Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

G?? z kogutem?

Gość

Recommended Posts

Poniewaz wydaje mi sie, jest to oczywiscie bardzo subiektywne, ze swiadomosc ekologiczna przecietnego Polaka dopiero raczkuje - ale moze sie myle. A poza tym trzeba czasami postawic prowokujaca teze zeby zmusic do myslenia - to robia ekolodzy = przeprowadzaja spektakularne akcje, ktore czesc ludzi wkurzaja ale czesc zaczyna sie zastanawiac - czy to dobrze wycinac w pien wszystkie sekwoje ? Moze jednak nie na pewno. Czy to dobrze wyrznac wszystkie krety ( mimo ze pod ochrona w Polsce o ile sie nie myle } ? a ta kura w ogrodzie ? Nie pisze o s t a d z i e kur ktore rozgrzebie ci warzywnik, ale moze warto miec snaturalnego sprzymierzenca w walce ze szkodnikami a nie pestycydy, herbicydy i tp. Moze......bedzie to zdrowsze dla moich dzieci, twoich wnukow....moze warto pomyslec. Myslenie ma kolosalna przyszlosc. Nadal. I niestety nie chodzi o postep techniczny - ten nastepuje szybko.

• Odpowiedzi 229
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mimo ze pod ochrona w Polsce o ile sie nie myle

mylisz się.. nie wszędzie.

naturalnego sprzymierzenca w walce ze szkodnikami

Taaa, sąsiad miał kartofle i zaczął perliczki hodować, bo stonkę jedzą. Zapytałem czy skuteczne. Odpowiedź brzmiała, cyt.: Tak, k.. jak im pozbieram i do koryta wsypię. Skuteczność kury będzie podobna.

Poniewaz wydaje mi sie, jest to oczywiscie bardzo subiektywne, ze swiadomosc ekologiczna przecietnego Polaka dopiero raczkuje - ale moze sie myle. A poza tym trzeba czasami postawic prowokujaca teze zeby zmusic do myslenia - to robia ekolodzy = przeprowadzaja spektakularne akcje, ktore czesc ludzi wkurzaja ale czesc zaczyna sie zastanawiac - czy to dobrze wycinac w pien wszystkie sekwoje ? Moze jednak nie na pewno.

powiem więcej - jest prawdopodobne że złamana świadomość pokolenia PRL-u w dziedzinie ekologii w ogóle nie ma szans nawet na etap raczkowania, ale mamy jeszcze pokolenia starsze - i choć pewnie nie każdy z nich potrafi zdefiniowac pojęcia ekologia , to wiedzą jak nie robić sobie i przyszłym pokoleniom krzywdy...musimy tylko wiedziec kogo mamy słuchac...

mnie akurat kompletnie nie prowokuje do myslenia krzyk - a tym bardziej ekologów , ale moje wlasne obserwacje otaczajacej przyrody i lęk (cywilizacyjny?) który odczuwam gdy słyszę newsy ze świata o rosnącej konsumpcji kraju liczonego w miliardach, gdy widze koszyki klientów supermarketów pełne plastykowego badziewia, sąsiada palącego w piecu oponami i styropianem, rozrastające sie bez refleksji miasta i kiedy widzę kobietę w ciąży zaciągającą się błekitnym dymem z papierosa light poison...

jest to dla mnie wystarczająco przerażające...

Jezeli tak cie to przeraza - to nie ogladaj. Po co sie katowac i w depreche wpadac. Trzeba unikac czynnikow dolujacych - jest jeszcze Taniec z gwiazdami, Na Wsoplnej i inne. ja, osobiscie, personalnie od rzeczywistosci nie uciekam bo od niej ucieczki nie ma natomiast cenie ludzi, ktorzy potrafia cos sensownego na temat tej rzeczywistosci powiedziec lub napisac jak rowniez zaproponowac alternatywne rozwiazania chocby paradoksalne mial by to byc powrot do trojpolowki. A pierwszym ekologiem to pewien dosc slynny europejczyk byl - pewnie obilo sie niektorym o uszy - zwany sw Franciszkiem. Tez go mieszkancy za pomylenca i wariata mieli. Mial takiego zwierza co przyprawial wszystkim o zawal serca - wilka z Gubio.

Jezeli tak cie to przeraza - to nie ogladaj. Po co sie katowac i w depreche wpadac. Trzeba unikac czynnikow dolujacych - jest jeszcze Taniec z gwiazdami, Na Wsoplnej i inne. .

widzę jednak że poza obywatelstwem amerykańskim -osobiście ,personalnie :wink: jesteś Polką pełną...piersią :wink: szkoda ze nie czytasz ze zrozumieniem i nie interesuje cię co inni mają do powiedzenia...(depresja? Taniec z czym? :roll: )

szkoda... :roll:

PS - a nie szkoda ci tego przedświątecznego czasu na ten nic nie wnoszacy do otaczającej cię rzeczywistości monolog? :roll:

Ja zbieram ciegi za Busha, ba, za cala Ameryke od poczatku jej powstania i sie nie obrazam. Czy szkoda mi czasu ? Chyba moze na pewno. Ale uwazam, ze powinnam zabrac glos w sprawie bo sprawa w jakis sposob lezy mi na sercu. Czy ekologiczne wrzaski robia wiecej zlego niz dobrego ? Kto wie. Metoda siedzenia cicho jest stara jak swiat i kto wie ? Tez moze dobra.

Jezdze do takiego pobliskiego miasteczka gdzie na zakrecie rosna sobie drzewa ( szesc w rzedzie po trzy) tak cos przynajmniej ze 100letnie. Penego dnia jade i widze : stoi grupka osob cos tak ze 7 moze 8 tych osob. Widok niezwykly bo tu nikt po ulicy nie chodzi wszyscy jezdza samochodami, wyglada wiec zawsze jakby zaraza przeszla. Czemu oni stoja ? A bo po drugiej stronie jezdni dwoch robotnikow pily potezne rychtuje - beda te drzewa scinac. Ludzie stoja w mileczniu, w tym dwoje dzieci no i ja . Pily w ruch - niedlugo trwalo i - drzewo lezy. Jak na komende - zasalutowalismy jak poleglemu zolmierzowi. Zresetowali pily - troche potrwalo - drugie lezy. Zasalutowalismy. Trzecie - to samo. Ale nagle u wylotu ulicy pojawia sie samochod, zatrzymuje sie przy tych robotnikach - ktos wychodzi i rozmawia z nimi. Ktos z pobliskich domow zadzwonil po jakas oficjalna osobe z tego miasteczka. A teren prywatny wiec teoretycznie wlasciciel moze robic co chce z tymi drzewami. Musialam wracac , ale nie mialam nadzieji. Tymczasem nastepnego dnia - pozostale trzy drzewa - stoja. I stoja do dzis. Jak to zostalo zalatwione - nie wiem. Ale komus sie chcialo. Wroce z Polski i bede miala chwile to zrobie zdjecia tych drzew.

Metody ekologiczne nie sa tak widowiskowe, dluzej trwaja - nie to co chemia szast, prast - stonki nie ma, ale dzieci choruja na raka. Zwyciestwo ?

Ekstra. Będę Ci szczerze wdzięczna za ekologiczną i prawdziwie skuteczną metodę na stonkę ziemniaczaną. Zbieranie odpada, nie jestem w stanie codziennie pół dnia w polu poświęcać tylko na stonkę. Perliczki też nieskuteczne. Bądź fajna i daj mi taką metodę, pliiiisssss! Słowo honoru - będę stosować, jak bonie dydy, jeśli tylko będzie skuteczna.

Aha, pryskanie mlekiem z wodą też nie działa.

he,he...ale bryndza. O gęsi i kurce-złotopiórce ze 6 postów, a reszta niby śmieszna, niby smutna.....hm, sam nie wiem jak oceniać.

I pawia czasem nie wymyslił nikt?

Znałem gościa, miał, i pisali na niego wszyscy w okolicy. Skargi ale same.

Pawie darły sie od 4.00 rano w sposób tak dotkliwy dla ucha, ze terapeuci zaczęli rozwieszać i reklamować swoje gabinety.

I pawie decyzją włodarzy-zniknąć musiały.... :D

he,he...ale bryndza. O gęsi i kurce-złotopiórce ze 6 postów, a reszta niby śmieszna, niby smutna.....hm, sam nie wiem jak oceniać.

Bo to są (ostatnio) przysłowiowe...rozmowy gęsi z prosięciem :D :D .

..

znak, że Wigilia tuż , tuż ......, może najwyższy czas już się wyciszyć .... :p :wink:

Będę Ci szczerze wdzięczna za ekologiczną i prawdziwie skuteczną metodę na stonkę ziemniaczaną.

Bażanty !

Dzięki za dobre chęci, ale...

Mam sobie sama te bażanty wyhodować? Ile i za ile? I kto je będzie chronił przed rozmnożonymi do niemożliwości lisami? :roll: Nie mam środków finansowych na wypuszczanie ekskluzywnych lisich posiłków na wolność.

DPS, z tego wynika niewątpliwie, że musisz nad tymi kartoflami wolierę pobudować.. :D

Osłabiają mnie te bzdety. Wesołych Świąt !

Musowo, że masz rację. Jak mawiał Stirlitz - temat do przemyślenia. :lol:

I nawzajem Wesołych Świąt! Jeszcze się zgłoszę, po rady jak zbudować wolierę. :lol: 8)