aquarius 16.04.2006 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 Mój problem to dylemat.Hydraulik 2 lata temu poradził mi, aby ocieplić strop (poddasza) wełną , przykryć folią, zazbroić i przylać warstwą szlichty . Półtora roku temu kupiłem wełnę StropRock (płaty 1x0,5m) RockWool, na ok. 200 m2 stropu (wykonanego kiedyś wg technologii „półciężki Kleina”). Wysypałem czeluście w stropie keramzytem i dla dobra sprawy poszedłem do doradcy w Castoramie zapytać się czy mój zamiar akceptuje. Niestety doradca wyraził inny pogląd. Mianowicie - wełna dobrze, ale potem legary i na to płyta OSB. Pomysł tego doradcy podraża operację ocieplenia o co najmniej 2,5 tys. zł i jest znacznie skomplikowany w realizacji, ale wszystko jestem gotów zrobić dla dobra sprawy... Proszę o wyrażenie opinii, bo od tego czasu „stoję” z tym przedsięwzięciem. Czy tego typu wełna jest stosowana pod szlichtę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.04.2006 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 A po co ocieplać niemieszkalne poddasze?? a teraz link do wrażeń kogoś kto właśnie ocieplił nieużywane poddasze http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=66969&highlight=poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquarius 17.04.2006 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Mój (nabyty) piętrowy dom, nie ma żadnej izolacji nad stropem „dachowym”. Strop jak napisałem jest stropem półciężkim Kleina, a zatem jest to tylko warstwa dziurawek , na płask, wzmocniona rzędami dziurawek położonych na 6-tkę. Skutkiem tego nie da się tam normalnie zimą mieszkać (na piętrze) i multum ciepła wędruje przez dach. Dach jest nieocieplony - na krokwiach znadują sie (z rzadka) łaty, do których przybita jest blacha. Wiosną , latem i jesienią służy jako suszarnia pranej bielizny i lamus. Jest jasne, że temperatura na strychu w zimie= temperaturze otoczenia - czyli np. -20 stopni C.Tak więc myślę, że polecany mi link nie odpowiada problemowi mojego stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 17.04.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 PRZEPRASZAM ŹLE ZROZUMIAŁEM zmylił mnie tytuł "strop poddasza", a chodziło o strop nad ostatnią kondygnacją... Wg producenta stroprock jest jak najbardziej zalecanym materiałem pod posadzkę betonową : http://www.rockwool.pl/sw49845.asp ew zastanowiłbym się co do grubości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquarius 17.04.2006 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Być może zostałem źle zrozumiany, co do grubości wełny - konkretnie nie napisałem. Otóż każdy płat ma wymiary 100x50x5 cm. Ja planuję grubość ocieplenia, jeśli chodzi o wełnę - 2 płaty, czyli 10 cm. Proszę o dalsze opinie.[/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 17.04.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 na tej stronie rockwool jest taki kalkutator obliczający "opór cieplny" sam nie wiem co to jest i żeby wyszło wg nich tak jak na stropodach czyli ok 6 to tej wełny musi być 25 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczecin HENRYK 18.04.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Zastanowiłbym się nad położeniem folii pod wylewką betonową. Obawiam się, czy ta folia nie zagrodziłaby drogi przenikania pary przez strop i warstwę wełny z cieplejszych pomieszczeń poniżej. Z czasem mogłoby to doprowadzić do zawilgocenia warstwy ocieplenia.Ja w podobnym przypadku na betonowy strop Teriwa położyłem warstwę styropianu. Przykryłem go od góry folią na którą rzuciłem luzem kilka desek w miejscach gdzie się chodzi. Leży to już trzeci rok. Jednak strych u mnie jest nieużywany. W Twoim przypadku zastanowiłbym się nad położeniem bez mocowania na całej powierzchni wełny cienkich i tanich płyt OSB bez folii pod spodem. Wydaje mi się że jest to znacznie łatwiejsze do zrobienia a niewiele (jeżeli wogóle) droższe niż wylewka betonowa. Rozważałbym także jakieś tanie panele podłogowe za 14 zł ale w tym przypadku obawiałbym się wody która kapie z suszonego prania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.chmielinski 18.04.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Nigdy jeszcze nie spotkałem się z izlolacją z wełny w stropie (czyt. pod wylewką), a tymbardziej stropodach zazwyczaj jest to styropian. Pewnie dlatego doradca z Castoramy zaproponował położenie płyt osb, żeby była to jakaś konstrukcja nośna.Ciężar wylewki położonej na wełne sprasuje ją. Oczywiścviw ocieplenie od zimniejszej strony stropu, czyli od zewnątrz. Jak grubość izolacji termicznej będzie dobra, to folia w posadzce nie wpłynie na negatywne skutki paraizolacyjne, dlatego, że nie będzie przenikało ciepło przez strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquarius 19.04.2006 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Oczywiście dziękuję - tylko małe sprostowanie. Napisał Pan m.in. ...nie spotkałem się z izolacją z wełny w stropie (czyt. pod wylewką), a tym bardziej stropodach... Akcentuję: rozpatrywany strop, jest stropem kondygnacji, nad którą jest kopertowy dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 19.04.2006 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 pewnie, że może być wełna chociaż 10cm to trochę malo, ale lepsze to niż nic. /docelowo przydaloby sie 20cm. jedynie kwestia zastosowania rodzaju folii, chyba przydałaby sie paroprzepuszczalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cola15 20.04.2006 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 a ja na stropie (30 letni akerman robiony z zużla jak to kiedyś bywało..) rozwinąłem wełnę Roockwool'a 20 cm grubości i jest ciepło:)) nie dawałem żadej folii..niech sie wietrzy. Poddasze jest wentylowane. W warstwie włny zakopałem jeszcze instalację z rekuparatora.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.chmielinski 20.04.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 No dobra, ale wtedy takie poddasze jest nieużytkowe. Tak? Jak miało by być użytkowe, to na tą wełne trzeba by dać jakąś podłoge,tak? ale na wełne nie wylejesz posadzki (prawda?) , więc będzie trzeba dać podłogę drewnianą np. z płyt osb. Zgadza się, czy nie? Gdyby był styropian to napewno nie było by problemu... Więc wyjaśniając o co mi chodziło i do czego zmierzałem: Ktoś poradził ci zastosować wełne (bo to poziom nieużytkowy), jak gościowi w castoramie powiedziałeś, że chcesz zrobić podłogę, to powiedział, że raczej powinny być płyty osb (dlatego, że już wate masz położoną), co podraża inwestycje o ponad 2500. Więc myślę, że doradca z castoramy miał takie same wątpliwości, czy można wylać wylewkę na wate jak ja. Niech ktoś napisze czy coś takiego ma i czy to jest normalne (wata jako wewnętrzna strefa izolacji posadzki betonowej, stosowana zamiast styropianu)// brzmi jak tytuł pracy dyplomowej// . Sam jestem ciekaw, bo dotychczas się nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.04.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 http://www.rockwool.pl/sw49845.asp ten rodzaj wełny jak najbardziej jest zalecany pod posadzkę betonową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 21.04.2006 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 http://www.icmarket.pl/images/tep.jpg Płyta izolacyjna z mineralnej wełny szklanej, nielaminowana, paroprzepuszczalna Właściwości: Współczynnik przewodności cieplnej lambda = 0,033 W/mK Materiał niepalny A1, wg EN 13 501-1 Zastosowania: Izolacja akustyczna i cieplna w konstukcjach podłóg pływających wykonywanych na sucho oraz na mokro przy większych obciążeniac i jeszcze tutaj coś na ten temat http://www.paroc.pl/channels/pl/building+insulation/solutions/intermediate+floors/floor+ii.asp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.04.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Kolejnoć powinna być taka: dobra folia paroizolacyjna, twarda wełna lub tywardy styropian i wylewka może być przezbrojona. Izolacja powinna mieć gruboć 15~20 cm, wylewka 5 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts