leśny_ziutek 14.04.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Mam 3 duże, chyba stuletnie lipy na działce. To one były jednym z powodów wyboru tej a nie innej działki. Drzewa są dość silnie obrośnięte jemiołą, choć może z tym dość silnie się mylę - jeśli ktoś będzie się w temacie orientował, to zrobię zdjęcie i zamieszczę. Z jednej strony, jemioły na starej 20 metrowej lipie wyglądają dość naturalnie, a mnie o naturalny wygląd chodzi. Z drugiej strony jest ich sporo... Czy zmasowany rozrost jemioły może znacząco wpłynąć na kondycję dużego drzewa? Słyszę skrajne poglądy na ten temat: od takich, że wogóle nie przeszkadza drzewom, do takich, że już po moich lipach. Jak jest faktycznie? Co z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 14.04.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Jemioła pospolita -Gazewnikowate:Viscum album /Loranthaceae; Jest półpasożytem, bo rośnie na drzewach, zwłaszcza liściastych, jak topola, brzoza, dąb i czasem też na sośnie, żywiąc się częściowo ich sokami.Jemioła pospolita jest krzewinką zimozieloną, dwupienną (jeden męski, drugi żeński). Rozgałęzia się zawsze parami. Liście grube, skórzaste, po dwa lub trzy na szczytach pędów, nasadą zrośnięte, podłużne i jajowate. Kwiaty, wyrastające po dwa lub trzy w kątach rozwidlających się pędów, są podobne do pączków na drzewach owocowych. Owoce okrągle, białe z nasionkami wewnętrznymi. Ptaki jemiołuszki żywiąc się tymi owocami roznoszą na dziobie lepkie nasionka przyczyniając się do rozmnażania jemioły. Ulistnione szczyty pędów (bez owoców). Zbiera się je od jesieni do wiosny, gdy drzewa żywiciele są bezlistne. Surowiec suszy się w temperaturze niskiej -25° C. Ma smak gorzkawo-cierpki i nieznaczny zapach. Składniki surowca jemioły działają rozszerzająco na naczynia wieńcowe i kapilarne mózgu, obniżają ciśnienie krwi, usprawniają jej obieg i wzmacniają mięsień sercowy. Pobudzają też gruczoły o wydzielaniu wewnętrznym do działania, wzmagają przemianę materii i wzmacniają ogólnie cały organizm. Ziele stosuje się w postaci naparu lub też jako składową część mieszanek ziołowych i gotowych preparatów przy wysokim ciśnieniu krwi, w chorobach zwapnienia żył, zwłaszcza miażdżycy, m6zgu, nerwicowych bólach serca i dla jego wzmocnienia. Stosowanie surowca i jego przetworów wskazane też jest przy nadciśnieniu krwi, przy bólach i zawrotach głowy oraz różnych zaburzeniach na tle nadciśnienia i miażdżycy, jak zaparcia, wzdęcia itp. A. Oertel i E. Bauer określają jemiołę, ale wyrosłą na dębie, jako przodujący środek przeciw padaczce, epilepsji i chronicznych drgawkach, a także przy ubezwładnieniu mięśni. Należy zażywać dwie filiżanki naparu surowca jemioły z dębu w ciągu dnia. W innych schorzeniach brać dwa razy dziennie po 3/4 szklanki naparu. Sporządzanie: jedną łyżkę surowca jemioły zalewamy 1 szklanką przegotowanej i ostudzonej wody, następnie podgrzewamy przez 30 minut nie dopuszczając do wrzenia. Odstawiamy do naciągnięcia, cedzimy i zażywamy, jak wyżej podano albo też małymi porcjami w ciągu dnia. Ja zostawiłabym jemioły jako naturalną, cudną ozdobę. Stare lipy mają tak rozległy system korzeniowy, że niewielkie jemioły, większej szkody im nie uczynią, a już w starożytności jemioła uważana była za dar bogów.Jemioła w/g wierzeń ludowych ma przynieść domowi i jego mieszkańcom szczęście, więc jest dobrym i miłym symbolem powodzenia )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 14.04.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Jemioła korzysta tylko z wody i soli mineralnych pobierając ssawkami. Fotosyntezę uskutecznia sama. Czasem stare drzewa są dosłownie oblepione jemiołą, ale jak żyję, nie widziałem, zeby jakieś uschło z tego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 14.04.2006 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Na razie mnie pocieszyliście. Mam nadzieję, że macie rację, bo najchętniej zostawiłbym wszystko tak jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts