Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej

Podzielcie się swoim doświadczeniem w takiej materii.

W kuchni i łazience będę miał, jako uzupełniające, elektryczne ogrzewanie podłogowe. Będę go używał wyłącznie w okresach przejściowych (wiosna i jesień), kiedy nie będzie działać wodna podłogówka.

Pytanie do użytkowników elektrycznego ogrzewania wspomagającego: czy jest sens kupowania programatora do sterowania, czy wystarczy zwykły termostat z nastawem temperatury i funkcją włącz, wyłącz.

Moje przemyślenie jest takie: kupię matę o większej mocy 150 W/ m . kw, kiedy małżonce będzie zimno w stopy włączę, ustawiając temperaturę, kiedy nie będzie potrzebne wyłączę i to wystarczy, ale może nie przewidziałem jakichś sytuacji.

https://forum.murator.pl/topic/51949-sterowanie-dodatkowym-elektrycznym-ogrzewaniem-pod%C5%82ogowym/

Wiesz, to nie jest tak: włacz/wyłacz :wink: żeby podłoga była letnia podłogówka musi działac dobrych kilka godzin. Ja na termostacie ustawiam sobie zakres godzin, w których chce, by było ciepło i podłogówka włacza się "inteligentnie" tak, by o żądanej godzinie była odpowiednia temperatura
ze 3-4h jakoś nigdy nie sprawdzałam :wink:

Ogrzewanie elektryczne powinno się charakteryzować mała bezwładnością ... tzn nie warto grzać medium pośredniego (betonu).

Lepiej zonie kupić kapcie elektryczne .... są takie na długie godziny przed telewizorem :)

A pomieszczenie dogrzewać konwektorem z wymuszonym obiegiem powietrza.

Elektryczne ogrzewanie będzie na wylewce, pod kafelkami więc jedynym medium będą one, nie beton.

Kapcie elektryczne dla żony, hmm problem jest taki że łazimy bez kapci w domu i stąd potrzeba grzania podłogi.

Może ktoś jeszcze używa elektrycznego jako dodatkowego?

Elektryczne ogrzewanie będzie na wylewce, pod kafelkami więc jedynym medium będą one, nie beton.

Kapcie elektryczne dla żony, hmm problem jest taki że łazimy bez kapci w domu i stąd potrzeba grzania podłogi.

Może ktoś jeszcze używa elektrycznego jako dodatkowego?

U nas takie dodatkowe ogrzewanie jest w łazienkach (tylko). Mamy standardowy sterownik - "włącz/wyłącz" + termostat z sondą w podłodze. Teraz kupiłbym sterownik z programatorem godzinowym, bo chyba najważniejsza chwila, w której docenia się ogrzewanie podłogowe to ciepło w łazience zaraz po powstaniu z łóżka. No to nawet jakby się to w kwadrans ogrzało (a nie ogrzeje się!) to i tak przez ten kwadrans co będziesz robił? Pompki? Pożyteczne, ale chyba nie po to Ci podłogówka... ;-)

Dodam, że mój sterownik ma też możliwość sterowania zewnętrznym zegarem, ale po pierwsze to dodatkowe urządzenie (wywiercić dziurę w ścianie itd..) a po drugie jedyne zegary jakie spotkałem w sklepie były koszmarnie drogie - kilkukrotnie droższe od standardowych sterowników czasowych wkładanych do gniazdka.

myciek. Dzięki, o to mi chodziło. Argument o poranku do mnie przemawia, zwłaszcza w łazience. Programatory są niedużo droższe od prostych termostatów. Na razie więc przeważa opcja: łazienka programator, kuchnia termostat więc. Pozdrawiam
myciek. Dzięki, o to mi chodziło. Argument o poranku do mnie przemawia, zwłaszcza w łazience. Programatory są niedużo droższe od prostych termostatów. Na razie więc przeważa opcja: łazienka programator, kuchnia termostat więc. Pozdrawiam

Przyznaj sie, pompki Cię odstraszyły :p :p :p , a ja je musze robić co godzinę :cry:

Pompki same w sobie nie, tylko fakt ze bede musial sie opierac dłońmi o zimną podłogę :)

e, tam, pompki to w sypialni, a tam chyba nie planujesz podłogówki ;) zresztą gdybyś chciał ćwiczyć do nagrzania podłogi to.... :lol:

• 2 weeks później...

W końcu stanęło na tym, że w łazience zrobimy takie dodatkowe elektryczne, a w kuchni nie. Za radą inspektora przeliczyliśmy, że oszczędność uzyskana na nieuruchamianiu głównego CO w okresach przejściowych ma szansę się zwrócić, kiedy będziemy mieli po 80 lat, więc warto uruchamiać normalne CO.

W łazience natomiast to dodatkowy sposób na osuszanie podłóg, zalewanych namiętnie przez synków