Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom "W Irysach" i "W Irysach 3" z Archon

sejlor

Recommended Posts

Witam proponuje wątek na temat projektu, budowy i porad dotyczących domu pracowni Archon „ W Irysach” i „ W Irysach 3”. Tak przeglądając forum nie znalazłem zbyt dużo informacji o tym projekcie i zastanawiam się czym jest to powodowane. Może macie takie same wątpliwości jak ja, bo układ domu „ w irysach 3” mi pasuje, ale martwi mnie strop żelbetowy. Może ktoś zmienił żelbeton na strop gęstożeberkowy . Miśle również o zamiane porothermu 25 + 14 styropianu na porotherm 30 + 10 styropianu. Zapraszam do dyskusji

Akurat chyba ze zmianą stropu to problemu zbytnio nie będzie. Największy wymiar belki byłby 4 z hakiem metra - a najdłuższe mają zdaje się 7-8m. Pytanie, czy rozstaw belek by pasował do układu ścian nośnych?

No i kwestia grubości stropu - gęstożebrowy ma przynajmniej 24 cm (a może być więcej), a jak widzę na projekcie jest 20 cm. Czyli bez większych zmian należałoby obniżyć strop na parterze o te parę cm.

Ale po co zmniejszać ocieplenie ścian? Moim zdaniem układ 25+14 jest w porządku. Jest jakiś rozsądny powód by zwiększać szerokość pustaków?

Taki pomysł podsunął mi znajomy który właśnie postawił podobnych rozmiarów domek. Koszt grubszej ściany nie powinien być znacząco wyższy, ale powinno to poprawić współczynnik ciepła. Wydaje mi się to sensowne tym bardzie, że zamierzam przyłączyć się do ciepłociągu i będę płacić za każdego kJ. Ale mogę się mylić i dlatego powstał ten wątek.

No nie wiem, ja bym tak raczej nie robił. Współczynnik poprawi - ale w stronę lepszej przewodności.

Z prostych obliczeń wynika, że układ 30 porothermu i 10 cm styropianu będzie miał lepszą przewodność cieplną - czyli gorszą izolacyjność.

Już tak na pierwszy rzut oka - grubość ściany sumarycznie pozostaje m/w stała (40 cm) - czyli tak jakby zamieniasz styropian grubszym porothermem. Wsp lambda (przewodności cieplnej) dla styropianu to około 0,042 W/mK a pustaka ceramicznego 0,7- do 1,5. Akurat dla porothermu 30cm wynosi chyba 0,68 (dla 25 średnio wychodzi chyba gorszy - 1,2) (dane z katalogu producenta).

I tak licząc na kolanie opory cieplne to przy ścianie 25+14 wychodzi 0,83+3,33=4,17 m2K/W - i stąd średni U dla ściany =0,24 W/m2K

A dla 30+10 jest 1,42 (opór ceramiki)+2,38 (znacznie mniejszy opór styropianu)=3,8 m2K/W - U wychodzi 0,26 W/m2K.

Moim zdaniem podmiana pustaków na grubsze z jednoczesnym zmniejszeniem warstwy izolacji pogarsza straty ciepła z domu. W końcu to tak naprawdę ten styropian/wełna decyduje o izolacyjności ścian.

właśnie jestem w trakcie budowy podmurówki z keramzytu do stropu i oddałem projekt firmie która produkuje stropy aby mi wykonali gęstożebrowy i dołączyli rysunek jak je położyc dokładnie dopasowali belki i gary do projektu bez problemu wykonają i dodatkowo lepiej jak pomieszczenia na dole będą trochę wyższe nawet o 10 cm to poprawi ogólną przestrzeń a jesli chodzi o ściany to proponuję ocieplić watą a nie styropianem będzie cieplejszy i zachowacie mikrowentylacje budynku

Czy oprócz stropu i zastosowania innych materiałów zdecydowałeś się jeszcze na jakieś zmiany w projekcie? Ja myślę jeszcze o przeróbce dachu nad wejściem. Chciałbym zrobić go dwuspadowym i wyciągnąć go co najmniej 50cm do przodu by zrobić w jakiś sposób zadaszenie nad drzwiami wejściowymi. Ale boję się , że może to popsuć wygląd zewnętrzny. Co do wnętrza „W irysach 3” nie mam większych zastrzeżeń. Myślę tylko o zamianie miejscami w łazience umywalki z muszla klozetową, ale to tylko szczegół. Zastanawiam się również nad zmniejszeniem albo troszeczkę innym ustawieniem przejść z holu i kuchni do salonu.

Witam,

Planuję zakup projektu dom w Irysach 3 w wersji z podwójnym garażem.

Czy ktoś z was buduje może w okolicach Poznania?

Czy mógłbym otrzymać ewentualnie zdjęcia gotowego już domu?

Planuję podnieść ściankę kolankową o dwa pustaki i podpiwniczyć dom.

Czy ktoś z was robił takie zmiany w projekcie? Jeżeli tak to chciałbym poznać opinię na temat realizacji tych zmian.

pozdrawiam