Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat dotyczący ocieplenia stropu poddasza niemieszkalnego

aquarius

Recommended Posts

Mój problem to dylemat.

Hydraulik 2 lata temu poradził mi, aby ocieplić strop (poddasza) wełną , przykryć folią, zazbroić i przylać warstwą szlichty . Półtora roku temu kupiłem wełnę StropRock (płaty 1x0,5m) RockWool, na ok. 200 m2 stropu (wykonanego kiedyś wg technologii „półciężki Kleina”). Wysypałem czeluście w stropie keramzytem i dla dobra sprawy poszedłem do doradcy w Castoramie zapytać się czy mój zamiar akceptuje. Niestety doradca wyraził inny pogląd. Mianowicie - wełna dobrze, ale potem legary i na to płyta OSB. Pomysł tego doradcy podraża operację ocieplenia o co najmniej 2,5 tys. zł i jest znacznie skomplikowany w realizacji, ale wszystko jestem gotów zrobić dla dobra sprawy... Proszę o wyrażenie opinii, bo od tego czasu „stoję” z tym przedsięwzięciem. Czy tego typu wełna jest stosowana pod szlichtę?

Mój (nabyty) piętrowy dom, nie ma żadnej izolacji nad stropem „dachowym”. Strop jak napisałem jest stropem półciężkim Kleina, a zatem jest to tylko warstwa dziurawek , na płask, wzmocniona rzędami dziurawek położonych na 6-tkę. Skutkiem tego nie da się tam normalnie zimą mieszkać (na piętrze) i multum ciepła wędruje przez dach. Dach jest nieocieplony - na krokwiach znadują sie (z rzadka) łaty, do których przybita jest blacha. Wiosną , latem i jesienią służy jako suszarnia pranej bielizny i lamus. Jest jasne, że temperatura na strychu w zimie= temperaturze otoczenia - czyli np. -20 stopni C.

Tak więc myślę, że polecany mi link nie odpowiada problemowi mojego stropu.

PRZEPRASZAM ŹLE ZROZUMIAŁEM zmylił mnie tytuł "strop poddasza", a chodziło o strop nad ostatnią kondygnacją...

:oops:

Wg producenta stroprock jest jak najbardziej zalecanym materiałem pod posadzkę betonową :

http://www.rockwool.pl/sw49845.asp

ew zastanowiłbym się co do grubości...

Zastanowiłbym się nad położeniem folii pod wylewką betonową. Obawiam się, czy ta folia nie zagrodziłaby drogi przenikania pary przez strop i warstwę wełny z cieplejszych pomieszczeń poniżej. Z czasem mogłoby to doprowadzić do zawilgocenia warstwy ocieplenia.

Ja w podobnym przypadku na betonowy strop Teriwa położyłem warstwę styropianu. Przykryłem go od góry folią na którą rzuciłem luzem kilka desek w miejscach gdzie się chodzi. Leży to już trzeci rok. Jednak strych u mnie jest nieużywany. W Twoim przypadku zastanowiłbym się nad położeniem bez mocowania na całej powierzchni wełny cienkich i tanich płyt OSB bez folii pod spodem. Wydaje mi się że jest to znacznie łatwiejsze do zrobienia a niewiele (jeżeli wogóle) droższe niż wylewka betonowa. Rozważałbym także jakieś tanie panele podłogowe za 14 zł ale w tym przypadku obawiałbym się wody która kapie z suszonego prania

Nigdy jeszcze nie spotkałem się z izlolacją z wełny w stropie (czyt. pod wylewką), a tymbardziej stropodach zazwyczaj jest to styropian. Pewnie dlatego doradca z Castoramy zaproponował położenie płyt osb, żeby była to jakaś konstrukcja nośna.

Ciężar wylewki położonej na wełne sprasuje ją.

Oczywiścviw ocieplenie od zimniejszej strony stropu, czyli od zewnątrz. Jak grubość izolacji termicznej będzie dobra, to folia w posadzce nie wpłynie na negatywne skutki paraizolacyjne, dlatego, że nie będzie przenikało ciepło przez strop.

No dobra, :D ale wtedy takie poddasze jest nieużytkowe. Tak?

Jak miało by być użytkowe, to na tą wełne trzeba by dać jakąś podłoge,tak?

:D ale na wełne nie wylejesz posadzki (prawda?) :D , więc będzie trzeba dać podłogę drewnianą np. z płyt osb. Zgadza się, czy nie?

Gdyby był styropian to napewno nie było by problemu...

Więc wyjaśniając o co mi chodziło i do czego zmierzałem:

Ktoś poradził ci zastosować wełne (bo to poziom nieużytkowy), jak gościowi w castoramie powiedziałeś, że chcesz zrobić podłogę, to powiedział, że raczej powinny być płyty osb (dlatego, że już wate masz położoną), co podraża inwestycje o ponad 2500.

Więc myślę, że doradca z castoramy miał takie same wątpliwości, czy można wylać wylewkę na wate jak ja.

Niech ktoś napisze czy coś takiego ma i czy to jest normalne (wata jako wewnętrzna strefa izolacji posadzki betonowej, stosowana zamiast styropianu)// brzmi jak tytuł pracy dyplomowej// :D .

Sam jestem ciekaw, bo dotychczas się nie spotkałem.

http://www.icmarket.pl/images/tep.jpg

Płyta izolacyjna z mineralnej wełny szklanej, nielaminowana, paroprzepuszczalna

Właściwości:

Współczynnik przewodności cieplnej lambda = 0,033 W/mK

Materiał niepalny A1, wg EN 13 501-1

Zastosowania:

Izolacja akustyczna i cieplna w konstukcjach podłóg pływających wykonywanych na sucho oraz na mokro przy większych obciążeniac

i jeszcze tutaj coś na ten temat 8)

http://www.paroc.pl/channels/pl/building+insulation/solutions/intermediate+floors/floor+ii.asp