Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POŚ EKODREN - fakty

jkrzyz

Recommended Posts

Udało mi się dzisiaj dowiedzieć, że do warunków wysokiego poziomu wód gruntowuych system ekodren nie nadaje się tak samo jak zwykły drenaż.

Szkoda tylko, że wymagało to trzygodzinnej wyprawy do siedziby firmy.

Na miejscu ustalenie tego trwało jakieś pięć minut, natomiast nie udało się to w trakcie trwającej dwa tygodnie korespondencji. Co ciekawe, panowie z rozbrajającą szczerością przyznali się, że nie zajrzeli do dokumentacji, którą wysłałem im na początku.

Moja ostatnia nadzieja na POŚ z rozsączaniem właśnie się rozwiała.

Pozostaje korzeniowa albo szambo :-?

Może ktoś rzuci jeszcze jakiś dobry pomysł pomysł?

Pozdrawiam

jkrzyz,

Zastanów się nad oczyszczalną biologiczną bioeko

http://www.bioeko.ires.pl/images/oczyszcz.jpg

Koszt z instalacją tylko nieco droższy od innych 6700zł (Nevexpol ok6000zł), więc chyba on kurencyjny i opróżniać nigdy nie trzeba. Potrzebuje elektryki, bo ma kompresorek i utylizuje tak, że osad wypluwa ci do wiaderka i na kompost, a płyn spuszczasz do rowy, lub oczka wodnego i rybek ni potrujesz. Najlepszy sprawdzian...

Każdą inną musisz raz na rok, lub na dwab lata oczyściś z osadu, a tej nie!

Pozdro

• 2 weeks później...
Już się zastanawiałem, ale nie mają polskiego atestu jeszcze.

Muszę popytać w starostwie, jak oni się na to zapartują.

Z tym atestem to mnie troszkę zaskoczyłeś. Byłem święcie przekonany, że firma, która sprzedaje tego typu urządzenia posiada stosowne dokumenty (aprobaty).

Daj znać czego dowiedziałeś się u siebie w starostwie.

W starostwie to sami nie wiedzą.

Pytaliśmy o Poliplast i przy tej okazji dowiedzieliśmy się, że jak jest polski atest to jest ok. Natomiast co w przypadku, kiedy nie ma atestu, nie wiadomo.

Trochę się w tym gubię, muszę przyznać.

Generalnie moja kobieta upiera się przy Poliplaście i nie mam zamiaru się o to z nią spierać.

To ona dowiadywała się u Bioeko i oni nie mają polskiej aprobaty, co jak widać nie przeszkadza im sprzedawać oczyszczalni.

Przypuszczam więc, że aprobata nie jest konieczna, tylko trzeba mieć odpowiedni stopień oczyszczenia ścieków. Podobno ochrona środowiska może to skontrolować.

Przy okazji, na stronie bioeko są jakieś nieprawdziwe informacje na temat studni chłonnych. Piszą że odległość od granic działki musi wynosić nie mniej niż 25m, powołują się na jakiś Dz. ust. którego nie mogłem znaleźć, a wszędzie piszą o 2m.

• 3 months później...

Witam kolegów od oczyszczalni .

Z tego co ja wiem to nasze prawo nie rozdziela czystości ścieków i wymaga 30 m od ujęć wody . Podobno gdzieś jest 15 ale do tej pory nie znalazłem . Samą oczyszczalnię można wybudować 2 m od granicy , co do studni chłonnej obowiązują odległośi .

Jeżeli się mylę to bardzo proszę o sprostowanie .

Mi te 30 m bardzo bruździ i zastanawiam się jak to obejść .

Z tego co doczytałem w rozporządzeniu to można zachować 15 metrów od ujęć wody pod warunkiem, że oczyszczoną wodę będzie się odprowadzać nie do studni chłonnej a do zbiornika szczelengo, przynajmniej tak trzeba wykazać w dokumentacji.

Swoją drogą też przymierzam sie do bioeko ale martwią mnie te aprobaty.

Czy ktoś już użytkuje taką oczyszczalnię i oddal dom do użytkowania?

A ciekaw jestem czy można tę oczyszczalnię wybudować bez dodatkowego zbiornika , uzasadniając to możliwością podlewania działki .

Latem jest to możliwe , zimą raczej nie . Czy i jak długo taka oczyszczalnia może być pozbawiona odpływu ? Jeżeli taka możliwość istnieje to studnię chłonną można wykopać później , unikając w ten sposób niepotrzebnych komplikacji .