Wojtas33 13.04.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Witam, Jak wszyscy wiemy, do piecy kondensacyjnych o mocy <=21 kW (o takim myślę) można wyprowadzić komin powietrzno-spalinowy przez ścianę (o tym myślę). Pytanie do znawców i użytkowników takiego rozwiązania: a) czy taka rura przy elewacji nie będzie jej brudzić po paru latach. Spaliny są spalinami jak sama nazwa wskazuje b) okap dachu będzę miał bez podbitki (będzie widoczna boazeria od spodu dachu). Chciałbym wypuścić ww. rurę wysoko, w przestrzeni nad poziomem końca okapu. Czy są jakieś przeciwskazania? Zastanawiam się, czy spaliny (wiem, że bardzo gorące nie są) nie będą jakoś wpływać na deski/krokwie/itp. oraz czy nie będzie problemu z pobieraniem "czystego" powietrza do spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/51944-rura-pow-spal-od-pieca-kondensacyjnego-i-brudzenie-elewacji/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendziur 13.04.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 ja mam piecyk na użytkowym poddaszu tak że kominek wychodzi przez ściane zaraz pod dachem z moich obserwacji- dymek nie jest na pewno ciepły (gorący)- ma mocno zredukowaną wilgoć (a co za tym idzie mniej szkodliwy woda wraz z częścią szkodliwych spalin (rozpuszczonych) ścieka do kanalizy)- ściana się nie pobrudziła (u mnie działa od pół roku u znajomego chodzi identycznie przez 3 lata tylko zwyły(niekondensat) turbo i ściana tesz jest czysta)- niezauważyłem ujemnych skutków działania na krokwie ani na folie dachową - dymek jest rozwiewany przez wiaterek nie leci tusz nad ścianą czy dachem można powiedzieć że je owiewa z bezpiecznej odległości (coś jak badanie np. oporu powietrza samochodu w tunelu aerodynamicznym) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/51944-rura-pow-spal-od-pieca-kondensacyjnego-i-brudzenie-elewacji/#findComment-1129602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts