Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Pluszowych

mikun

Recommended Posts

Projekt bardzo ładny, bardzo podobny do mojego, zwłaszcza po przeróbkach jakie zrobilam, na pewno będę czytala ten dziennik, ja zaczynam w maju (projekt K3 z http://www.domyzkontrastem.com ), bardzo podobne wymiary i wielkośc domu, identyczny dach, zmieniłam więźbe pod dachówkę. Życze powodzenia.

Dzięki Mikun za życzenie świąteczne :) .

My również Wam życzymy Wesołych i Spokojnych Świąt Wielkanocnych.

Jeśli chodzi o ogrzewanie to oprócz tradycyjnego ogrzewania CO będziemy mieli kominek z płaszczem wodnym. Wiele osób ogrzewa w ten sposób swoje całe domy. Jeśli to rozwiązanie z kominkiem się sprawdzi to pozostaniemy przy nim. W rezerwie jest jeszcze ogrzewanie gazowe (kocioł dwufunkcyjny). Narazie jednak gaz odpada. Po pierwsze przyłącze do sieci gazowej kosztowałoby nas obecnie 17 tyś zł. :o :( , po drugie gaz jest coraz droższy :-? :x .

A Wy jakie macie rozwiązanie odnośnie ogrzewania Waszego przyszłego domku?

Witaj mikun! Bardzo ładny projekt, gdyby nie to że dach ma 22 stopnie (bo ma tyle prawda?) to być moze byłby moim faworytem. Też mamy parterowy (nieużytkowe poddasze tzn. będzie tam składzik rzeczy niepotrzebnych). Tyle że u nas wymóg był minimum 30 stopni nachylenie dachu.

Pisz dalej dziennik i wklejaj zdjęcia.

A tak poza tym to zapraszam do Grupy Bydgosko-Toruńskiej.

Dzięki wielkie za dobre słowo.

My będziemy mieli ogrzewanie elektryczne + kominek z rozprowadzeniem, ale o tym w dzienniku napiszę (mam nadzieję) wkrótce..

Aga - Żona Facia - ładny wasz projekt, też go rozważaliśmy ale brakowało nam jedngo małego pokoju na "gabinet", czytaj miejsce w którym mógłbym mieć swoje rupiecie. Komputer, gazety i inne rzeczy z którmi moja Madzia wyrzuciałby mnie np. z naszej sypialni czy salonu :D

Zatrzymałam się na dłużej w waszym dzienniku bo tak jak nasz dom jest parterowy. Nasz jest troszkę mniejszy i bez garażu. Chyba ruszymy w jednym czasie (patrz równiez dziennik Roberta i Agi). My lada dzien otrzymamy pozwolenie, a poźniej dwa tygodnie na uprawomocnienie i łopaty w ruch...

Zapraszamy do naszego dziennika!

Dzięki wielkie za dobre słowo.

My będziemy mieli ogrzewanie elektryczne + kominek z rozprowadzeniem, ale o tym w dzienniku napiszę (mam nadzieję) wkrótce..

Aga - Żona Facia - ładny wasz projekt, też go rozważaliśmy ale brakowało nam jedngo małego pokoju na "gabinet", czytaj miejsce w którym mógłbym mieć swoje rupiecie. Komputer, gazety i inne rzeczy z którmi moja Madzia wyrzuciałby mnie np. z naszej sypialni czy salonu :D

Wiesz, że my też będziemy mieć ogrzewanie elektryczne (marzy nam się PC ale za drooooga!!!) + kominek z DGP. Tak jak u Was :D

Ten czwarty pokoik - "gabinet" nam też by się przydał, ale na razie nie ma mowy o drugim bobasku więc wykorzystamy najmniejszy pokój.

A ile Wasz Pluszowy ma latek??? (tzn. dzidzia :D ) bo nasz Adam w czerwcu skończy 2 lata.

Gorąco pozdrawiam

Aga - Żona Facia -nasz synuś ma 15 miesięcy więc nie jest dużo młodszy od Waszego.

a co do ogrzewania to mamy mały problem, konsternację, brak porozumienia itd itp no bo nie wiemy co zrobić w sypialniach

a zresztą pisałem już

więc co będziecie robić w sypialniach też podłogówkę aku, piece akumulacyjne czy konwektowy? Bo jakoś nie mogłem tego znaleźć u was w dzienniku

Ja tam się tej podłogówki w sypialni i pokoju dziecka nie boję ale jakoś tak nie wiem czy np. konwektory by nie wystarczyły

Są ludzie co tak mają ale ja jakoś do tego nie jestem do końca przekonany.

Czy aby napewno wystarczy dmuchąć ciepłym powietrzem w tańszj taryfie

Cześc Mikun, z czego bedziesz budował, czy robileś kalkulacje ile za cały dom?

Jesli chodzi o ogrzewanie to ja zdecydowalam- gaz z butli do podłogowki, która będzie wszędzie a cwu z kominka z płaszczem jako wspomaganie do ogrzewania c.w.u. i ogrzewania zimą i do zmniejszenia rachunków za gaz.

Cześc Mikun, z czego bedziesz budował, czy robileś kalkulacje ile za cały dom?

Jesli chodzi o ogrzewanie to ja zdecydowalam- gaz z butli do podłogowki, która będzie wszędzie a cwu z kominka z płaszczem jako wspomaganie do ogrzewania c.w.u. i ogrzewania zimą i do zmniejszenia rachunków za gaz.

Żona Mikuna

Będziemy budować z Porothermu25+12cm styropianu. Podłogi ocieplimy 15cm styropianu. Na strop położymy 30cm wełny mineralnej.

Dom będzie budować nam firma budowlana, no i wybudują nam za 185tyś tzw. stan developerski( dachówka ceramiczna, okna, drzwi wejściowe, brama garażowa, wszystkie instalacje, tynki wew.i zew. oraz elewacje zew., w środku wylane podłogi.)

pzdr

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Cześć Aga - Żona Facia - będziemy robić elektryczne akumulacyjne.

Salon, hol, kuchnia i łazienka - podłogówka akumulacyjna.

Sypialnie - piece akumulacyjne statyczne Dimplex. Jakieś niby fajne :) dodatkowo z promiennikiem i że niby prawie jak dynamiczne.

Gabinet - konwektor (prawdopodobnie)

Do tego kilogram czujek i pierdółek.

Ogrzewacze przepływowe - 3 szt. a w zasadzie to 2+1 :) , bo żeby w łazience jakiś wypasik (oby) a w kuchni i ubikacji coś mniejszego.

Piszę tak dość ogólnie ale piszę z pamięci. Dokładną ofertę: co gdzie, jak, za ile itd itp mamy mieć w tym tygodniu. W sumie miało być w piątek no ale ok. Niech policzą wszystko co i jak.

Pozdrawiam[/b]

• 3 months później...
  • 1 month później...