Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jak wszyscy wiemy, do piecy kondensacyjnych o mocy <=21 kW (o takim myślę) można wyprowadzić komin powietrzno-spalinowy przez ścianę (o tym myślę).

Pytanie do znawców i użytkowników takiego rozwiązania:

a) czy taka rura przy elewacji nie będzie jej brudzić po paru latach. Spaliny są spalinami jak sama nazwa wskazuje ;)

b) okap dachu będzę miał bez podbitki (będzie widoczna boazeria od spodu dachu). Chciałbym wypuścić ww. rurę wysoko, w przestrzeni nad poziomem końca okapu. Czy są jakieś przeciwskazania? Zastanawiam się, czy spaliny (wiem, że bardzo gorące nie są) nie będą jakoś wpływać na deski/krokwie/itp. oraz czy nie będzie problemu z pobieraniem "czystego" powietrza do spalania?

https://forum.murator.pl/topic/51944-rura-pow-spal-od-pieca-kondensacyjnego-i-brudzenie-elewacji/

ja mam piecyk na użytkowym poddaszu tak że kominek wychodzi przez ściane zaraz pod dachem

z moich obserwacji

- dymek nie jest na pewno ciepły (gorący)

- ma mocno zredukowaną wilgoć (a co za tym idzie mniej szkodliwy woda wraz z częścią szkodliwych spalin (rozpuszczonych) ścieka do kanalizy)

- ściana się nie pobrudziła (u mnie działa od pół roku u znajomego chodzi identycznie przez 3 lata tylko zwyły(niekondensat) turbo i ściana tesz jest czysta)

- niezauważyłem ujemnych skutków działania na krokwie ani na folie dachową

- dymek jest rozwiewany przez wiaterek nie leci tusz nad ścianą czy dachem można powiedzieć że je owiewa z bezpiecznej odległości (coś jak badanie np. oporu powietrza samochodu w tunelu aerodynamicznym)

Pozdrawiam