Adaśko..... 15.04.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Mam problem mam nowy dom i skusiłem se zeby wszystko pomalowac farbami DULUX. Ściany i sufity mam z płyt GK wszystko robiłem tak jak mi powiedzieli fachowcy, kupiłem grunt i wygruntowałem syfit i ściany, po 24h pomalowałem sufit na biało i sciany na zielono. I na drugi dzien zauważyłem popenkania przypominające pajęczyne przejechałem ręką i wszystko sie posypało ale tylko w niektórych miejscach w których była gładz i widac łączenia płyt, są ciemniejsze od reszty a pomalowałem 2 warstwy. Pomocy!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-COLOR- 15.04.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Mogłobyc tak, ze płyty byly szpachlowane kilkakrotnie bez miedzy gruntowania. Odspoila sie jedna warstwa gladzi polozona na zakurzona powierzchnie.Teraz wg mnie to zeskrobanie miejsc spekanych, gruntowanie dobrym preparatem, przeszpachlowanie i pomalowanie.Miedzy malowaniami zrób jednodniowy odstep. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 15.04.2006 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Tak jak kolego pisał mogło być nałozone kilka warst na siebie gładzi gdzie były międzyszlifowania. Co do pasów ciemniejszch tak sie dzieje jak szpachlowane są tylko łączenia płyt. Z mojego doświadczenia moge powiedzieć jeszcze że takie pajęczynki robią sie jak farba za szybko wysycha - ale to przy jednowarstwówkach (poprostu jest zaciepło w pomieszczeniu), no i oczywiście jak nie jest dobrze starty pył po szlifowaniu. Ja osobiście używam i polecam klientom Duluxa jak narazie nie spażyłem sie na nim. Są jeszcze dekorala, cztery pory roku, śnieżki kolor ale to kolejna pułka troche niższa (to są moje osobiste spostrzeżenia). No i dulux obniżył teraz cene swoich farb Ps odpowiednie oswietlenie i będzie malinka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw 15.04.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Mogłobyc tak, ze płyty byly szpachlowane kilkakrotnie bez miedzy gruntowania. Odspoila sie jedna warstwa gladzi polozona na zakurzona powierzchnie. Teraz wg mnie to zeskrobanie miejsc spekanych, gruntowanie dobrym preparatem, przeszpachlowanie i pomalowanie. Miedzy malowaniami zrób jednodniowy odstep. Podpisuję z małą modyfikacją - spróbuj gruntu do głębokiego gruntowania np. Ceresit wymieszanego z bezbarwną emulsją po przeszpachlowaniu, przed pomalowaniem - efekt gwarantowany - sam przerabiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozka1 15.04.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Dołoże swoje 5 groszy: podstawa to gips użyty do szpachlowania spoin, potem to co Vondraczek, -COLOR- pisali, źle oczyszczone podłoże przed malowaniem i oto wynik. Gips do szpachlowania spoin nie gładź polecam Vario, CE78, z niższej półki Megaron FINISZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaśko..... 16.04.2006 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 Dzieki za dobre rady. Ja zaczynałem gipsowac łączenia takim gipsem z knaufa z włuknem a potem na to gładz tylko musiałem dac 2 warstwy tej gładzi bo po pierwszym gipsowaniu nie było to równe a oco chodzi z tym między gruntowaniem?? ja jestem w tych sprawach amatorem acha i jeszcze mam pytanie do Vondraczka bo napisałes ze sa tylko gipsowane łączenia, to ja mam wygipsowac całość ?? jak tak to jak to zrobic?? przecież ja sie zajade a co do pękającej farby to gadałem z kumplem i mi powiedział ze miałem za zimno w pokoju i farba nie zdążyła wyschnąc przed drugim malowaniem i miałem odczekac conajmniej tydzien w takiej temp. a mam ok 15 stopni bo jeszcze nie mam pieca centralnego. Jeszcze raz dziekuje za rady i pozdrawiam wszystkich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts