Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lakier wodny dwuskładnikowy czy moze syntetyczny ???

Malinka_01

Recommended Posts

Jestem na etapie kładzenia podłogi z drewna egzotycznego - jatoba.

Podłoga juz leży i ja razem z nią, a mianowicie nie wiem na jaki lakier powinnam się zdecydować. Parkieciarz przez cały czas uświadamia mnie o wyższości lakieru wodnego dwuskładnikowego (Thomsit) nad syntetycznym. Mój małż natomiast przkonuje mnie do syntetyku, zresztą popiera to przykładami znajomych którzy wypróbowali wodny w praktyce i nie są najleszego zdania.

Bardzo Was proszę o radę na który sie zdecydwać ?? Zależy mi na tym aby podłoga służyła nam na lata.

A jaki ma wyglądać wasza jatoba??? :o

W zależności od lakieru otrzymujemy różny kolor drewna.

1. Lakier wodny - podłoga z wyraźnym kontrastem (to co jasne jasne zostanie, to co ciemne zrobi się ciemniejsze).

2. Lakier chemiczny - podłoga o łagodnych tonach (kolorystyka drewna zrównoważona).

3. Lakier żywiczno-olejny - podłoga o tendencji rustykalnej (kolorystyka drewna zdecydowana, żywa).

A są jeszcze lakiery np. kwasowe, uretanowe, itp, itd... .

Pytanie odnośnie podłogi: co to za podłoga? Deska, klepka czy mozaika? :o

Odnośnie znajomych: a może coś więcej na temat ich lakieru? Mile widziana nazwa. A także jaki grunt i jakie to drewno. Wtedy będzie wiadomo dlaczego mają takie a nie inne zdanie... . 8)

Jeżeli chodzi o rodzaj podłogi to deska.

W kwestii lakieru i jego efektu końcowego na desce nie sądziłam, że jest taka róznica w zależności od zastosowanego lakieru. Jeżeli mam możliwość wyboru to zdecydowałabym się na wyraźne kontrasty.

W tym momencie rozumiem że sama odpowiedziałam sobie na pytanie ... :lol:

...W tym momencie rozumiem że sama odpowiedziałam sobie na pytanie ... :lol:

No cieszę się, że to ustaliliśmy.

Najtwardszymi z lakierów wodnych są dwuskładnikowe poliuretany. Każdy szanujący się producent, ma w swojej ofercie co najmniej 1 taki lakier.

Lista przebojów lakierniczych :wink: :

1. Producent Berger-Siedle lakier 2KPU;

2. Producent Bona lakier Traffic;

3. Producent Venga lakier Hartzlack 2APU;

4. Producent Deva lakier Transit;

5. Producent Loba lakier 2K Supra hm.

Kolejność nie wskazuje na wyższość jednego nad drugim - są to porównywalne produkty. :roll: