Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie brodzika i kabiny

Recommended Posts

Mam dwa pytanka odnośnie mocowani brodzika akrylowego do podłoża:

1. czym i jak go najlepiej zamocować czy się go przykleja czy moze jest jakiś inny sposób mocowania i czy pod samym brodzikiem wykładać terakotę czy przymocować go bezpośrednio do wylewki ?

2. jak przymocować do tego brodzika i do ściany kabinę prysznicową (kabina Kabi, instrukcji montażu niestety nie ma )

przepraszam za lamerskie pytanie ale nigdy czegoś takiego nie mocowałem i nie widziałem jak się to robi a nichciałbym tego spartolić. Liczę na wyrozmuiłaość i czekam na jakieś podpowiedzi.

Jak rozumiem jest to brodzik taki praiw płaski z syfonem w posadzke. To możesz go smialo zamocowac na piankę montazową. a pod spodem nie musisz dawcć płytek potem tylko będzie upirdliwe docinanie ich po łuku ale to już szczegół :wink: A mocowaniei kabiny no normalnie kurde jak by ci tu powiedziec jak kabiny nie widać :wink:

Zazwyczaj to jest tak, ze listwy brodzikowe ścienne przykręcasz do ścian na kołki rozporowe (powinny byc w komplecie), natomiast dolne prowadzące przyklejasz na silikon do brodzika.

Jednak co kraj to obyczaj ;-)

Na silikon nie zawsze np sa prowadnice które mają na dole specjalne uszczelki np: kabiny KOŁO

Jak rozumiem jest to brodzik taki praiw płaski z syfonem w posadzke. To możesz go smialo zamocowac na piankę montazową. a pod spodem nie musisz dawcć płytek potem tylko będzie upirdliwe docinanie ich po łuku ale to już szczegół :wink: A mocowaniei kabiny no normalnie kurde jak by ci tu powiedziec jak kabiny nie widać :wink:

nie wim jak ten brodzik opisać, brodzik jest wysokości około 20 cm, boki są z akrylu nie obkłada się go płytkami, spód brodzika wypełniony jest kratownicą jakieś 20X20 w środku tej kratownicy jest puste miejsce. Treaz jeszcze jedno pytanie, czy nie przykleja się tej kratownicy do podłogi jakimś klejem bo pianka montażowa może go podnieść, trzeba by było go wypierać od góry. Jak to jest ? Jeśli go żle opisałem to zrobię zdjęcie tego brodzika.

Z tego co opisujesz wygląda mi to na brodzik co juz sam sobie ma konstrukcję nośną tak mi się wydaje jeśłi dobrze zrozumiałem. Co do montazu na piankę to możeż go tak zamocowac a żeby go nie unosiło to po ustawieniu brodzika na podłodze wystarczy go czymś obciążyć nawet na ten czas wody nalac i wystarczy.

Faktycznie jak byś fotki zrobił mozna by dokładną diagnoze postawić :wink:

Z tego co opisujesz wygląda mi to na brodzik co juz sam sobie ma konstrukcję nośną tak mi się wydaje jeśłi dobrze zrozumiałem. Co do montazu na piankę to możeż go tak zamocowac a żeby go nie unosiło to po ustawieniu brodzika na podłodze wystarczy go czymś obciążyć nawet na ten czas wody nalac i wystarczy.

Faktycznie jak byś fotki zrobił mozna by dokładną diagnoze postawić :wink:

maro74 jak możesz zerknij podaję linki do mojego brodzika. Pirwszy link to góra brodzika http://bobi5.republika.pl/index/IMG_0042.JPG drugi link to spód brodzika http://bobi5.republika.pl/index/IMG_0059.JPG

Sprawa prosta jesli chodzi o montaż, wystarczy na spodach tej kratownicy i doooła nanieść silikon i przykleić do podłogi najlepiej na posadzkę pokrytą płytkami dociążyć i posprawie, oczywiście musisz tak dorpwadzić odpływ i zamontowaćwstepnie syfon aby mozna było po zamontowaniu brodzika zamontować od góry górną część syfonu (fajne syfony ma viega sprawdź w necie. Przypuszczam, że brodzik ten nie wymaga już poziomowania ze względu na swoją konstrukcję. więc na glebei po robocie. Kurde fajowy ten brodzik muszę powiedzieć :) . Jak by co to jeszcze pytaj.

• 1 month później...
A powiedzcie, czy w przypadku, w którym podłoga w łazience jest pochyła (uparłem sie, aby mieć podłogę ze spadkami w kierunku kratki ściekowej), jak wtedy ustawić taki akrylowy brodzik? zastanawiam się nad zeszlifowaniem krawędzi (różnica w wysokości to ok 7 mm). Jak rozumiem, z przodu, dolna krawędź powinna dolegać do podłogi? a może tyle (te 7 mm da się wypełnić silikonem?

• 1 year później...

A mi wykonawcy robią problem, żeby zamontować płaski brodzik Koło Pacyfik na poziomie podłogi: podobno kładąc rury w mieszkaniu deweloper za wysoko je podniósł i teraz ...o zgrozo... wykonawca chce mi podnieść ten brodzik na wysokość 25 cm :evil:

Przecież ja nie po to kupowałam brodzik za 5 stów płaski jak stół (prawie) żeby go teraz mieć na wysokości kolan!!!

Doradźcie proszę. Czy to naprawdę jest pies pogrzebany? Czy można się jeszcze jakoś wpuścić w podłogę???

Dzięki z góry!

Na stelarzu:

stelarz przykręcić do brodzika (jeśli brodzik ma miejsce do przykręcenia)

przymierzyc obudowę i obrysować na podłodze,

przykręcić blaszki do mocowania obudowy (jeśli są) do brodzika,

przymierzyc odpływ,wypoziomować.

obrysować zarys brodzika na ścianie,

przykręcić blaszki do mocowania brodzika do ściany (powinny być w zestawie,jeśli nie to dorobić) po 2 na jeden bok,

przykręcić blaszki do mocowania obudowy do podłogi,

zamocować brodzik na blaszki i przykręcić odpływ od góry,

wcisnąć obudowę,

przelecieć wszystkie szczeliny silikonem.

Na styro:

przymierzyć odpływ,wypoziomować.

obrysować zarys brodzika na ścianie,

przykręcić blaszki do mocowania brodzika do ściany (powinny być w zestawie,jeśli nie to dorobić) po 2 na jeden bok,

przykleić styro pianką do podłogi,

dać piankę na styro,na to folia i nałożyć brodzik (nie powinien się przykleić do styro),obciążyć,

przelecieć szczeliny od ścian silikonem,

styro zasiatkować klejem,

przykleić kafle do styro.

Kabinę różnie,ale przeważnie listwy do ścian i prowadnice do brodzika.

Powinny być wkręty nierdzewne.

Na koniec przelecieć silikonem wszystko dookoła.

Zadzwoniłam właśnie do wykonawcy i twierdzi, że tu chodzi o za wysokie odejście rury od pionu i że on w to nie może ingerować (w pion).

Nie może czy nie chce?

Wg niego muszę skontaktować się z hydraulikiem dewelopera... Czy on ma rację czy to tylko wymysły mojego wykonawcy żeby sobie ułatwić życie ...?

Doradźcie proszę

• 3 weeks później...
  • 5 years później...