Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rury co a styropian (na, pod, w ?rodku?)

Recommended Posts

Piotrze

otulina z pianki musi być. Zwróć jednak uwagę, że wylewając beton możesz miejscowo usztywnić rurki - nie zapewnisz idealnej dbałości pracowników: "o, tutaj to lej pan delikatnie, bo rurki pod spodem...".

Wykonałem tak: rurki w koszulce z pianki (izolacji), wypełnienie pozostałej wolnej przestrzeni piaskiem, do górnego poziomu styropianu - tak, by folia mała ciągłe oparcie, a rurki miały swobodę przemieszczania się

Dopisuję dla Pingo: Instalacja przed zalaniem chodziła u mnie 24 h na gorąco. Ruchy, jakie sie miały wygubić - wygubiły się. Od września mieszkam, grzeję, nie mam problemów (odpukać - na razie...).

Nie traktuję piasku jako izolacji - jako stabilizator położenia rurek raczej - to do Piotra.

Jeszcze jeden dopisek dla Pingo: Instalator zgodnie z naturą rzemieślnika chce zrobić swoje psując przy okazji pracę innej osoby. Pytanie - po co kłaść izolację przeciwwilgociową, jeśli potem chcemy ją dziurawić ?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Luna_tyk dnia 2003-02-24 15:17 ]

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Luna_tyk dnia 2003-02-24 15:20 ]

• 7 years później...