pirelli 14.04.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Witam wszystkich ! Poczytałem sporo o oknach i drzwiach do domów , ale sam stoję przed koniecznością zakupu drzwi wejściowych do lokalu usługowego. Tymczasem robię wstępne rozeznanie. Oglądałem niedawno jakieś aluminiowe , są ponoć sporo tańsze od plastikowych. Nie wiem tylko jak będą się spisywały. Chcę jak każdy - dobre ale nie za drogie. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie ? Jestem z okolic Cz-wy (co widać słychać i...) Dobrze byłoby żeby pasowały mi do "salamandrów" ale niekoniecznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.04.2006 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Drzwi wejściowe zamawiałam razem z witryną. Mamy z wzmocnionego pcv, kolorowe. Muszisz się rozejrzeć - po wykonawcach miejscowych - po sąsiadach i podpytać skąd zamawiali i czy są zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirelli 14.04.2006 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 No tak ! To logiczne jednak są dwie szkoły a/ pierw pojeździć samochodem a potem dowiedzieć się dlaczego jedzie i b/ pierw sie dowiedzieć a potem zacząć jeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.04.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 zawsze masz prawo wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.04.2006 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 przy duzym natezeniu ruchu jednak aluminiowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adass 14.04.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 przy duzym natezeniu ruchu jednak aluminiowe metalplast moze byc ?? podpinam sie jednoczesnie pod temat....z tym ze, ja wybralem alu i po swietach zamawiam wybralem metalplast w wykonaniu Dako z N.Sacza ale jak jareko mi zamiesza to jeszcze moge zmienic decyzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.04.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 profil w sumie bez znaczenia jesli nie masz wiatrolapu to od razu zainwestuj w "cieple" jesli zas bedzie wiatrolap to spokojnie moze byc "zimne" I kilka uwag moim zdaniem istotnych Unikaj szyby po calosci - szybko sie tlucza - daj poprzeczke czy pozioma czy pod skosem ale tak by wypadala przy samej klamce lub pochwycie. Oczywiscie szyba bezpieczna (O-2 - np. 33,2/10/4) choc proponowalbym Ci dla twego wlasnego bezpieczenstwa dac z obu stron bezpieczna - koszt wiekszy ale klopotow w razie jakby klient w taka szybe wpadl nie masz. Zamki dwa i na zasuwnicy a nie oddzielnie. Wtedy masz taka sytuacje ze pierwszym podklamkowym zamykasz a drugi blokuje dodatkowo zasuwnice. Samozamykacz jesli juz to GEZE z dwustopniowa regulacja sily i szybkosci zamykania. Zawiasy hmmm..... drogie ale najlepsze sa Dr.Hana - sam nie wiem dlaczeho tak je nazwali - moze doktor je wymyslil? Jak cos jeszcze - pytaj smialo Przy okazji Wesolych Swiat i pogody ducha przy budowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 15.04.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Jareko- ja bym drugi raz montował wyłącznie z ciepłego alu. Dlaczego? Plastik...odpada na starcie, jest za delikatny do lokalu. Klient raz walnie drziwami, raz zrobi to wiatr... Alu zimne? Co z tego że mam wiatrołap skoro śnieg potrafił leżeć w biurze, bo akurat tak zaiwało.A jak jeszcze dojdzie mróz na zewnątrz a ciepełko od grzejnika wewnątrz to może się okazać że drzwi nie zamkniesz bo obrosną lodem. A z szybą święta racja - wzmocnienie w kierunku klamki/uchwytu (ja mam na kulkę). No i najważniejsze żadnego badziewia tylko dobra firma i dobrzy montażyści(też się przejechałem na jednej f-mie z Kębłowa bo chciałem tanio...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.04.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Mały - o montazystach i producencie juz nie wspomianam - to chyba w koncu do wielu tutejszych bywalcow dotarlo. Na niektorych rzeczach sie nie zaoszczedzi Polemizowalbym z Twoimi doswiadczeniami z zimnym alu z wiatrolapem - jakos reklamacji na takie rozwiazania nie mam. Popelnilem kilka takich konstrukcji w swym zyciu nawet sporo hi hi hi ale tu nie miejsce na reklame A ztym sniegiem.....jesli nie masz wiatrolapu jasne zo od razu masz na wykladzince w biurze snieg - po to wiatrolap stworzono A czy przy jego wykonaniu zastosowano zimne czy cieple to dla tego zjawiska nie ma znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 15.04.2006 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 No własnie witarołap powinien spełaniac swoje zadanie, ale co jeśli obok siebie masz pole? Z którego wieje? W dość zwartej zabudowie to nie problem, ale na terenach bardziej wiejskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.04.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 a co za roznica?Nawet jak wiatr wieje od pola odpowiednio zaprojektowany wiatrolap ochroni wnetrze przed nawianiem sniegu czy czegokolwiek do wnetrza domuWiatrolap musi byc na tyle duzy by po zamknieciu pierwszych drzwi mozna bylo spokojnie np. sie rozebrac z okryc wierzchnich i dopiero wejsc dalej. To co czasem architekci proponuja mija sie z celem - wiatrolap 1mkw? pomylka!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 15.04.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Jeśli są to "pierwsze" drzwi od zewnątrz to niezależnie od tego jakie i czy będą drugie -zdecydowanie aluminium ciepłe - z przekładką termiczną. Mimo, że Cz-wa nie należy do najzimniejszych rejonów kraju istotą wydania ok. 20-30 % więcej jest zabezpieczenie przed przemarzaniem profili- szczelność jest taka sama- a takowe zapewnia przekładka termiczna. Tej zimy w centrum na klatkach schodowych (przy oddalonym nieco kaloryferze) czy wiatrołapach (nieogrzewanych) drzwi "zimne" od środka byłe conajmniej do połowy oszronione, na Mazurach i Suwalszczyźnie- całe, podobnie z drzwiami stalowymi. Drugim problemem jest dobór koloru do zamontowanego gdzieś plastiku, zwłaszcza Salamandra. Jeśli jest to kolor biały to zdecydowanie RAL 9016- w żadnym wypadku RAL 9010 (biały kremowy). Należy również pamiętać o kolorze wypełnienia z panelu blaszanego pod poprzeczką- w zdecydowanej większości standardem jest RAL 9010 - takie blachy tłoczą z reguły nasze (albo i nie nasze tylko hinduskie) huty stali- na RAL 9016 trzeba je specjalnie lakierować !!! Resztę - co do szyb i zamków -napisali przedmówcy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirelli 20.04.2006 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Dzięki Wszystkim za porady ! , coś już wiem... Teraz muszę pobrykać po swojej okolicy i poszukać konkretnych wykonawców. Chcę wykorzystać otwór po oknie o szerokości 183cm i zastanawiam się jeszcze czy dać np. drzwi + okno z boku , czy raczej 2-skrzydłowe drzwi w całym otworze ? Na codzień jedno skrzydło byłoby nieruchome... Ale to już chyba mój problem (podobnie jak kasa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.04.2006 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 jak zamierzasz wnosić lady chlodnicze to może drzwi większe by się przydały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 20.04.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Ja zamawiałem razem z oknami - w OknoPlusie. Przeszklenie chyba P4 (albo P2 - juz nie pamietam ). Zamek listwowy podwójny z blokadą, 4 zawiasy, bez samozamykacza. Kupowałem z załozeniem, że dużego ruchu tam nie będe miał, więc padło na plastik. Jak się spisują - trudno powiedzieć bo do tej pory otwierałem je 3 czy 4 razy (więc jak widać ruch faktycznie niewielki). Ale jestem z nich zadowolony - optycznie ghrają mi z resztą stolarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirelli 20.04.2006 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Kupowałem z załozeniem, że dużego ruchu tam nie będe miał, więc padło na plastik. Jak się spisują - trudno powiedzieć bo do tej pory otwierałem je 3 czy 4 razy Ha! można zatem założyć że dopiero 3 lub 4 razy je zamknąłeś !? Nooo, takiego ruchu to można powinszować ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirelli 20.04.2006 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Bardzo chętnie przeczytam "listy polecające" odnośnie firm wykonujących drzwi aluminiowe do lokali uslugowych z terenu i okolic Częstochowy. Krajanie jesteście tutaj !? Piszcie ! A wszystkich jak zwykle...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 20.04.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Ha! można zatem założyć że dopiero 3 lub 4 razy je zamknąłeś !? Nooo, takiego ruchu to można powinszować ! Poprawne założenie . A ruchu nie ma bo lokal jeszcze nie wykończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 10.06.2008 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Ha! można zatem założyć że dopiero 3 lub 4 razy je zamknąłeś !? Nooo, takiego ruchu to można powinszować ! Poprawne założenie . A ruchu nie ma bo lokal jeszcze nie wykończony. podbijam temat, minęły 2 lata, jestem ciekaw jak się sprawują, sam mam dopiero co wstawione PCV i to dwuskrzydłowe, dali aż 4 zawiasy zamiast standardowo trzech, dyble i do tego jeszcze masa kotew, całe przeszklone + poprzeczka nieco poniżej klamki, pochwyt mi odradzono, klamka niby bardziej trwała. Wizualnie ładny efekt bo współgra dobrze z oknami obok, ale zastanawiam się co będzie dalej. Ma być i ładnie i jednocześnie trwale, mam nadzieję, że taki efekt jest do osiągnięcia. Oczywiście aby nikt nie trzaskał - rozglądam się za w miarę eleganckimi samozamykaczami, najlepiej takimi, których ramię jest ładnie złożone po zamknięciu drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 10.06.2008 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 DORMA, GEZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts