ed-mar 13.04.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Witam. Chciałabym zrobić wokół okien ramki (takie styropianowe opaski). Po pierwsze:Nie wiem jaką szerokość powinno się dawać. Myślę, że około 20 cm, ale nie jestem pewna i nigdzie tego nie moge znaleźć. A po drugie:Czy takie opaski daje sie również na rogach (krawędziach) budynku??? Bardzo proszę o opinie Pozdrawiam wszystkich A tak przy okazji to ZDROWYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH Edyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 13.04.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Najlepiej spytaj się swoich "magików' od ocieplenia,na pewno już nieraz robili podobne rzeczy to Ci doradzą.Według mnie optymalnie to 15cm wystawione na 2cm.Dużo zależy od kolorów tynku,nie na każdym kolorze jest efekt."Opaski na rogach" można dać ,ale nie w każdym domku wyglada to ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 14.04.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Ramki przewaznie robimy szerokości 12 cm, tak sobie przyjeliśmy kiedys tam:) i tak juz robimy, wygląda to dobrze nie przesadzone, 20 cm to juz troche za dużo. Jesli chodzi o narożniki to potwierdzam to co przedmówca napisał ze nie dla kazdedo domku to pasuje.Np domek z dachem czterospadowym(typu dworek), z jakimiś gzymsikami i narożnikami to tak, ale domek z dachem dwu spadowym i wysoka sciana kalenicowa to juz nie za dobrze wygląda. Mozna rameczki ulepszyć robiąc jakis trójkącik u góry n ramce, bardziej wysadzony niz cała ramka. Wszystko idzie tylko wszystko zalezy od portwela inwestora, bo zapewne wiesz ze nikt ci tego nie zrobi w cenie metra 2 tynku, czy ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 14.04.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Moze podam ci przykład. Gosciu wymyslił sobie rameczki w oknach i szachownice na cokole całego domu, takie kratki szachowe, napszemian jasna i ciemna z spoinami miedzy tymi kratkami.Cokel wysoki na 150cm wiec masa roboty. Dom tynkowaliśmy 4 dni, ramki w oknach 1 dzien, a szachownica 5 dni . Przyszło do rozliczenia a gościu podaje ile dom ma metrów kwadratowych i za tyle chce płacić wiedzac o tym ze te fikuśne zachcianki sa osobno liczone.Najgorsze jest to ze umowy niespisaliśmy przed praca bo sie znamy i na słowo umowa padła odpowiedz , stary chyba sie znamy Skurwiel jeden a potem taki numer, no ale kase sciagłem,troche casu to trwało ale zapłacił. Własnie tak mysli wiele osob ze wszystko jest w cenie metra, tylko to ze dom sie robi 5 dni a cokel tez 5 dni bo se cos wymyslili to juz nie widzaą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.04.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 wpisz w wyszukiwarkę "bonie" powinno się coś pojawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ed-mar 14.04.2006 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Wielkie dzięki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 14.04.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 U mnie elewacje m.in z listwami przyokiennymi projektuje teraz architekt , firme ktora robi takie styropianowe listwy mam juz wstepnie wytypowana. Maja w ofercie wiele roznych elementow i bez problemow robia wg gotowych projektow. O cenach powiedzieli bodajze od 5zl/mb do .... nieskonczonosci Bonie rzeczywiscie nie pasuja do kazdego domu , w moim np boni nie bedzie. A tu dwa linki do firm wykonujacych tego rodzaju sztukaterie: http://www.alkris.pl http://www.artdeta.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 14.04.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 20 cm wydaje mi się sporo za wiele.Obejrzyj profile elewacyjne na stronach internetowych producentówOczywiście dużo zależy od architektury budynku. Listwy wokółokienne takie proste , typowe mają chyba jakieś 8 cm, podparapetowe mogą być ze 2 x szersze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 14.04.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 http://img23.imagevenue.com/img.php?loc=loc229&image=46458_SIMG1634__Inowroclaw__profile_elewacyjne_8.jpg Przykłąd nie co inny, tu jest szerzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimbaj 15.04.2006 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 My mamy 20 cm i jest dobrze, odstaje na 3 cm od reszty. Ma inny kolor i jest nie tylko wokół okien ale również na dużych elementach domu (np. ściana kalenicowa od jednej strony - dom w kształcie z grubsza T, czy pas od góry do dołu tam gdzie są dwa okna w pionie, które tworzą pewną architektoniczną całość). Ale mielismy to zaprojektowane już, więc tylko kwestia dobrania kolorów była po naszej stronie. Nie podjąłbym się zadania, aby samodzielnie bez pojęcia o tym i wizualizacji projektować opaski. Wykonawcy biorą za to extra z m.b. chyba 10 zł czy coś takiego, bo więcej roboty. Pozdr,Bimbaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackre 15.04.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Chciałbym zrobić takie opaski u siebie ale mam rolety zewnętrzne natynkowe. Tzn przy 12 cm ocieplenia chowają sie prawie całe ( wystają ok 3 cm ). Myślicie ,że nie będzie to wyglądało kiepsko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts