Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz dla bogatych ???

Gość

Recommended Posts

We wczorajszym wydaniu Rzeczpospolita donosi o prognozach cenowych na paliwa po nasym wejsciu do unii.

Znaczne podwyzki obejma rowniez indywidualnych odbiorcow gazu oraz energii elektrycznej.

Tak wiec szanowni amatorzy kotlow gazowych tudziez "napromiennikow" elektrycznych jest jeszce troche czasu, aby podjac, byc moze, kluczowa decyzje w kwestii wyboru sposobu dogrzewania naszych polskich, juz i tak watlych cial w dlugie mrozne wieczory i nie tylko.

A mialo byc tak dobrze ...

Anonimowy polski dziad.

Pewnie sprawdzi się stwierdzenie jednego z producentów zautomatyzowanych kotłów na miał węglowy:

"...udało się pogodzić wygodne, zautomatyzowane spalanie miału węglowego z atrakcyjną ceną. Coraz częściej spotyka się klientów demontujących praktycznie nowe kotłownie olejowe czy gazowe, znanych zachodnich firm i instalujących w ich miejsce kotły miałowe..."

Do Jana-K - gaz dlatego byl tanszy, bo olej sprzedawano po

cenach rynkowych (konkurencja !), a gaz dla indywidualnych

uzytkownikow mial chyba ceny urzedowe albo cos (z przyczyn socjalnych). Ten art. w Rzplitej (wczorajszej - czesc zielona,

chyba 2 strona) nie daje zadnych konkretnych wielkosci, niestety.

Wiec OCIEPLAC !!!

Krzysiek

Już na dzień dzisiejszy jest drogi ,także ocieplanie jest niezbędne,na pewno nie jest to chwyt reklamowy,gdyż ludzie jak mają pieniadze to ocieplają - tak ich wykańczają rachunki za gaz. Ja tylko słyszałam w tv ,że narazie podwyżka nam nie grozi gdyż Polacy podpisali z dostawcami gazu jakąś umowę. Ale to na czas najbliższy.Potem -niewiadomo.

Niestety, ale nikt nie jest w stanie dokładnie przewidzieć proporcjipodwyżek cen różnych mediów. Wiem tylko, że pomimo zamieszkiwania kilka kilometrów od czynnej (jeszcze) kopalni węgla kamiennego i możliwości kupna węgla po cenie niższej (nie obarczonej wysoką ceną transportu i pośrednictw)wybrałem ogrzewaniwe gazowe. Jest to dla mnie wygodniejsze w użytkowaniu.

Pozdrawiam.

Obawiam się, że nie tylko gaz będzie drożał ale również prąd, węgiel, ropa itp. Tego nie da się uniknąć. Jedyna rada to nawiązać kontakt z autorami projektu komplksowej instalacji odnawialnych źródeł ciepła, który wprowadzili w życie dla osiedla domków jednorodzinnych w gm. Wawer (Warszawa).