henryko 16.04.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 witamczy w koszt wymurowania metra kwadratowego muru wliczają się otwory (okna drzwi itd)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.04.2006 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 Zwykle odejmuje się powierzchnię otworów ale stosuje dodatek za wykonanie otworu czyli np. mamy ścianę z cegły gr. 3/2 o wym. 6.0 x 2.5 m z otworem 2.0x1.0 m I wersja bez odejmowania otworów: robocizna = 46,65 r-g II wersja - odjęty otwór , zastosowany dodatek: 40,43 r-g (murowanie) + 2,5 r-g (otwór) = 42,63 r-g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz01 16.04.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 Może murarze w wielkopolsce są jacyś mniej uczeni w piśmie, bo zlecałem różne rzeczy różnym ekipom i dotąd nikt w ogóle nie próbował liczyc powierzchni okien i innych otworów. Cenę rzucają mi najczęściej "na oko" po pobierznym obejrzeniu projektu, pytania dotyczą materiałów oraz (temat stały i niezmienny) zaliczek Czytając Twojego posta mam wrażenie, że będziesz musiał ostro negocjować. życzę powodzenia! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryko 16.04.2006 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 Chodzi mi o zatrudnienie 1 lub 2 murarzy, pomocnicy w moim zakresie(rodzina). Mur suporeks 30 cm bez "pióro wpust" na klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts