Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile czasu zaj??o Ci uzyskanie pozwolenia na budow??

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 255
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość grzegorz&c

Witam

Decyzję o budowie podjeliśmy 18 sierpnia W tym też dniu spisaliśmy

umowę przedwstępną na zakup działki

W dniu 19 sierpnia udaliśmy się do architekta aby sporządził projekt

Piszę myśmy ponieważ ta budowa jest wspólną inwestycją rodzinną

(nietypowy bliźniak więc dlatego architekt)

Człowiek od którego mieliśmy kupić działkę wystąpił o warunki zabudowy i zagospodarowania terenu już 20 sierpnia (abyśmy mogli jeszcze w tym roku wykonać stan 0)

Warunki te otrzymał 28 sierpnia

Do tego czasu projektant robił projekt(już po korektach)

No i zaczęło się

Do projektu była potrzebna aktualna mapa

Więc pojechaliśmy do starostwa - oczywiście nic z tego

Mapę trzeba było zamówić u geodety Był 1 wrzesień

Geodeta ukończył pracę ostatecznie 25 września(miał kłopoty z wejściem na sąsiednią działkę, a musiał tam zainwentaryzowac studzienkę kanalizacyjną)

W międzyczasie załatwiliśmy załatwiliśmy wszystkie warunki na dostawę

wod-k, gazu i prądu

Projektant przez ten czas bardzo się niecierpliwił

22 września kiedy mapka była już zrobiona ale jeszcze nie zatwierdzona w starostwie(to się stało 25 wrzesnia) projektant wrysował na niej plan zagospodarowania działki

Gotowy projekt otrzymaliśmy(4 egzemplaże) 26 września

Byliśmy juz wtedy posiadaczamy działki(16 września akt notarialny)

6 pażdziernika wystąpiliśmy z wnioskiem o pozwolenie na budowę

20 pażdziernika zadzwoniłem do architektury UM i dowiedziałem się

że projekt trzeba uzupełnić a my oficjałne powiadomienie otrzymamy przez kuriera natomiast projekt do poprawy możemy odebrać 23 pażdziernika (żona odebrała go 24 pażdziernika)

Kurier do nas nie dotarł do dzisiej - i jest to wielkie szczęście!!

28 pażdziernika byłem w urzędzie i wziełem od nich xero postanowienia(właśnie tego co kurier jeszcze niesie)

A tam napisane że trzeba od nowa zrobić plan zagospodarowania

na aktualnej mapie(mapa ta była dołączona do projektu)

Trzeba też odrolnić działkę(a nie było o tym wzmianki w WZiZT)

Dzisiaj byliśmy w starostwie w celu odrolnienia działki Aby to zrobić trzeba przedstawić plan zagospodarpwania działki z wyliczonymi procętowo powierzchniamy pod budowę dojazdy itd..,wypis z rejestru gruntów(sobie sami będą wydawać)

Trwało to będzie ~dwa tygodnie od złożenia wniosku

My natomiast mamy 2 tygodnie na wykonanie postanowienia z architektury bo po tym terminie odrzucą nam projekt i nie wydadzą pozwolenia na budowę( dlatego to szczęście że posłaniec nie dotarł)

Architekt powiedział że na 5 lub 6 listopada będziemy mieli z jego strony wszystko poprawione

Wygląda na to że jeśli wszystko pójdzie dobrze i nie będziemy musieli zaczynać od nowa(nie odrzucą projektu) to pod koniec listopada mieli byśmy pozwolenie na budowę

Gość Ma(r)tado

Trzy tygodnie-odrolnienie dwa tygodnie reszta papierów.

Bardzo miły młody urzędnik(ON) bardzo grzeczna petentka(ja).

Wynik- załatwione od ręki, bez łapówki(nawet czekolady nie chciał)

Chyba miałam szczęście.....

• 3 weeks później...

Nie loguje sie zeby nie wskazac miejsca :-)

Jeden dzien - a moze nawet mniej, po po 3 godzinach od złożenia

dostalem telefon ze jutro moge sie zglosic po odbiór.

No ale to tylko dzieki pewnej znajomosci.

Pozdrawiam

cholera wiekszosc zalatwila wszystko w miesiac moze troche dluzej a ja od 1999 czekalem na WZiZT bo teren rolniczy podobno chociaz przy ulicy przy ktorej lezy dzialka jest juz z 20 domow a to nie taka mapka a to rozne inne rzeczy dopiero w pazdzierniku dostalem WZiZT i jak na razie zalatwiam wszystko potrzebne do pozwolenia zobaczymy jak dlugo beda wydawac? pozdrawiam

• 2 weeks później...

O WZiZT staraliśmy się przed zakupem działki ok.20.07.2003.

Dokładnie 11.10.03 kupiliśmy działkę i w międzyczasie (16.09) złożyliśmy o wyłączenie z produkcji leśnej.Czekaliśmy do 16.10.

Projekt domu( indywidulny) + projekty instalacji wraz z podpisanymi umowami ( elektryka, gaz z Gaspolu) od 09'03 do początku 11'03.

Pozwolenie na budowę otrzymaliśmy 25.11.03 ( po 8 dniach- Legionowo).W dniu wczorajszym uprawomocniła się decyzja .Można zacząć budować. :wink: Ale już na wiosnę :cry:

O WZiZT staraliśmy się przed zakupem działki ok.20.07.2003.

Dokładnie 11.10.03 kupiliśmy działkę i w międzyczasie (16.09) złożyliśmy o wyłączenie z produkcji leśnej.Czekaliśmy do 16.10.

Projekt domu( indywidulny) + projekty instalacji wraz z podpisanymi umowami ( elektryka, gaz z Gaspolu) od 09'03 do początku 11'03.

Pozwolenie na budowę otrzymaliśmy 25.11.03 ( po 8 dniach- Legionowo).W dniu wczorajszym uprawomocniła się decyzja .Można zacząć budować. :wink: Ale już na wiosnę :cry:

• 4 weeks później...
Widzę, że ja niestety nie miałam szczęścia :(. Na pozwolenie czekałam pół roku i czekałabym pewno jeszcze dłuzej, gdyby nie moja determinacja i "wzięcie sprawy w swoje ręce", bo pozwolenie i wszelkie inne papiery załatwiał mi architekt. Okazało sie, ze Panie z gminy wysyłały powiadomienia do o zagospodarowaniu terenu, rozpoczęciu budowy do sąsiada, który ,mieszkał tuz za siatką, przeprowadził sie 20 lat temu (pomijam,ze płacił normalnie podatki, jak nalezy itd.), a one z uporem maniaka wysyłaly mu na stary adres sprzed 20 lat. Sama wziełam dokumenty, sąsiad mi podpisał zgode i postawiłam sprawe jasno.Poszłam do gminy i powiedziałam,ze nie wiem w jaki sposob to zrobi Pani Naczelnik, ale ja jutro rano przychodzę i chce miec pozwolenie inaczej ide do Wójta. I wiecie co, poskutokowało natychmiastowo :)

Prosiłem grzecznie, w krawacie chodziłem nic nie dawałem(!), dziękowałem:

1. Warunki chyba <3 tyg.

2. Pozwolenie <1 m-ca

3. Zmiana pozwolenia (zmiana projektu) < 1 m-ca

Ale rekordowe było tempo pozwolenia na butle gazową. Grzecznie poprosiłem panią argumentując, że zima idzie i bardzo proszę.... - wynik: 1 tydzień.

Najbardziej odczuwalne było dla mnie uprawomocnienie się decyzji :lol:

W sumie to tempo miałem niezłe, oczywiści etylko dzięki temu, że projektant adaptujący nasz domek był pracownikiem gminy i tak w sumie uzyskanie WZiZt oraz pozwolenia zajeło nam 16 (czytaj szesnaście) dni. To chyba rekord na tym Forum.

Z budową to już rekordu nie będę bił. Brak jakiego kolwiek sponsora a co się zaś tyczy kredytów to jak na razie się powstrzymujemy.

18.06.2003 złożenie projektu w urzedzie (po dlugich konsultacjach, odralnianiu i zalatwianiu warunkow na gaz,energie itp). Pozwolenie odebralem rowno po 2 miesiacach, ale tylko dzieki mojej determinacji i jezdzeniu po wszystkich sasiadach w celu zebrania podpisow ( sezon urlopowy!!!) budowe rozpoczalem 15.09.2003. Postawienie stanu surowego otwartego zajelo mi 2.5 miesiaca.

razem do 2 miesięcy,

WZiZT około 20 dni, gmina sama wysyłała sąsiadom ale mi nie zależało na czasie, pieczątkę ostateczności odebrałem chyba tuż przed składaniem wniosku o pozwolenie na budowę

samo pozwolenie 6 dni ale dręczyłem telefonami urzędniczkę :oops: , sam doręczałem sąsiadom i było ostateczne 15 dnia

Warunki zabudowy od marca do lipca. Z uwagi na brak planu oraz budowę na gruntach rolnych zagrodówki, przeprowadzono w tym czasie postępowanie administracyjne. W grudniu wniosek o wydanie pozwolenia na budowę w Starostwie i pozwolenia otrzymałem po 4 tygodniach. Obecnie czekam aż się uprawomocni :D .