Piotr Jan 24.02.2003 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 A czy zamiast piasku (też pierwsze słyszę !) nie wystarczy sama izolacja rur z pianki ? Chodzi mi o to, że piasek jest kiepska izolacją, a na styropian i tak idzie folia ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 24.02.2003 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Luna_tyk - wielkie dzięki. U mnie instalator chce kotwić przez warstwę styropianu do wylewki na gruncie, ale ja się zastanawiam czy warto dziurawić folię? A czy nie miałeś problemu z przesuwaniem się rur, wyginaniem itp.? (przed zalaniem oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 24.02.2003 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Piotrzeotulina z pianki musi być. Zwróć jednak uwagę, że wylewając beton możesz miejscowo usztywnić rurki - nie zapewnisz idealnej dbałości pracowników: "o, tutaj to lej pan delikatnie, bo rurki pod spodem...". Wykonałem tak: rurki w koszulce z pianki (izolacji), wypełnienie pozostałej wolnej przestrzeni piaskiem, do górnego poziomu styropianu - tak, by folia mała ciągłe oparcie, a rurki miały swobodę przemieszczania sięDopisuję dla Pingo: Instalacja przed zalaniem chodziła u mnie 24 h na gorąco. Ruchy, jakie sie miały wygubić - wygubiły się. Od września mieszkam, grzeję, nie mam problemów (odpukać - na razie...).Nie traktuję piasku jako izolacji - jako stabilizator położenia rurek raczej - to do Piotra.Jeszcze jeden dopisek dla Pingo: Instalator zgodnie z naturą rzemieślnika chce zrobić swoje psując przy okazji pracę innej osoby. Pytanie - po co kłaść izolację przeciwwilgociową, jeśli potem chcemy ją dziurawić ? [ Ta wiadomość była edytowana przez: Luna_tyk dnia 2003-02-24 15:17 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: Luna_tyk dnia 2003-02-24 15:20 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil777 30.08.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 witamchcialem by moj hydraulik rozciagal rurki na steropianie ale on mi powiedzial ze instalacja bedzie sie zapowietrzac i trzeba klasc na betonie a pozniej na to steropian i posadzka,tak na zdrowy rozum to sie z nim nie zgadzam lecz nie jestem znawca w tym sektorze i dlatego licze na wasza pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 30.08.2010 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 zmień hydraulika - nie chce mu się robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts