a_kacper 16.04.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 Mam pytanie czy do piecyka typu "koza" można założyć wężownice i zrobić małe CO w domku 50m2. góra 5grzejników i uzyskać jeszcze ciepłą wode.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 16.04.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 a_kacper można tylko po pierwsze dużo z tym roboty i niema gwarancji czy jeżeli sam to zrobisz wężownica będzie wydajna już lepiej zainstalować na wylot spalin wymiennik wodny który odbiera tenperaturę spaliną i przenosi do wody która w nim się znajduje a do wody urzydkowej musiałbyś zastosować pojemnościowy zasobnik na wodę z wężownicą spiralną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.04.2006 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 Hmmmm... Żeby tylko ta radosna twóczość w dziedzinie budowy urządzeń służących do podgrzewania wody i instalacji co się tak nie skończyła http://www.kgpsp.gov.pl/portal/kgpsp/pl/wydarzenia/?_ln=10547 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 16.04.2006 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 beton44 są lepsi facowcy i gorsi fachowcy ja pisząc myślałem o podłonczeniu takiego wymiennika w systemie c.o otwartym z zbiornikiem przelewowym w najwyższym punkcie instalacji.Takie podłonczenie jest całkowicie bespieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 16.04.2006 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 Ja nierobiłbym zbiorniczka cisnieniowego tylko naczynko powyżej grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 16.04.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 Mo właśnie o takim czymś myślałem pisząc odpowiedz.Radziłbym ci naczynie z nierdzewki z zaworkiem i pływakiem takim jak w spłuczce od w.c ,jak braknie wody w systemie to pływak opadnie zawór się otwoży i dopełni system c.o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 17.04.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Bez obrazy ,ale koza to tych spraw się nie nadaje .Owszem są pomysłowi dobromiry ,ale i Słodowy tu by odradził ze wględów bezpieczeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 17.04.2006 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 No to powiedzcie mi dlaczego taka konstrukcja może być niebezpieczna? Co może być nietak??? Jak zamontuje dobrą wężownice to myśle że nie powinno być problemu-chyba... A może się myle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_futer 19.04.2006 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Witam Ja mam wsadzoną tzw. podkowe w kominek murowany, do tego 3 grzejniki w systemie otwartym i od 3 lat mam ciepełko w domku 75m2. Problemem było jedynie dobranie wielkości zbiornika przelewowego... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 19.04.2006 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 mr_futer[/b powiedz na czym polegal problem? Wydaje mi sie że zbiorniczek 20-40litrów do pięciu grzejników wystarczy?-Ja mam tylko problem z wielkościa weżownincy- bo to dzięki niej jest te ciepełko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_futer 19.04.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Po prostu dawałem za mały . Teraz jest ok.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 19.04.2006 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 mr_futetr czyli jak dałeś mały zbiorniczek to gotowała się woda tak? Czy zapowietrzały sie grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_futer 19.04.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 jak przesadzisz z paleniem to na taką niewielką ilość wody to i tak zagotujesz....., a grzejniki mam zrobione z delikatnymi spadkami i się same odpowietrzają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 19.04.2006 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 w moim systemie przewidziałem miejsce na pomkę CO i odpowietrzniki w grzejnikach. Zastanawia mnie tylko wielkość wężownicy?Rozumiecie żebym nie musiał spalić 10ton węgla przez zime żęby mieć stała temperature 22stopnie Celcjusza..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_futer 19.04.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Niestety w tym ci nie pomogę, ja dobrałem wielkość podkowy do paleniska, pompki nie posiadam, (grawitacja) rurki dużej średnicy.. A czy ciepło w domu, zależy od ocieplenia domu, ja mam stary drewniany docieplony wełna 5cm + deska na szalunek. wiaderko węgla = 26-27 st. cały dzień Niestety specyfika dla ciepłego drewnianego domu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 19.04.2006 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 mr_futer powiedz mi jak wygląda ta podkowa? I czy kupiłeś ją czy była robiona pod wymiar?dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_futer 19.04.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Można kupić, ale ja robiłem pod wymiar, z kształtek stalowych 5/4 cala. Wygląda to tak, jakbyś okrąg z takiej rurki złożył na pół i wylot z górnej części to zasilanie, a z dolnej to powrót... Poszukaj po sklepach gdzie można kupiś ruszta, pogrzebacze etc. i zapytaj o potkowę.. Dawniej stosowane to było w kuchniach węglowych.... Mam nadzieję że pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 19.04.2006 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 mr_futer wiekie dzięki oczywiście że pomogłeś!!!Może ktoś zna sklep w Warszawie gdzie jest duży wybór podków, wężownic itp.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 19.04.2006 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Pytanie techniczne jak wygląda kwadratowa wężownica?Chodzi mi jak się podłacza zasilanie i powrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts