kupowaliśmy projekt, następnie zmiany itd. W geodezji wyciąg z rejestru gruntów dostałam na poprzednich właścicieli, i oczywiście adres jednego z sąsiadów wogóle nie istniał. (Jak już do niego dotarliśmy to zastanawiał się dlaczego nie przychodzą do niego żadne kwity podatkowe :roll: )

W sumie podanie i dokumenty złożyliśmy około 15 listopada. Chyba są to terminy do zniesienia.

W obecnym domu ok. 21 dni (bardzo się wtedy dziwiłem z czym ludzie mają takie problemy), obecnie to 9 miesięcy (efektywnie 5) - 1,5 na decyzję o warunkach zabudowy i 3,5 na pozwolenie (i niczemy się już nie dziwię).

Albo ja jestem taka sierota, albo nie rozumiem, o czym pisza ci, co wszystko pozalatwiali w 2 tygodnie:cry:

Na WZiZT czekalem miesiac (bo urzedniczki przenosily szafe z dokumentami z pokoju do pooju :D ). Ale potem, zanim wystapilem o pozwolenie na budowe musialem przeciez zrobic: adaptacje projektu do dzialki (zgodnie z WZiZT), projekty przylaczy, uzsykac warunki budowy przylaczy, plus takie duperele jak aktualizacja mapy. To mi zajelo trzy miesiace (bo sie nie spieszylem). Dopiero wtedy wystapilem o pozwolenie i dostalem je po miesiacu.

Albo ja jestem taka sierota, albo nie rozumiem, o czym pisza ci, co wszystko pozalatwiali w 2 tygodnie:cry:

Na WZiZT czekalem miesiac (bo urzedniczki przenosily szafe z dokumentami z pokoju do pooju :D ). Ale potem, zanim wystapilem o pozwolenie na budowe musialem przeciez zrobic: adaptacje projektu do dzialki (zgodnie z WZiZT), projekty przylaczy, uzsykac warunki budowy przylaczy, plus takie duperele jak aktualizacja mapy. To mi zajelo trzy miesiace (bo sie nie spieszylem). Dopiero wtedy wystapilem o pozwolenie i dostalem je po miesiacu.

Nie jesteś sierota, tylko to wszystko zależy od gminy. U nas też trzeba było zrobić nie tylko warunki techniczne przyłączy ale i projekty tych przyłączy - w niektórych gminach wystarczy tylko warunki. I już tu masz ogromną ilość dni do "zaoszczędzenia".

Ale nie wierzę, by można było w ciągu dwóch tygodni zrobić wszystkie papiery do pozwolenia. Chyba, że wcześniej przed uzyskaniem WZiZT, inwestor, "na oko" założył co tzreba zrobić i wcześniej zrobil projekty architektoniczne, zagospodarowanie działki i wystąpił o warunki przyłączy.

m.

Przepraszam, ale coś źle nadusiłem guzik.

Wracajac do porzedniej wypowiedzi.

Uzupełnianie dokumentów, nieaktualny adres właściciela sąsiedniej działki ( zgroza, wydanie pozwolenia na TWOJĄ budowę zależne jest od znalezienia sąsiadów). Na każdą odpowiedź urząd ma miesiąc i tyle to twało.

Pisałam o 2 miesiącach, ale pragnę donieść, że ostatnio to się u nas zmieniło. Zmieniły się władze, a wraz z nimi administracja :evil: . Kogoś kłuło w oczy, że coś działa dobrze i teraz jedyna kompetentna pani ma na przyuczeniu kilka nowych osób (tylko dlaczego nie przyuczały się przed sezonem budowlanym :evil: ) i trudno się dziwić, że czasem sama nie wie jak się nazywa. Jeżeli ktoś zamierza budować w tych okolicach powinien uzbroić się w cierpliwość.

• 3 weeks później...
Ja równiez bez problemów do 2 m-cy. Po wyborze projektu gotowego ( na początku października) okazało się ze projekt jest powtarzalny, ale nowy w pracowni Achipelag i jeszcze niewykreslony. Zaczęliśmy więc załatwiać wszystko na raty, w miare dosyłania nam kolejnych części projektu, w sumie to zbarało nam najwięcej czasu i nerwów. W kazdym razie w końcu grudnia mieliśmy już uprawomocnione pozwolenie na budowe i tzw. stara ulge budowlaną. Polecam urząd gminy Stryków -bez problemów.

Gość KRZYSZTOF - WARSZAWA
Działka z prądem, wodą, gaz 1m za ogrodzeniem, tzw "plomba" - wszystko aż nieprzyzwoicie klarowne. WZiZT - 3 miesiące (od kwietnia 2003). Podobno przy złożeniu w styczniu trwałoby 6m. Jak dobrze pójdzie, na pierwsze sniegi będzie pozwolenie :cry:

• 4 weeks później...

POSZUKIWANIE DZIALKI 1 ROK

PRZYGOTOWANIE WSZYSTKICH UZGODNIEN,PROJEKT TO

TRWALO POL ROKU(GDYBYM TEGO NIE ZLECIL PROJEKTANTOWI

NAPEWNO POLOWE SZYBCIEJ)

LUDZIE WSZELKIE SPRAWY ZWIAZANE Z DZIALKA ZALATWIAJCIE SAMI (OSOBA UPOWAZNIONA DZIALAJACA W WASZYM IMIENIU NIE ZAWSZE ZROBI PORUTE PRACOWNIKOWI ADM. NIE ZAWSZE ZBESZTA NIE ZAWSZE IDZIE NA CALOSC DLACZEGO???

BO MY BUDUJEMY PRZEWAZNIE 1X W ZYCIU SERDUCHO W TO WKLADAMY A PELNOMOCNIK STARA SIE WSZYSTKO UGODOWO,NIE CHCE POPSUC SOBIE KONEKSI,ZALEZY MU CALY CZAS NA DOBREJ RELACJI W URZEDACH BO NIE 1 I NIE 2 RAZ TAM WROCI MY NIE, I MAMY TO W NOSIE NAM ZALEZY NA CZASIE

JA PRZEZ TO WLASNIE STRACILEM POL ROKU

NA POZWOLENIE CZEKALEM PRAWIE 2MIESIACE MIESCI SIE W TOLERANCJI(PRAWO ADM.)

Zgadzam się z mariusz r, na początku projektant (również przyszły kierownik budowy) załatwiał wszystkie papiery ale czas mijał szybko a w papierach zawsze coś brakowało. Wziąłem to we własne ręce (kilka wizyt w starostwie powiatowym) i sprawa załatwiona w niecały miesiąc dostałem pozwolenie na budowę

pozdrawiam