Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jak w temacie

witam

mam wokół domu ubitą glinę zmieszaną z ziemią i piachem

teraz planuje w tym miejscu ogród :D

chcę nawieżć czarnoziemu i podwyższyć sobie teren wokoło

jaka jest minimalna (cm) wastwa dobrej ziemi aby uzyskać ładną trawe?

https://forum.murator.pl/topic/51966-ile-min-cm-czarnoziemu-aby-uzyska%C4%87-%C5%82adn%C4%85-trawk%C4%99/

W mojej okolicy generalnie jest fatalna ziemia tj. glina i margiel więc przyglądałem się jak są robione trawniki np. w miejscach gdzie miasto prowadziło jakieś roboty ziemne i mianowicie tobią to tak: tą kiepską ziemię równają i bardzo cienko posypują torfem ale warstwa tego torfu jest naprawdębardzo cienka, czasami tylko przypruszone i na to sieją trawę. W tych miejscach trawniki są całkiem w porządku. Wydaje mi się że cały widz leży w odpowiednio dobranej odmianie trawy.
Nie tylko czarnoziem i czarne ziemie maja humus . Ja bym poszukal tanszej , utrzymanej w dobrej kulturze ( np. odkupione od rolnika pole na potrzeby budowy autostrady :p ), przepuscil przez sito , zmierzyl pH i porownal z wymaganiami wybranego wczesniej gatunku trawy i ilosc dopasowal do zaplanowanego poziomu podnoszenia .