Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Marcel - komentarze

Teska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują że prawie równocześnie wystartujemy z budową :D :D :D . Będziemy mogli się wspólnie wspierać i dodawać sobie otuchy :p. My mamy bardzo ambitne plany żeby zamieszkać jeszcze w tym roku. Czy się uda? Zycie wszystko zweryfikuje. A Wy na kiedy planujecie zakończenie inwestycji?

Tak... Wigilia w swoi nowym domu... :roll:

To brzmi pięknie :p

My naprawdę w to wierzymy!!!

Po za tym szef naszej firmy budowlanej też tak uważa :D

A to już coś znaczy!!!

Na naszej stronce umieściliśmy nawet ankietę z pytaniem czy nam się uda wybudować w 2006 roku. Zapraszamy do wzięcia w niej udziału :wink:

OGO - a powdzcie nam w jakim banku bierzecie kredyt?

I jak to jest, tzn. jak to się robi bo jeszcze niebardzo to przeszliśmy do końca. Kredyt już macie, będziecie budować stan zero i dopiero wtedy zostanie uruchomiony kredyt.

Czy ten stan będzie liczony do wkładu własnego?

a jesli tak, to już dziś wiadomo ile to będzie dokładnie pieniędzy?

Bierzemy-wzielismy- kredyt w PKO SA (nigdy nie przypuszczałam, że to będzie ten bank), stało się tak tylko dlatego, że znaleźliśmy, a właściwie to on nas znalazł osobę, która negocjowała dla nas warunki. Calkowity koszt kredytu to 400+168+169 = 737 zł, to chyba nieźle tzn. dobrze.

Juz odpowiadam na pytanie.

Złozyliśmy wniosek o kredyt i dokumenty: zaświadczenia o zarobkach, jakieś karty informacyjne, akt notarialny na działkę, odpis księgi wieczystej (warto pomysleć o tym wcześniej my czekaliśmy 2 tygodnie)warunki zagospodarowania terenu, wniosek o pozwolenie na budowę potwierdzony datownikiem, że już złozony i... myslę co jeszcze...acha i kosztorys wykonany na druku banku przez naszego KB, jeszcze projekt ale tylko ksero bo wszystkie 4 egzemplarze były w obiegu urzędowym.Wartość działki i stanu zerowego stanowi 20 % całości wartości nieruchomości i dlatego jak juz wykonamy zero to przyjdzie pan z banku na kontrolę udokumentuje i my złozymy wniosek o I transzę (liczba i wysokość transz określa umowa o kredyt).

Stan zerowy (liczy się do 20 % wkładu własnego) w kosztorysie określa inspektor nadzoru, czyli tez kierownik budowy i dlatego wiadomo ile nas to może kosztować. Pożniej przed I transzą również KB wykonuje kosztorys powykonawczy. Trochę to "zapapierzone", ale za to niepotrzebne są faktury.

• 2 weeks później...
Decyzja jeszcze nie zapadła. Szukamy w necie wizualizacji elewacji do czarnej i brazowej dachówki. A może ktoś ma jakiś super pomysł? Ja narazie wymyśliłam czarny dach, biała elewacja i kremowy kamień elewacyjny-piaskowiec ,jako dodatek przy drzwiach wejściowych i wokół tarasu, może jeszcze na narożnikach...

• 2 weeks później...

Witam,

Jak dobrze widzieć, że Ktoś jednak zdecydował się zmaterializować Marcel'a - ciśnie mi się "świetny projekt" ale w Polsce to nie wypada, wszak również chciałbym i ja się doń przymierzyć :D

Od półtora roku jestem (jesteśmy) na etapie poszukiwania działki (miałem super lokalizację, ale niestety zbyt małą siłę przekonywania właściciela do sprzedaży :( - chylę czoło przed Gościem/Gospodarzem, wszak sam działki bym nie sprzedał)

Co do Marcel'a, powiedziałbym "skrojony na miarę". Zakładam kilka zmian w projekcie (Porotherm - może trójwarstwowy, strop terriva lub porotherm - być może z pustką nad salonem, schody na górę w miejscu łazienki sypialnianej, zrezygnowanie z jednej wewnętrznej ściany nośnej). Co do dachówki - na 80% Euronit (cementowa - barwiona w masie), najprawdopodobniej ciemny grafit, ale ciągnie mnie do niebieskiej :) - niestety cena +30%.

Pytaliście o elewację... zastanawiamy się narazie nad jasną cegłą (niekoniecznie klinkier) - może bardzo jasna/blada czerwień, lub piaskowy, dachówka ciemna (grafit lub niebieski), a wykończenia drewniane - białe. Okna kremowe lub niebieskie w zależności od elewacji. To w stylu NordBrabant - środkowa Holandia (jeśli będzie Was interesowało - poszukam przykładów). Oczywiście wszystko będzie zleżało od kosztów elewacji - cegła + robocizna :-?

Z przyjemnością i zniecierpliwieniem wyczekuję dalszych opisów Waszych postępów na budowie.

pozdrowienia ze Śląska- Tomek

Nie wiem czy dobrze rozumiem. Budujecie Marcela?!! Super!!!

My wprowadziliśmy niewiele zmian. Projektu szukaliśmy 2 lata, a tak intensywnie (znając warunki zabudowy) 4 m-ce. Po drodze było wiele innych...

My zrezygnowaliśmy z łazienki z sypialni na korzyść większego pokoju (pokój syna). Podddasza narazie nie planujemy zagospodarowywać. Strop jak w projekcie - drewniany.

Miło Was poznać!

Odzywajcie się czasem. Pozdrawiam!