Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do domu Zuzy 35 - co ogrodu nie chciała ....

Recommended Posts

Może Moderator rozumie sens moich wypowiedzi ... Na tym forum jestem dziadkiem. Przez te lata nigdy nikogo nie starałem się obrazić. W tym wątku również nie miałem i nie mam takiego zamiaru.

Dla mnie jest różnica w zwrocie: "jesteś głupia gęś", a "stwarzasz pozory głupiej gęsi". Pierwszy można uznać za obraźliwy, a drugi nie! Czy stwierdzenie: "stwarzasz pozory głupka" to to samo co: "jesteś głupi"? Wręcz przeciwnie! Jeśli trudno to zrozumieć z tej strony, to napiszmy to inaczej. Czyż stwierdzenie: "Sprawiasz wrażenie mądrego" nie mówi wprost "jesteś głupi". Podobnie - "stwarzasz pozory głupiego" w moim rozumowaniu oznacza "jesteś mądry" Tak ja to rozumiałem pisząc te słowa. Jeśli Zuzę uraziłem przepraszam.

Nie rozumiem również co jest obraźliwego w stwierdzeniu; "dziennik pisany jest w formie zwierzeń czpiotki idiotki" Czy to oznacza że ja napisałem "Zuza jesteś czpiotka idiotka?: NIE ja tak interpretuję formę, sposób, styl pisania. Mam prośbę. Proszę napisać mi krótko i węzłowato, w jakim stylu pisany jest ten dziennik? Czekam na jednozdaniowe opisy formy.

Chłop i budowanie...

Czy pisząc: "Nie znająca się panienka powinna mieć chłopa co się na tym zna" kogoś uraziłem? Czy ja się zastanawiałem, pisząc te słowa, czy Zuza jest, czy nie jest mężatką?

Jestem tradycjonalistą. Niektórzy nazywają to szowinizmem. Uważam że pewne role do spełnienia ma kobieta, a inne mężczyzna. Jakoś się tak dziwnie porobiło, że się to teraz miesza. Mnie się to nie podoba.

"Panienka" w moich stronach nie jest obraźliwym słowem. Przepraszam jeśli gdzieś interpretowane jest inaczej.

Zuza - nie miałem nigdy zamiaru Cię obrażać - jeśli tak wyszło przepraszam.

• Odpowiedzi 162
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiecie co, a ja rozumiem co Ged napisał, bo sama odniosłam wrażenie, ze Zuza kreuje się na słodką idiotke i głupią gęś przynajmniej w kwestuach budowlanych. Ale to przecież wcale nie znaczy, ze jest gęsią czy idiotką. Nie zaperzajmy się.

To tak na marginesie.

Natomiast stwierdzenie

... Nie znająca się panienka powinna mieć chłopa co się na tym zna. Bo chłopu budowanie sprawia frajdę, a jeszcze większą gdy mu się nikt nie wtrąca.

mnie powaliło.

Mój mąż nie zna się na budowie i niech tak zostanie. Wystarczy, ze zarabia na nią i służy mi pomocnym ramieniem. Niech każdy robi to co umie najlepiej. I rozumiem Zuzę, ze nie ma ochoty uczyć się budowania jak ja nie mam ochoty uczyć się jak np leczyć ludzi.

A to, ze w naszym kraju wszyscy są budowlańcami i wszyscy lekarzami jest chore własnie.

Ged, stylowy dom budujesz, ale na Boga nie rozumiem dlaczego sam kreślisz rysunki po nocach zamiast dac zarobić jakiemuś choćby studentowi :( . Nie szkoda Ci własnego czasu ? Mnie by było szkoda, mimo, ze też sama zaprojektowałam mój dom. Tylko taka między nami różnica, ze ja to robie na codzień, bo to mój zawód poniekąd.

Wybacz Zuza, ze wdałam się w polemikę z Gedem w twoim wątku, ale dyskusja mnie rozgrzała i dlatego :oops: :oops: :oops:

Życzę udanych wyborów i sprawnego przebiegu budowy.

No - troche mnie nie bylo - a tu faktycznie dyskusja sie rozgrzala...

Na moje oko Gred nie mial zamiaru Zuzy obrazac i od "roznych" (juz mysle nie ma sensu tych epitetow powtarzac) wyzywac. Pozniej sie troche rozkrecil facet :wink: . Przeprosil i przyznal, ze zadnym z nich nie zamierzal Zuzy zwymyslac. Moze watro juz w tym kontekscie polemike zakonczyc. Co ty Zuza o tym myslisz?

I jakby ktos mial mi za zle te probe konczenia sporu - to od razu wyjasnie, ze to zboczenie zawodowe, bo sie rozwiazywaniem konfliktow miedzy ludzmi czesto w pracy zajmuje :D . A tu ze strony Greda widze wyraznie wyciagnieta dlon. I forum nie takim dyskusjom ma sluzyc chyba - co? :wink:

Co do tekstu o panienkach, facetach - to tu Gred troche jednak przecholowal. A slowo "panienka" w zaleznosci od kontekstu ma wg mnie inna wage. Moze byc mile albo odwrotnie...

Mi np. trudno sobie wyobrazic kobiete, ktora w nowym domu pozwala kuchnie rozplanowac facetowi, chyba ze to on glownie gotuje. Ja gotowac uwielbiam, od 2 lat nie mam zadnej kuchni w mojej piwnicy i jest to jedno z dwoch (drugie to lazienka) miejsce w domu, ktorego najbardziej nie moge sie doczekac... :) Takze tekst Zony Greda w pelni mnie rozwalil :D

A dziennik jest pisany takim i nie innym stylem. I walsnie ze wzgledu na ten styl wielu osobom sie podoba :D Stanowi mila odmane od innych na forum.

Dlatego Zuzza czekam na wiecej - pisanego dalej z przymruzeniem oka dziennika :wink:

...

Ged, stylowy dom budujesz, ale na Boga nie rozumiem dlaczego sam kreślisz rysunki po nocach zamiast dac zarobić jakiemuś choćby studentowi :( . Nie szkoda Ci własnego czasu ? Mnie by było szkoda, mimo, ze też sama zaprojektowałam mój dom. Tylko taka między nami różnica, ze ja to robie na codzień, bo to mój zawód poniekąd.

...

Odpowiadam w wątku komentującym mój dziennik. Zapraszam.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1178772#1178772

Wiesz co, Ged? Najprzykrzejsze w tym wszystkim jest, że przedstawiłeś się w takim świetle tutaj, iż nie jesteś w stanie mnie obrazić. Mam nadzieję, że rozumiesz co mam na myśli.

W każdym razie przeprosiny przyjęte (mimo, iż troszkę wymuszone). Jeszcze raz powtarzam, budowa to dla mnie czarna magia. Wszystko, co napisałam to prawda, tak właśnie to się plecie. Jeżeli za to przepłacę - trudno. Święty spokój jest dla mnie najważniejszy.

• 2 weeks później...

Dla uściślenia: zuza, przez jedno "z" :lol: Nie upierałabym się przy tym, gdyby nie to, że na forum jedna Zuzza jest i to nie ja :-)

Co do kominka to mam projekt z gazety o kominkach. Palcem pokazałam i taki mam dostać, znaczy ekipa sama zrobi. Pewnie naruszam jakieś prawa autorskie :oops: Jak tylko stanie to wkleję zdjęcia. Będzie całkiem prosty, z białego kamienia i ciemnej cegły.

A ekipa, która mnie się dostała jest naprawdę sprawna :-) Szybko tak wszystko rośnie, że mnie aż zadziwia :-) Jak już skończą i się okaże, że dobrze to mogę polecić.

Funia, dzięki za życzenia i wszystkim innym, którzy mi życzyli i poparli moją beztroskę :D

Mam też projekt kuchni. Ale jest tak standardowa, że aż wstyd wklejać :-) Ktoś chce mimi to zobaczyć? :-)

Zuza, spędziłam miłą chwilę czytając Twój dziennik.

Bardzo się cieszę, że nie jestem jedyną osobą, która w ten sposób podchodzi do życia i ludzi - nie ukrywam, że nie znam się na budowaniu, a mój mąż udaje (przed wszystkimi łącznie ze sobą), że się zna (dlatego nie budowaliśmy od początku, tylko kończyliśmy stan surowy). Całe życie tak podejmujemy decyzje, jak Ci kilka osób zarzuca - intuicyjnie i jakoś zwykle nam się udaje, co spostrzegamy jakiś czas później (mówiąc "ale nam się udało, a mogło.... - nawet wtedy, kiedy podejmowaliśmy taką decyzję nie wiedzieliśmy, co mogło.... :roll: ).

Mam wrażenie, że jakaś opatrzność czuwa nad ludźmi, którzy ufają innym.

I jeszcze tak a'props niektórych komentarzy: jest taka prawidłowość, że im mniej jestem zorientowana, tym bardziej fachowcy starają się mnie uczciwie potraktować. :)

Powodzenia! :)

A ja bardzo lubię grzebać w ziemi, ale nie bardzo mam siłę... I tu się różnimy :wink:

Ho ho, dyskusja zażarta :o :o Zuza, świetnie piszesz, w tym rzetelnym świecie współczynników przenikania, proporcji wapna do betonu fajnie jest czasem trafić na "lekkość". I nie o podejście do budowy chodzi, tylko Twoje podejście do życia i spraw materialnych :p Nie lekkomyślność, tylko właśnie lekkość.... Nie przejmuj się komentarzami i jak masz chwilkę, wrzucaj trochę swojego wewnętrznego świata 8) 8) (Zdjęcia też!!!)

Zuza, sposob na wlosy to moze henna, jak lubisz taki kolor. Mam znajoma od lat sobie tak robi i ma piekne wlosy, ciagle lsnia i sa zdrowe. Farba jest na pewno mniej zdrowa, ale jak juz to dobrej firmy.

Co do kuchni, mi sie podoba, czekam na zdjecie, bo na pewno jest jeszcze lepsza na zdjeciu :wink:

Zuza, spędziłam miłą chwilę czytając Twój dziennik.

Bardzo się cieszę, że nie jestem jedyną osobą, która w ten sposób podchodzi do życia i ludzi - nie ukrywam, że nie znam się na budowaniu, a mój mąż udaje (przed wszystkimi łącznie ze sobą), że się zna (dlatego nie budowaliśmy od początku, tylko kończyliśmy stan surowy). Całe życie tak podejmujemy decyzje, jak Ci kilka osób zarzuca - intuicyjnie i jakoś zwykle nam się udaje, co spostrzegamy jakiś czas później (mówiąc "ale nam się udało, a mogło.... - nawet wtedy, kiedy podejmowaliśmy taką decyzję nie wiedzieliśmy, co mogło.... :roll: ).

Mam wrażenie, że jakaś opatrzność czuwa nad ludźmi, którzy ufają innym.

I jeszcze tak a'props niektórych komentarzy: jest taka prawidłowość, że im mniej jestem zorientowana, tym bardziej fachowcy starają się mnie uczciwie potraktować. :)

Powodzenia! :)

A ja bardzo lubię grzebać w ziemi, ale nie bardzo mam siłę... I tu się różnimy :wink:

Mam chwilę to odpowiem :-)

Kofi, widzę pokrewną duszę. Ileż ja razy słyszałam: "no cóż, cudem ci się udało, ale naprawdę jak ślepej kurze ziarno..." Może i tak, ale w takim razie wolę być ślepą kurą :-) Ile taka kura ma radości w życiu :lol: