Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak długo będzie sie operować pojęciem "cieplutko" ,które jest bardzo względne tak do porozumienia się nie dojdzie.

Masz prawo się obrazić ale znudziło mi się naprawde 30 raz pisać to samo - fizyka jest jedna niezaleznie czy teraz czy 30 lat temu z tym,że nie zawsze to co było standardem 30 lat temu teraz jest nadal aktualne - 100 lat temu uważano ,że arszenik leczy a na przeziębienie jest dobte wygrzanie się w piecu - nie wiem czy obecna medycyna nadal stosuje takie metody...

P.S. Zakutość łba to niestety przypadłość związana z wiekiem więc mogę się spodziewać,że za kilkadziesią lat i mnie dopadnie , pewne będę uważał,że to co wykonałęm i zaprojektowałęm było super (bo było :wink: ) i tak nadal będzie (i tu bedę w błędzie) choć znam ludzi mających po 60 lat i otwart umysł,będących cał czas w obiegu - doskonale sobie zdają sprawę,że fizyka zawsze byłą taka sma tylko wcześniej nie mieli takich samycg dostępnych środków - gdyby myśleć inacze trzeba by współczesne auta naprawiać młotkiem i przecinakiem......

P.S. 2 Jeśli się poczułęś urażony to przepraszam - nie było moim zamiarem pierwsz rzecz, druga jakoś nie zauważyłem ,że to Twój ojciec natomiast nie mam zamiaru zmieniać zdania w kwestii ,którą zmiast zakutość łab nazwę stosując eufemizmy - niezmiennością poglądów w czasie - chcesz rad posłuchasz - nie chcesz to nie - w życiu już mi się zdarzyło kilkadziesią trazy obserwować nie słuchanie rad i efekty potem....

https://forum.murator.pl/topic/52032-pod%C5%82oga-na-gruncie-dylematy/page/2/#findComment-1133634

Mnie też zarzucono błąd w wylewce na stropie , ale jeśli to był bląd to bez skutkow ubnocznych . Mając kilkadziesiąt lat , też jestem praktykiem a teoretykiem tym bardziej . Dlatego Geno ma rację . Myśląc w ten sposób co wielu " fachowców " to do dzisiaj koła by nie wynaleziono . Kiedyś w instalacje hydrauliczną włazilo 120 - 150 l wody . teraz 20 - 40 litrow. I kiedyś i teraz jest ciepło ale czy widzisz rożnicę?????????????????? .Z calym szacunkiem dla wszystkich forumowiczow - dziadek Marian
https://forum.murator.pl/topic/52032-pod%C5%82oga-na-gruncie-dylematy/page/2/#findComment-1133656

Mnie też zarzucono błąd w wylewce na stropie , ale jeśli to był bląd to bez skutkow ubnocznych . Mając kilkadziesiąt lat , też jestem praktykiem a teoretykiem tym bardziej . Dlatego Geno ma rację . Myśląc w ten sposób co wielu " fachowców " to do dzisiaj koła by nie wynaleziono . Kiedyś w instalacje hydrauliczną włazilo 120 - 150 l wody . teraz 20 - 40 litrow. I kiedyś i teraz jest ciepło ale czy widzisz rożnicę?????????????????? .Z calym szacunkiem dla wszystkich forumowiczow - dziadek Marian

dziadku Marianie ... z całym szacunkiem ... ale chybiony przykład :-?

instalacja, która miesci 20 l wody jest tylko nowsza i modniejsza - to jej zalety ...

natomiast lepsza jest instalacja - stara ... sprawdzona ... ta która miesci 150 l wody ...

wesołych świąt ...

https://forum.murator.pl/topic/52032-pod%C5%82oga-na-gruncie-dylematy/page/2/#findComment-1133718

Geno w pierwszym poście otwierającym dyskusję piszę "Ojciec", ale widocznie masz typową forumową przypadlość, nie czytania tego co piszą inni byle pisać co Ty uważasz.....

po drugie dobrego doradce poznaje się po tym ja prezentuje swoje zdanie, a nie jak zajmuję sie krytyką i ocenianiem innych, szczególnie epitetowaniem tych który mają inne zdanie

po 3 obrażanie czyjegoś ojca... wybacz, niesmaczne....

po 4 gdybyś po prostu pisal na temat, a nie o innych, nie byłoby zbędnej rozmowy...

po 5 jeśli jesteś znudzony pisaniem tego samego zrezygnuj z miana doradcy, albo nic nie pisz, jeśli masz pisać tylko po to by innych obrażać

po 6. jeśli ktoś ma zrobione tak jak ma, i jest to rozwiązanie bardzo ekonomiczne i jest cieplutko to dlaczego to krytykujesz?????

piszę dlatego bo sam jestem uczestnikiem kilku innych forum, także jako doradca czy moderator i wiem ze czas innych jest bezcenny i każdy pisze na temat a nie o "Jasiach"

jak sam brzoza wskazuje nie wszystko co stare jest złe...

przykład... miałem nowego vw bora i po roku silnik miał totalną awarię, sprzedalem i mam 16 letnią toyotę i od lat nic się nie psuje i dodatkow ma jeszcze bogatsze wyposażenie.... ale oczywiście jakiś "geno" powie mi że nowe rozwiązania są lepsze.... owszem w autach ma się bardziej co psuć, a w starych sie nie ma co psuć.... przykład nie pasujący do budownictwa.... ale wskazujący nie wszystko co stare to złe....

https://forum.murator.pl/topic/52032-pod%C5%82oga-na-gruncie-dylematy/page/2/#findComment-1134208

Geno w pierwszym poście otwierającym dyskusję piszę "Ojciec", ale widocznie masz typową forumową przypadlość, nie czytania tego co piszą inni byle pisać co Ty uważasz.....

Jak to mówia zdarza się nawet najlepszym...

po drugie dobrego doradce poznaje się po tym ja prezentuje swoje zdanie, a nie jak zajmuję sie krytyką i ocenianiem innych, szczególnie epitetowaniem tych który mają inne zdanie

Staram się jak mogę ale jeżeli argumenetem jest "ciepełko" to rónie dobrze możemy rozmawiać o llądowaniu Talinó w Klewkach - mogę tylko rozłożyć ręce.

po 3 obrażanie czyjegoś ojca... wybacz, niesmaczne....

3 raz nie będę tego samego tłumaczył.

p

o 4 gdybyś po prostu pisal na temat, a nie o innych, nie byłoby zbędnej rozmowy...

Piszę jak najbardziej na temat. Miarodajne są dla mnie tylko jednostki - nie ciepełka,oddychania

po 5 jeśli jesteś znudzony pisaniem tego samego zrezygnuj z miana doradcy, albo nic nie pisz, jeśli masz pisać tylko po to by innych obrażać

Zastanowię się nad tym. Znudzony nie jestem o ile argument trafia na podatny grunt bo o ile na temat co jest lepsze w jakmiś przypadku B15 czy B20 możan się spierać to z argumentem "Panie ,tworde jak kamień" to juz nie bardzo....

po 6. jeśli ktoś ma zrobione tak jak ma, i jest to rozwiązanie bardzo ekonomiczne i jest cieplutko to dlaczego to krytykujesz?????

Dlatego,że tzw. hAmerykanie jeszcze do tej pory jeżdża samochodami palącymi 25 litrów na stówkę i dla nicj jest to ekonomiczne a dla nas już nie - rzecz pierwsza, druga samochód używasz krótko - dom trochę dłużej.

piszę dlatego bo sam jestem uczestnikiem kilku innych forum, także jako doradca czy moderator i wiem ze czas innych jest bezcenny i każdy pisze na temat a nie o "Jasiach"

Pisałąme na temat a wybacza Jasiów niestety spotykam na budowach codziennie prawie o o ile trzeba mieć szacunek do kogoś kto kilkadziesiąt lat budował i tworzył to niestety większość ma typową przypadłość budowlańców - jak się raz coś nauczyli takby chcieli robić do końca życia- tak nie możann ,budownictwo ,technologie,realia,wymogi zmieniają się cały czas i nie można bazować na wiedzy sprzed 30 lat. Ile razy na forum były problemy z murarzami np. bo nie chcieli się nauczyć jak wykorzystywać nowe materiały a przyczyna jest prozaiczna - nie wyrobili w sobie nawyku dokształcania się przez całeż życie - potem jest tylko odtwóczość.

jak sam brzoza wskazuje nie wszystko co stare jest złe...[/qute]

Zamek w Malborku np. jest bardzo fajny.

przykład... miałem nowego vw bora i po roku silnik miał totalną awarię, sprzedalem i mam 16 letnią toyotę i od lat nic się nie psuje i dodatkow ma jeszcze bogatsze wyposażenie.... ale oczywiście jakiś "geno" powie mi że nowe rozwiązania są lepsze.... owszem w autach ma się bardziej co psuć, a w starych sie nie ma co psuć.... przykład nie pasujący do budownictwa.... ale wskazujący nie wszystko co stare to złe....

Troszkę nie adekwatny przykład - izolacje termiczne to akurat żadna nowość - nowością raczej są standardy zużycia energii - a włąściwie standardy parametrów przegród.

https://forum.murator.pl/topic/52032-pod%C5%82oga-na-gruncie-dylematy/page/2/#findComment-1134269

Zacznę od początku,żeby nie mówić ,że moją domeną jest bicie piany:

Układ powinien być mniej więcej taki:

-grunt rodzimy - ważne aby grunt nie był przekopany ! Druga sprawa nie może to być humus ani wstawki zanieczyszczeń organicznych

- 30cm zagęszczona podsypka z piasku lub tłucznia różnych frakcji - większych w warstwie spodniej ,mniejszych w wierzchniej, zagęszczenie mechaniczne po 15 cm - bardzo istotna sprawa z tym zagęszczeniem ! Prawidłowo wykonana podsypka zapobiegnie osiadanieom posadzki

- podkład betonowy B7,5 ; B10 gr. 10 cm - pozwala ułożyc bezproblemowo papę termozgrzewalną , osłania izolację, posadzka lepiej przenosi obciążenia

- papa termozgrzewalna podkładowa V 60 S 35

-folia polietylenowa 0,2mm - warstwa poślizgowa

- styropian min. FS20 lub FS30 - nie mieszać różnych ! Nowe nazwy to EPS 100-038 i EPS 200-036 , 2 x po 5 cm ,ułożony naprzemiennie tak aby styki się nie pokrywały

- folia polietylenowa 0,2mm - zapobiegnie również "zabetonowaniu" styków

- posadzka min. 5cm

Taki układ jest pewien co do prawidłowej pracy (brak osiadań,spękań), dobrze zabezpieczony przed wilgocią i rozsadny pod wzgledme strat cieplnych - posadzka bez termoziolacji i np. wykończenie gresem to gwarantowany ból stawów oraz syszyfowe grzanie niemalże bo spora część energii to bedzie podgrzanie posadzki.

Nie ma takiej możliwość aby w przypadku o jakim piszesz - silikaty bez izolacji termicznej a jedynie z pustką było jak to nazywasz "ciepełko" co ja rozumiem przez to,że obojetnie jaki rodzaj ogrzewania i obojętnie gdzie zastosuję będę miał stosunkowo tanio. Chyba,żesię wybudujesz na geotermie.

https://forum.murator.pl/topic/52032-pod%C5%82oga-na-gruncie-dylematy/page/2/#findComment-1134295

a ja wole kamienie i zwir od piasku ...

nasypany w wykop piach jest bowiem kruszywem na ogół tylko z nazwy ...

to co sie sypie miedzy fundamenty nie jest piaskiem płukanym

a tanio kupowaną brają prosto z wykopu - mieszaniną piachu z gliną czy iłem rzecznym (a w ile zawarte sa skłądniki wypłukiwane z gleby ... czyli z pseudo "humusu"... ), ta braja zwana piaskiem podciaga kapilarnie wilgoć aż miło ...

zageszczenie tej braji ubijaczką o tak małej wadze, nasypywanej w warstwach na ogół wiekszych niz ubijaczka (nawet czysty piach) jest w stanie zagęscic i w czasie o jakim pisze wieszość forumowiczów ... to parodia zagęszczania ...

ale poniewaz stopnia zageszczenia nie sprawdza na ogół geolog ...wszyskim wydaje sie ze jest w porząsiu ...

a ta błotna braja na ogół osiada po zabetonowaniu ... posadzka po uderzeniu w nią młotem wydaje tylko głuchy odgłos ... a trzyma sie to jakoś kupy dzieki betonowi - bo teraz - dla asekuracji - na posadzke daje sie taki sam mocny jak na strop ... :-?

kamień i zwir ma ta zalete ze nie trzeba ich zagęszczec ...

nie podciaga kapilarnie wody tak jak braja - a wiadomo ze suchy materiał jest lepszym izolatorem ciepła

no i powietrze zawarte pomiedzy kamieniami izoluje posadzke cieplnie

(izolatorem w wełnie mineralnej nie sa igiełki wełny ... to powietrze pomiedzy tymi igiełkami izoluje ... podobnie w styropianie, perlicie itd. izoluje zamkniete powietrze )

wiec dlatego twierdze, ze Stary Murarz wiedział co robi sypiąc na podłoze żwir ...

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/52032-pod%C5%82oga-na-gruncie-dylematy/page/2/#findComment-1134322

a ja wole kamienie i zwir od piasku ...

nasypany w wykop piach jest bowiem kruszywem na ogół tylko z nazwy ...

to co sie sypie miedzy fundamenty nie jest piaskiem płukanym

a tanio kupowaną brają prosto z wykopu - mieszaniną piachu z gliną, która podciaga kapilarnie wilgoć aż miło ...

Jeśli budują chałupnicy a nie budowlańcy to tak. Jeśli sie samemu kupuje t chyba jednak się widzi co.

zageszczenie tej braji ubijaczką o tak małej wadze, nasypywanej w warstwach na ogół wiekszych niz ubijaczka (nawet czysty piach) jest w stanie zagęscic i w czasie o jakim pisze wieszość forumowiczów ... to parodia zagęszczania ...

Jeśli mówisz o brei to rozumiem,że musi być to właściwie w wodzie...suchy (wilgotny) piasek zagęszcza się bez problemu

ale poniewaz stopnia zageszczenia nie sprawdza na ogół geolog ...wszyskim wydaje sie ze jest w porząsiu ...

Fakt ale przy mechanicznym zagęszczaniu i odpowiedniej grubości warstwach zagęszczanych geolog czy geotechni potrzebny nie jest , będzie dobrze , to nie autostrada.

a ta błotna braja na ogół osiada po zabetonowaniu ...

Ludzie często nie usuwają całego humusu, zostawiają przekopany wykop, podsypkę źle zagęsczają i stosuja o nieodpowiedniej grubości albo jak mówisz sypią byle co to i osiada.

posadzka po uderzeniu w nią młotem wydaje tylko głuchy odgłos ... a trzyma sie to jakoś kupy dzieki betonowi - bo teraz na posadzke daje sie taki sam mocny jak na strop ... :-?

To jest ten margines dla wykonawców "zdolnych inaczej" - d tej pory jakoś tak było a powoli się zmienia ,że budowlanćy kiedyś to niestety była jakaś zbitka przypadkowych ludzi - nie wszyscy oczywiście ale panowało takie przekonanie,że jeśli nic nie umiesz i do niczego się nie nadajesz to zawsze możesz zostać budowlańcem.

kamień i zwir ma ta zalete ze nie trzeba ich zagęszczec ...
:o

Trzeba zagęszczać zaróno tłuczeń jak i żwir tylko żwir jest trudniej ze względu na obłość - kliniec czy tłuczeń sam się klinuje i w ten sposób łatwiej zagęszcza i jest bardziej stabilny mechanicznie.

nie podciaga kapilarnie wody tak jak braja - a wiadomo ze suchy materiał jest lepszym izolatorem ciepła

Może nie tak jak paisek ale podciąga również.

no i powietrze zawarte pomiedzy kamieniami izoluje posadzke cieplnie

(izolatorem w wełnie mineralnej nie sa igiełki wełny ... to powietrze pomiedzy tymi igiełkami izoluje ... podobnie w styropianie, perlicie itd. izoluje zamkniete powietrze )

wiec dlatego twierdze, ze Stary Murarz wiedział co robi sypiąc na podłoze żwir ...

pzdr

Pierwsza sprawa to wielkość tej izolacyjności to błąd statystyczny. Druga rzecz - nigdzie wcześniej nie miałem uwag negatywnych do użycia żwiru jako podsypki - uwagi miałęm natomiast do nie zastosowania podkładu z chudego betonu i do ułożenia papy bezpośrednio na podsypce oraz do tego,iż brak zastosowania izolacji termicznej to obecnie archaiczny pomysł i myśle,że nie trzeba specjalnie byc lotnym aby dojść do wnioskó dlaczego.

https://forum.murator.pl/topic/52032-pod%C5%82oga-na-gruncie-dylematy/page/2/#findComment-1134333