Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chcę zrobić drewniany taras

- jakieś 40 cm nad ziemią ,

- wielkość 8 m na 4 m,

- deska nawierzchniowa 4 m,

- pokrycie drewno egzotyczne,

- konstrukcja z odpowiedniej sosny impregnowanej próżniowo + oleje ,

- na słupkach betonowych, -

- ciężar desek ok 850 kg, + ciężar legarów

- chcę ograniczyć nadmierną ilość słupków

- zakładam konieczność użycia 4- 6 belek,

- na tym elementy poprzeczne co 60-80 cm

- na koniec deski

Liczyłem ten taras na programie do tarasów Muratora, ale na czuja wychodzą mi "pancerne belki" po 20 cm wysokości (8 cali) , zarówno wzdłuż, jak i w poprzek.

To mi nadmiernie podniesie geometrię konstrukcji.

Jak pojdę w stronę gruntu, boję się opryskiwania rozbryzgami deszczu i gniciem.

Szpenie robiący tarasy pokazali mi taras na belkach 85 mm - (to dla odmiany wydaje mi się za mało).

Podobno są jakieś tabele do drewna, które określają grubość legarów w zależności od ich rozstawienia i obciążenia. Może ktoś to zna?

Czy mógłby ktoś skomentować - ile grubości powinny mieć belki (ważna wiekość powierzchni i rozstaw belek)

https://forum.murator.pl/topic/52121-belki-konstrukcyjne-tarasu/

Wszystko zależy jak duże balangi będziesz urządzał na tym tarasie? :D

Zakładając standardowe użytkowanie (obc. zmienne 1,5 kK/m2)

dopuszczalne ugięcie l/200 przyjmując wszystkie belki jako jednoprzęsłowe (bardzo niekorzystnie), i klasę drewna K27 to wyjdzie mniej więcej tak jak podał GENO. Trudno tylko wyobrazić sobie legary o szer. 2,5 cm :D . Przy większej balandze wszystkie się położą. Radziłbym zastosować troszkę szersze np. 5 x 6,5 ; 6 x 6.

Program przyjmuje prawdopodobnie jako minimum belki dwuprzęsłowe stąd takie dziwne ustawienie podpór.

Przy dokładniejszych obliczeniach, traktując belki jako wieloprzęsłowe można znacznie ograniczyc przekroje.

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/52121-belki-konstrukcyjne-tarasu/#findComment-1138498

dopuszczalne ugięcie l/200 przyjmując wszystkie belki jako jednoprzęsłowe (bardzo niekorzystnie), i klasę drewna K27 to wyjdzie mniej więcej tak jak podał GENO. Trudno tylko wyobrazić sobie legary o szer. 2,5 cm :D . Przy większej balandze wszystkie się położą. Radziłbym zastosować troszkę szersze np. 5 x 6,5 ; 6 x 6.

Program przyjmuje prawdopodobnie jako minimum belki dwuprzęsłowe stąd takie dziwne ustawienie podpór.

Przy dokładniejszych obliczeniach, traktując belki jako wieloprzęsłowe można znacznie ograniczyc przekroje.

pzdr

Wiem o tych legarach ,że troszku cieniutkie ale można by stężyć albo dac jak piszesz nieco bardziej krępe. Co do wieloprzęsłowości to założenie było na dwóch słupkach stąd i schemat :wink:

https://forum.murator.pl/topic/52121-belki-konstrukcyjne-tarasu/#findComment-1138541

pzdr

Jeśli belki na dwóch słupkach to oczywiście jednoprzęsłowe, natoniast legary możnaby zrobić ciągłe.

pzdr

Wiem o tych legarach ,że troszku cieniutkie ale można by stężyć albo dac jak piszesz nieco bardziej krępe. Co do wieloprzęsłowości to założenie było na dwóch słupkach stąd i schemat :wink:

https://forum.murator.pl/topic/52121-belki-konstrukcyjne-tarasu/#findComment-1138576

Bardzo dziękuję za konkretne informacje.

Na intuicję te wspaniałe "amerykańskie" obliczenia wydawały mi się zwłaszcza dla grubości legarów przesadzone.

W trakcie doczytałem się w opisie programu, że amerykańskie standardy podają grubość drewna przed struganiem. Stąd dla belek o grubościach paru cali można spokojnie odjąć po jakieś 1,5-2 cm.

Mam jeszcze jedno pytanie.

Ze względu na koszty drewna egzotycznego grube elementy konstrukcyjne - chcę zrobić z sosny(belki). Legary już z drewna egzotycznego. Czy to też zbytek przesady ?

Rozumiem, że stężenie konstrukcji można by uzyskać przez

- zamknięcie grubych belek np. w ramę

- dołożenie elementu ukośnego

- zamocowanie jednego końca tarasu do fundamentu budynku (B15 z betoniarni), fundament 120 cm, piach , bez wód gruntowych. Czy są przeciwskazania? Zakładam odsunięcie dystansowe belki podpierającej od ściany, by nie zawieszać wilgoci i potencjalnego niebezpieczeństwa gnicia.

Nie mam też zastrzeżeń, aby była to niezależna konstrukcja wolnostojąca.

Wydaje mi sie że również w tym drugim przypadku niezbędne jest podparcie belek na 2 słupkach + oczywiście dodatkowo do ściany.

Czy jest różnica jesli zrobi sie ramę z belek, opartą na słupkach a na to położy legary liniowo, nie połączone w ramę - zakładam graniaki 60 x 60 mm z tego samego drewna egzotycznego do deska nawierzchniowa, na wierzch deski,

Czy też trzeba zamknąć w ramę konstrukcję legarów, a zostawić liniowo położone belki?

Aby się nie bawić za dużo ze słupkami betonowymi - wydaje mi się dobrze je wylać w szalunkach papierowych. Jaka powinna być średnica? 20 cm ? 25 ? Oczywiście stopa musi być dodatkowo poszerzona.

Głębokośc fundamentowania - poniżej strefy przemarzania. Znalazłem jakiś artykuł , który podaje, że dla tego typu lekkiej konstrukcji można posadowić płycej np. 60 cm , bo jeśli nawet grunt przemarznie to przy takiej konstrukcji i tak nic się nie stanie.

Czy to prawda? Wydaje mi się , że oszczędzanie dolania 20 - 30 cm słupka to chybna nie oszczędniość.

Wdzięczny byłbym za komentarz.

https://forum.murator.pl/topic/52121-belki-konstrukcyjne-tarasu/#findComment-1138678

• 2 weeks później...
G gdzie kupujesz deski egzotyczne? i z jaki gatunek?

Jeszcze nie wybrałem.

Znalazłem namiary na DLH, Castoramę, Pomeranian Timber, Tavar, Polyard

http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61614,2652257.html

Ze względów cenowych chcę kupić bangkrai, najtańszy z tych szlachetnych

gatunków.

Optycznie bardziej mi się podoba cumaru, ale pod otwartym niebem to wygląd po roku nie będzie miał znaczenia, bo wszystko się wyrówna.

Szukam dobrych namiarów na kupno bangkrai 40m2.

https://forum.murator.pl/topic/52121-belki-konstrukcyjne-tarasu/#findComment-1160587