mada 21.02.2003 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Gdzi powinny się znależć rury co jeżeli na podkładzie betonowym planujemy 2*5cm styropianu i na to wylewkę betonową. Co nowy fachowiec, to mówi inaczej: jeden chce kłaść na beton i przykrywać styropianem, drugi na styropianie i zalać je betonem, trzeci na pierwszej warstwie rury na to drugi styropian (czy nie będzie się "kiwał?). Jak to powinno wyglądać naprawdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 21.02.2003 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Madana początek to chciałbym Tobie pogratulować 2x5 cm styropianu. Też do tego dążyłem, ale skończyło się na 5+3 cm.Zalecam takie wykonanie ( licząc od dołu):- podkład betonowy- folia- styropian 5 cm- ułożenie orurowania- styropian 5 cm, ale rury biegną w wyciętych w tym styropianie kanałach. Po ułożeniu i zaizolowaniu rur koszulkami wolną przestrzeń zasyp piaskiem, tak, by możliwe były ruchy termiczne rurek- ponownie dałem folię- końcówka - maty zbrojenia, płytaPowodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 21.02.2003 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 dokładnie tak, choś nie znałem patentu z piachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 21.02.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Ja dałem styropian 5+3+5cm. Rury od co i wody w peszlach w 3cm-owym styropianie. Na mój gust jeżeli daje się rury bezpośrednio na beton, lub się je w nim zatapia, to trzeba je izolować cieplnie (peszel nie wystarczy). PozdrowionkaMetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada 21.02.2003 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Luna-tyku! Nie do końca wyobrażam sobie to co opisałeś. Na pierwszy styropian kładę rury, przykrywam drugim zwyciętymi(od spodu???) kanałami, jak nasypać piasek? Chyba że tylko obkładam rury drugim styropianem kładąc go przy nich i otrzymany "kanał " zasypuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 21.02.2003 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Uzupełniając poprzedników polecam dodatkowotą stronę choć warto zacząć od tej. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada 21.02.2003 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Luna-tyku! Nie do końca wyobrażam sobie to co opisałeś. Na pierwszy styropian kładę rury, przykrywam drugim zwyciętymi(od spodu???) kanałami, jak nasypać piasek? Chyba że tylko obkładam rury drugim styropianem kładąc go przy nich i otrzymany "kanał " zasypuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 21.02.2003 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Madadrugi styropian masz tylko "po bokach" orurowania. Piaskiem zasypujesz rurki do poziomu górnej warstwy styropianu, gdyż w ten sposób chronisz rury przed zalaniem na sztywno betonem, i tym samym umożliwiasz im ruchy termiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daark 21.02.2003 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 A jak zrobić przy 5 cm styropianu? Wyciąć kanały i zasypać rury piaskiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada 21.02.2003 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 A jakby zamiast piasku (pierwszy raz słyszę o takim sposobie) położyć paski styropianu 2cm, albo ile będzie trzeba żeby wyrównać warstwę. Co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 21.02.2003 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Daarkniestety, chyba tylko tak jak mówisz. Nie widzę innego wyjścia, chyba że w bardzo grubej osłonie w wylewce betonowej. Ale sądzę, że jeśli musisz dawać tylko 5 cm izolacji termicznej, to i wylewkę etonową też masz skąpą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada 21.02.2003 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 A jakby zamiast piasku (pierwszy raz słyszę o takim sposobie) położyć paski styropianu 2cm, albo ile będzie trzeba żeby wyrównać warstwę. Co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada 21.02.2003 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Daark! Dlaczego nie dasz więcej styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 21.02.2003 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Ale się zacząłem udzielać...Mada, myślę, że w porządku. Ja miałem nieco inną sytuację - u góry tylko 3 cm styropianu, i to było prawie dokładnie na wysokość rurek z otuliną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daark 21.02.2003 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Mogę trochę więcej, ale mam do zagospodarowania 10 cm (max 11). Myślałem o wylewce 5 cm. Jeśli ją zmienię na 4, to zostanie mi 7 na styropian. To chyba wszystko, co mogę zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 21.02.2003 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Daark4 cm to już bardzo ryzykowne - dobry beton na drobnym kruszywie (z betoniarni, nie kręcony na miejscu), siatki zbrojeniowe + zaplanowane i wykonane dylatacje wylewki. Jednym słowem dobra ekipa do wykonania, a nie ludzie z łapanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daark 21.02.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Luna_tyksam więc widzisz, że nie mam zbyt dużo możliwości. Wolałbym 5 cm wylewki. Ale co z tym styropianem? Jeśli miałbym go dać 6 cm, to może podzielić - 1cm + 3cm (w tym rury) + 2cm. Co sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 21.02.2003 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Daarkdużo odpadów, 1 cm płyta jest stosunkowo droga. Dałbym 2x3 cm, z górną warstwą jak w moim przykładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 21.02.2003 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Ja również planuję dać 5 cm + rury w kolejnych 5 cm. Mam za to do was 2 pytanka: 1. czy kotwiliście rury do podłogi (tak mi zaleca wykonawca); 2. czy siatkę zbrojącą układacie bezpośrednio na folii, czy dajecie jakieś podkładki aby była dobrze oblana wylewką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 22.02.2003 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 Pingou mnie też się palili do kotwienia, ale:- jak zakotwić do styropianu, który leży pod rurami ? bez sensuWięc uznałem, że rury zostaną "zakotwione sprężyście" obsypką piaskową ....Co do umiejscowienia zbrojenia - logika by wskazywała, by maty zbrojeniowe umiejscawiać tam, gdzie jest największe prawdopodobieństwo wystąpienia skurczu, i odkształceń wylewki. Czyli w górnej warstwie... Czyli maty należałoby stawiać na koziołkach z prętów, a brygada by miała duże trudności z chodzeniem, wożeniem betonu taczkami etc. Chodniki robocze można robić w "dużym" budownictwie, w domku to nieopłacalne.Proponuję - przygotuj brygadzie podkładki o wysokości połowy wylewki, i niech to podsuwają pod maty przed wylaniem betonu na kolejną partię posadzki. W dużym stopniu odraniczysz wpływ skurczu betonu, i przypadkowych pęknięć.Pozdrowienia [ Ta wiadomość była edytowana przez: Luna_tyk dnia 2003-02-22 13:59 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts