silverdreamer 16.04.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 Witam, niestety mam odczucie, iż sprzedawcy chcą mi 'wcisnąć' systemy grzewcze o parametrach zawyżonych niż potrzebuję (czytaj chcą zarobić więcej pieniędzy - przewymiarować system grzewczy) zatem proszę o Waszą opinię o parametry dla systemu grzewczego jaki powienienem zastosować w moim domu. Poniżej informacje. Dom podpiwnicziny mur 3-warstwowy ze styropianem 8cm (25+8+12).Piwnica, parter, poddasze użytkowe -> w sumie 266 m2 dzieli się na: piwnica 75m2, parter 114m2, poddasze 74m2. Wychodzi mi 13 grzejników Webermana o wymiarach średnio 600x800.Do tego dochodzi podłogówka około 80m2 (parter 60 m2 + poddasze 14m2).Hydraulik robi mi cyrkulacje i rozdzielacze na każdym poziomie. Kotłownia w piwnicy ma 15m2 i tam mam miejsce na wszelkie piece i zasobniki. W systemie grzewczym będzie jeszcze kominek z płaszczem wodnym o mocy powyżej 21 kW. Proszę o pomoc jakie parametry kotła gazowego + zasobnika powinienem zastosować? Przedstawcie konkretne sprawdzone modele urządzeń. Osobiście kieruję się w stronę pieca gazowego jednofukcyjnego z zasobnikiem + uzupełnienie o kominek z płaszczem wodnym. Z forum wyczytałem iż zasobnik musi być conajmniej jak powierzchnia domu czyli 250 l minimum. Co o tym sądzicie? pozdrawiam,SilverDreamer Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52099-jakie-parametry-pieca-gazowego-i-zasobnika-dla-domu-266m2-u%C5%BC/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 16.04.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 250l to chyba za dużo, ja mam 120l w piwnicy, gdzie temp. jest teraz 7,5*C (nieogrzewana) i tak z ciekawości sprawdziłem, że podgrzanie wody 120l od 10 do 40*C zużywa 0,5m3 gazu, a podtrzymanie tej temp. w zbiorniku 1,5m3/dobę. Trochę sporo idzie jak na komfort, trzeba chyba ocieplić piwnicę to może straty będą mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52099-jakie-parametry-pieca-gazowego-i-zasobnika-dla-domu-266m2-u%C5%BC/#findComment-1133962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts