Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plan mieszkania ??

kiwal

Recommended Posts

Scianke bym zostawila, tylko musisz wymierzyc jaki bedziesz miala stol i ile potrzebujesz miejsca na przejscie... bo stol i tak bedziesz musiala przesunac bardziej w strone pokoju tz tak zeby stol stal miedzy dwoma oknami, bo w tej chwili wizualnie to nie ma dojscia do szafek. A juz jak ktos siadzie to w ogole sie tam nie dostaniesz.

ew zastanowila bym sie nad zmniejszeniem tego drugiego "korytarzyka" jest nieustawny i wlaczenia tej pow do sypialni (ew zmniejszenia lekko garderoby )

ale to takie luzne - tak jak jest tez ok

stanowczo zostawic scianke miedzy kuchnia a salonem!!!!

mozna ja pieknie zagospodarowac a ukryje ew balagan kuchenny (nie wierze ze w kuchni bedzie sterylnie jak w katalogu z wnetrzami )

http://images2.fotosik.pl/51/hwfenunnk4g91ol1.jpg

moge ew wstawic (jak chcesz) to co obecnie mam w mieszkaniu w bloku - wlasnie taka scianka odzielajaca kuchnie od "salonu" :wink:

ew zastanowila bym sie nad zmniejszeniem tego drugiego "korytarzyka" jest nieustawny i wlaczenia tej pow do sypialni (ew zmniejszenia lekko garderoby )

ale to takie luzne - tak jak jest tez ok

stanowczo zostawic scianke miedzy kuchnia a salonem!!!!

mozna ja pieknie zagospodarowac a ukryje ew balagan kuchenny (nie wierze ze w kuchni bedzie sterylnie jak w katalogu z wnetrzami )

http://images2.fotosik.pl/51/hwfenunnk4g91ol1.jpg

moge ew wstawic (jak chcesz) to co obecnie mam w mieszkaniu w bloku - wlasnie taka scianka odzielajaca kuchnie od "salonu" :wink:

Bardzo chetnie,proszę wstaw

nee.. ja bym to zostawila jak jest, bo z tego co widze to w sypialni jest wyjscie na balkon, czyli lozko musi stanac w poprzek (glowa do tej sciany po prawej stronie) bokiem do okna. To jezeli powiekszymy sypialnie uzyskamy uskok ktory i tak bedzie pusta przestrzenia i stracimy przez to dluga sciane na szafe (ta wejsciowa).

A po drugie nie wyobrazam sobie tak malego tego drugiego przedpokoju w ktorym bedzie az trzy pary drzwi do trzech roznych pomieszczen.

powiem szczerze...sama do konca nie wiem, co nie gra... :-?

nie podoba mi sie ten fragment zaznaczony - taki kant - przewezenie

no i dwa -

druga sprawaz zdecydownie zle rozwiazany uklad drzwi wejsciowych - drzwi od lazienki.... nawet na tym szkicu widac ze przeszkadzaja jedne drugim - tu ew zrobic drzwi przesuwne od lazienki, albo - (co uwazam za zdec lepsza opcje) wejsciowe otwierane w prawa strone a nie w lewa... wogole dziwny uklad - zwykle drzwi sa otwierane w prawa.... wiekszosc ludzi jest praworeczna wiec to nawet taki "naturalny " uklad.... niz ten zaproponowany na szkicu projektu....

http://images4.fotosik.pl/15/4clqt57iaho5l78qm.jpg

no wiem - dlatego nie mowie ze trzeba tak zrobic - po prostu ten kant tak troszke zaburza mi plan mieszkania (ile tam cm w tym przewezeniu - mierzyliscie?)

na tomiast zastanowcie sie nad tymi drzwiami wejsciowymi - czemu u licha one sa "lewe?" - jak jestescie praworeczni to nawet latwo sprawdzic jak niewygodnie otwierac drzwi na lewa strone (wystrczy typwe drzwi prawe otworzyc lewa reka :wink: )

nie wiem a moze mi sie wydaje ze wiekszosc jest prawych ? :wink:

Tu sa zrobione lewe zeby sie na szafe nie otwieraly, tylko na pusta sciane i kat otworzenia jest wiekszy.

A co do otwierania drzwi, to zalezy ... u mnie w bloku sa drzwi do mieszkan, jedne prawe np moje inne lewe - sasiadki i musze powiedziec ze u sasiadki w lewych jest wygodniej (wyprobowane przy podlewaniu kwiatow) :wink: Drzwi nie otwiera sie prawa reka, tylko przewaznie lewa bo w prawej ma sie klucz a lewa trzyma sie klamke.

U mnie jest jeszcze tak ze ja klamki nie mam tylko galke nie obrotowa i zeby otworzyc drzwi trzeba kluczem przekrecic i pchnac drzwi... ja robie to lokciem i barkiem prawej reki bo w dloni mam klucz. Jak wchodze do sasiadki to otwieram zamek prawa reka a lewa pchne sobie drzwi.

Mohag - nie - odleglosc od sciany z jednej i drugiej strony jest prawie identyczna - czyli kat rozwarcia tez

no ok - to juz kwestia Inwestora 0 czy woli otwierac na szafe czy walic drzwiami wejsciowymi w drzwi lazienki i prowokowac ew zderzenia (drzwi zew "zachodza" na lazienkowe - a w przypadku szerszego otwarcia lazienkowych ... nie fajnie to wyglda ) to juz trzeba by pilnowac zeby byly zawsze zamkniete i zgrywac rownoczesne otwarcie tych w/w drzwi

ps. jako praworeczna osoba zdecydowanie otwieram prawa reka drzwi (nawet jesli trzymam w niej klucze czy zakupy) wydaje mi sie ze to jest odruch - to tak samo jak zwykle np w hipermarketach skrecamy w prawa strone czy zwykle nieswiadomie wybieramy np. schody krecace sie w prawo (zbadane)

Mohag - nie - odleglosc od sciany z jednej i drugiej strony jest prawie identyczna - czyli kat rozwarcia tez

no ok - to juz kwestia Inwestora 0 czy woli otwierac na szafe czy walic drzwiami wejsciowymi w drzwi lazienki i prowokowac ew zderzenia (drzwi zew "zachodza" na lazienkowe - a w przypadku szerszego otwarcia lazienkowych ... nie fajnie to wyglda ) to juz trzeba by pilnowac zeby byly zawsze zamkniete i zgrywac rownoczesne otwarcie tych w/w drzwi

I oby inwestor nie miał sierścucha...w związku z tymi drzwiami... bo sierściuchy bardzo nie lubią drzwi samopas zamkniętych jakichkolwiek ..

Czekaj, czekaj, ale na drugiej ścianie jest wejście do kuchni chyba...czyżby znów konflikt ? Drzwi harmonijkowe - mam awersję, ale to kwestia gustu. Ale tam się chyba zmieszczą wsuwane w ścianę,albo "wjeżdżające" obok wanny ( w kasecie)..może :)