Malinka_01 13.04.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Jestem na etapie kładzenia podłogi z drewna egzotycznego - jatoba.Podłoga juz leży i ja razem z nią, a mianowicie nie wiem na jaki lakier powinnam się zdecydować. Parkieciarz przez cały czas uświadamia mnie o wyższości lakieru wodnego dwuskładnikowego (Thomsit) nad syntetycznym. Mój małż natomiast przkonuje mnie do syntetyku, zresztą popiera to przykładami znajomych którzy wypróbowali wodny w praktyce i nie są najleszego zdania. Bardzo Was proszę o radę na który sie zdecydwać ?? Zależy mi na tym aby podłoga służyła nam na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 13.04.2006 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 A jaki ma wyglądać wasza jatoba??? W zależności od lakieru otrzymujemy różny kolor drewna. 1. Lakier wodny - podłoga z wyraźnym kontrastem (to co jasne jasne zostanie, to co ciemne zrobi się ciemniejsze). 2. Lakier chemiczny - podłoga o łagodnych tonach (kolorystyka drewna zrównoważona). 3. Lakier żywiczno-olejny - podłoga o tendencji rustykalnej (kolorystyka drewna zdecydowana, żywa). A są jeszcze lakiery np. kwasowe, uretanowe, itp, itd... . Pytanie odnośnie podłogi: co to za podłoga? Deska, klepka czy mozaika? Odnośnie znajomych: a może coś więcej na temat ich lakieru? Mile widziana nazwa. A także jaki grunt i jakie to drewno. Wtedy będzie wiadomo dlaczego mają takie a nie inne zdanie... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malinka_01 14.04.2006 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Jeżeli chodzi o rodzaj podłogi to deska. W kwestii lakieru i jego efektu końcowego na desce nie sądziłam, że jest taka róznica w zależności od zastosowanego lakieru. Jeżeli mam możliwość wyboru to zdecydowałabym się na wyraźne kontrasty. W tym momencie rozumiem że sama odpowiedziałam sobie na pytanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 14.04.2006 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 ...W tym momencie rozumiem że sama odpowiedziałam sobie na pytanie ... No cieszę się, że to ustaliliśmy. Najtwardszymi z lakierów wodnych są dwuskładnikowe poliuretany. Każdy szanujący się producent, ma w swojej ofercie co najmniej 1 taki lakier. Lista przebojów lakierniczych : 1. Producent Berger-Siedle lakier 2KPU; 2. Producent Bona lakier Traffic; 3. Producent Venga lakier Hartzlack 2APU; 4. Producent Deva lakier Transit; 5. Producent Loba lakier 2K Supra hm. Kolejność nie wskazuje na wyższość jednego nad drugim - są to porównywalne produkty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malinka_01 18.04.2006 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Boorg - a jak klasyfikuje sie lakier Thomsit, czy wart jest naszej podłogi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 18.04.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Boorg - a jak klasyfikuje sie lakier Thomsit, czy wart jest naszej podłogi ?? Jest to linia produktów firmy Henkel - jest OK. Lakierów nie używałem. Ale kleje, grunty i masy samopoziomujące mają bardzo dobre - a tych używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malinka_01 20.04.2006 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 W takim razie w przyszłym tygodniu IDĘ NA CAŁOŚĆ. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts